Pentru Beijing, favoritul în alegerile din Taiwan reprezintă un „mare pericol”

China l-a descris joi drept un "mare pericol" pe candidatul favorit la preşedinţia Taiwanului, Lai Ching-te, cu câteva zile înainte de un scrutin cheie pe insula revendicată de Beijing, notează AFP.
AGERPRES - joi, 11 ian. 2024, 08:51
Pentru Beijing, favoritul în alegerile din Taiwan reprezintă un

Vicepreşedintele taiwanez Lai Ching-te (William Lai), din Partidul Democrat Progresist (PDP, pro-independenţă), este considerat favorit să-i urmeze în funcţie actualei preşedinte Tsai Ing-wen, de asemenea din PDP. Ambii sunt consideraţi bestiile negre ale Beijingului din cauza poziţiilor lor în favoarea independenţei.

„Dacă el (Lai Ching-te) va ajunge la putere, va continua să promoveze activităţile separatiste legate de independenţa Taiwanului”, a afirmat un purtător de cuvânt al biroului chinez responsabil de relaţiile cu insula, Chen Binhua.

Oficialul şi-a exprimat speranţa că taiwanezii vor face „alegerea corectă” la alegerile prezidenţiale de sâmbătă. Lai Ching-te reprezintă „un mare pericol” pentru relaţiile dintre China şi Taiwan, a insistat el, potrivit declaraţiilor sale preluate de agenţia oficială de presă, Xinhua.

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o reunească cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez, în 1949.

Beijingul susţine că este în favoarea unei reunificări „paşnice” cu insula, ai cărei aproximativ 23 de milioane de locuitori sunt guvernaţi de un sistem democratic. Dar nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei militare.

Statutul Taiwanului este unul dintre cele mai explozive subiecte în rivalitatea dintre China şi Statele Unite, principalul susţinător militar al teritoriului.

Statele Unite au indicat miercuri că vor trimite „o delegaţie informală” în Taiwan după alegerile prezidenţiale şi au avertizat Beijingul împotriva oricărui act „provocator” la finalul acestui scrutin.

La începutul acestei săptămâni, responsabili militari chinezi cu rang înalt le-au spus omologilor lor americani că Beijingul „nu va face niciodată compromisuri” în privinţa Taiwanului şi au îndemnat Statele Unite să „înceteze să înarmeze” insula, cu prilejul unor discuţii militare organizate la Washington.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...