Potrivit Pentagonului, radarul Long Range Discrimination (LRDR) a reușit să detecteze, să urmărească și să transmită date despre o rachetă de test – un scenariu folosit pentru a simula o amenințare reală.
Radarul american cu rază lungă de acțiune amplasat în centrul statului Alaska a fost construit de compania Lockheed Martin, ca parte a sistemului deja existent de apărare antirachetă Ground-Based Midcourse Defense. Acest sistem este conceput pentru a spori eficiența interceptoarelor din Alaska și California, aflate în prezent în stare de alertă pentru a doborî rachete lansate de Iran sau Coreea de Nord.
Testul a fost efectuat luni, la baza Clear Space Force Station din Alaska, de către Agenția pentru Apărare Antirachetă a SUA (MDA), în colaborare cu U.S. Space Force și Comandamentul Nordic al SUA.
În timpul exercițiului, o țintă dezvoltată de MDA a fost lansată din aer deasupra Oceanului Pacific de Nord și a parcurs peste 2.000 de kilometri în largul coastei sudice a Alaskăi, fiind urmărită de radarul LRDR.
Scutul antirachetă „Golden Dome” urmărește crearea unei rețele de sateliți capabili să detecteze, să urmărească și să intercepteze rachete inamice aflate în zbor.
Inspirat de sistemul israelian „Iron Dome”, programul american se confruntă cu controverse politice și incertitudini privind finanțarea, din cauza costurilor estimate foarte mari. Potrivit planurilor actuale, scutul ar urma să devină operațional în ianuarie 2029, însă mai mulți experți pun sub semnul întrebării fezabilitatea acestui termen și a bugetului necesar.
Pe 20 mai, preşedintele american Donald Trump a declarat că a ales un design pentru sistemul de apărare antirachetă Golden Dome, în valoare de 175 de miliarde de dolari, și a numit un general al Forțelor Spațiale pentru a conduce acest program ambițios.