1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 6 º

Companii

Pentru că nu au fost mari crize în agricultura Europei anul acesta, fermierii români vor primi în plus de la UE peste 18,2 milioane de euro

Comisia Europeană a decis să ramburseze statelor UE 467 de  milioane de euro, bani alocați inițial rezervei de criză agricolă din acest an. Fermierii români vor primi aproximativ 18,2 milioane de euro cu care statul român poate suplimenta fondurile pentru plățile directe.

29 noi, 2019 | | ECONOMICA.net

Pentru că anul agricol 2019 nu a fost afectat de crize majore, Comisia Europeană a decis să deblocheze cei 467 de milioane de euro pe care îi alocase pentru rezerva de criză agricolă din bugetul pentru susținerea veniturilor fermierilor în cadrul politicii agricole comune (PAC). Din această sumă, peste 18,2 milioane de euro vor ajunge la fermierii români. "În România vor merge 18.270.128 de euro. În conformitate cu procedura obișnuită pentru plățile directe, autoritățile naționale vor plăti fermierilor sumele pe care au dreptul să le primească în funcție de situația lor, iar apoi Comisia rambursează statului membru", au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Comisiei Europene.

Potrivit instituției, sumele deduse din plățile directe în acest an pot fi rambursate fermierilor de către statele membre începând cu 1 decembrie 2019.

"Rezerva de criză nu a fost necesară în 2019, deși sectorul agricol s-a confruntat cu situații provocatoare în acest an. De exemplu, au fost instituite măsuri de sprijin suplimentare pentru a ajuta fermierii afectați de vremea extremă din această vară", a anunțat Comisia.

Conceptul de rezervă pentru criză agricolă și mecanismul de rambursare a acesteia au fost convenite în reforma PAC din 2013. A fost aplicat pentru prima dată în anul bugetar 2014.

Deducerea se aplică numai pentru sprijinul de venit de peste 2.000 de euro și nu se aplică Croației pentru anul bugetar 2019,întrucât pentru acest stat Croația, care a aderat la UE în 2013, sprijinul pentru venituri din cadrul PAC nu este încă complet.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO