Pensiile speciale de peste 7.001 lei vor fi impozitate cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă UPDATE

Deputaţii au votat miercuri ca pensiile speciale de peste 7.001 lei să fie impozitate cu 85% pentru ce depăşeşte această sumă, scrie Agerpres. Camera Deputaţilor e for decizional în acest caz. 
Economica.net - mie, 17 iun. 2020, 09:48
Pensiile speciale de peste 7.001 lei vor fi impozitate cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă UPDATE

UPDATE ora 15:15

Plenul Camerei Deputaţilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă.

Au fost înregistrate 307 de voturi „pentru” şi unul ‘împotrivă’.

Conform unui amendament de la PSD, PNL şi USR, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei, scrie Agerpres.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a solicitat introducerea la plenul reunit de joi a acelui articol din lege care se referă strict la parlamentari.

„Pentru a nu exista niciun dubiu de neconstituţionalitate, propun ca mâine, la plenul reunit, să introducem acest proiect strict pentru articolul care face referire la parlamentari, pentru că, aşa cum ştiţi, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice statutul parlamentarilor. (…) Pentru acest articol, plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituţională, prin care eliminăm toate pensiile speciale din România”, a spus Simonis.

Sunt vizate de impozitarea progresivă pensiile de serviciu civile şi militare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a condus şedinţa, a anunţat că joi dimineaţă va fi o şedinţă video a Birourilor permanente reunite pe acest subiect.

UPDATE Undă verde de la Comisia de buget a Camerei Deputaţilor pentru impozitarea progresivă a pensiilor speciale

Deputaţii Comisiei de buget au decis, miercuri, impozitarea pensiilor speciale mai mari de 7.001 lei cu 85% pentru suma care depăşeşte această sumă, după ce au dezbătut un proiect de lege al PSD care prevede impozitarea pensiilor speciale, scrie Agerpres. Proiectul intră miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor – Cameră decizională.

UPDATE Proiectul privind impozitarea pensiilor speciale va fi introdus şi în plenul reunit de joi

Proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale, care urmează să fie aprobat miercuri de Camera Deputaţilor, va fi supus votului şi în plenul reunit al Parlamentului de joi, pentru că se referă şi la pensiile deputaţilor şi senatorilor, scrie Agerpres.

„Pentru că în această lege (cea privind impozitarea pensiilor care urmează să fie adoptată de Camera Deputaţilor miercuri – n.r.) se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstituţionalitate, vă propun ca mâine (joi – n.r), în plenul reunit, să introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari. Aşa cum ştiţi, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul parlamentarilor. Preşedintele Comisiei de statut este aici, mâine dimineaţă va face şedinţă, iar pentru acest articol plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituţională prin care eliminăm toate pensiile speciale din România”, a spus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în plenul Camerei Deputaţilor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a menţionat că joi dimineaţă se vor reuni Birourile permanente ale Parlamentului pentru a introduce pe ordinea de zi acest proiect. 

Ştirea iniţială

Roman: Toate pensiile speciale din România vor fi impozitate; amendament PNL şi PSD

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, anunţă că toate pensiile speciale din România vor fi impozitate, iar cele care depăşesc 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, ca urmare a unui amendament iniţiat şi susţinut de liberali şi social-democraţi.

„Toate pensiile speciale din România vor fi impozitate, iar cele care depăşesc 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, urmare a unui amendament iniţiat şi susţinut de PNL şi PSD. În mod similar vom acţiona şi mâine în ceea ce priveşte pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel încât să fie îndepărtată orice inechitate socială între pensionari”, arată Roman într-un comunicat.

„Amendamentul depus obligă PSD să rupă frăţia cu pensiile speciale. Propunerea de impozitare a fost luată prin consens de liderii de grup, iar modalitatea de legiferare respectă deciziile Curţii Constituţionale, care spun că pensiile speciale nu pot fi anulate, dar pot fi impozitate. Astăzi se mai îndeplineşte o promisiune a PNL făcută în perioada campaniei electorale, când am promis oamenilor echitate socială şi tăierea pensiilor speciale.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în anul 2019.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...