Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu

Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată datele unui sondaj realizat de Libris, librărie online de referință pe piața din România.
Lidia Neagu - mar, 23 apr. 2024, 17:24
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar - studiu

Un buget lunar peste 200 lei este alocat de 11,5% dintre respondenți, în timp ce 17% alocă sub 50 lei, 41% alocă între 50-100 lei lunar, 20% între 100-150 lei, iar 10.5% între 150-200 lei.

Când vine vorba de cât de des cumpără cărți, procente aproape egale au indicat „cel puțin o dată pe lună” (41,5%) și „o dată la 2-3 luni” (42,8%). Restul cumpără mai rar sau împrumută.

Sondajul a fost derulat pe un eșantion de 1695 respondenți cu vârste între 18 și +65 ani, peste jumătate dintre ei având între 31-50 ani. 83% din participanții la sondaj locuiesc în mediul urban, în România, iar 75% dintre ei sunt femei.

Librăriile online  sunt prima alegere atunci când vine vorba de achiziția de carte (87%), urmate de librăriile fizice (66%), anticariate (36%) , edituri (19%) și hipermarketuri (14%). De asemenea, unul din patru cititori apelează și la biblioteci și prieteni pentru împrumuturi, iar 1 din 5 consumă carte și în format audio.

30,6% dintre respondenți alocă săptămânal lecturii între 3 și 5 ore, 15,3% între 5 și 7 ore, iar 20,8% dedică cititului mai mult de 7 ore în fiecare săptămână. O treime din respondenți citesc sub 3 ore pe săptămână.  89,6% preferă cărțile tipărite, iar 87% aleg să cumpere din librării online.

Când vine vorba despre cum preferă să citească, aproape 90% dintre respondenți au ales cărțile tipărite, în timp ce restul preferă sau citească pe un dispozitiv electronic sau să asculte audiobook-uri.

Întrebați cum aleg cărțile pe care le citesc, respondenții au indicat mai multe criterii. Printre răspunsuri se numără „mă orientez către recomandări” (55%), „răsfoiesc cărțile înainte să le cumpăra” (49%), „aleg cărți ale autorilor citiți” (48%) și „caut cărți cu recenzii pozitive” (45%).

Când vine vorba despre ce îi influențează cel mai mult în alegerea lecturilor, cei mai frecvent întâlniți factori sunt: starea emoțională (82%), evenimentele din viața personală (47%) și obiectivele profesionale (38%).

Deși majoritatea (95,7%) preferă să citească în română, iar 41,8% marchează și limba engleză, 4,3% citesc doar în altă limbă decât română și engleză (franceză, maghiară, germană, italiană, spaniolă etc). Printre alte limbi preferate am regăsit coreeană, turcă, finlandeză, albaneză sau rusă. O parte din respondenți și-au exprimat preferința de a citi în limba în care a fost scrisă cartea.

Te-ar mai putea interesa și
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
Compania Municipală Energetica Servicii București a realizat probele de presiune pentru încă două tronsoane de conductă magistrală de termoficare, în Obiectivul 4 – Magistrala II-III......
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Vremea va fi instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ...
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Ryaniar, cea mai mare companie aeriană din Europa, a transmis un anunț important pasagerilor care zboară spre și dinspre ...
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie ...