Pentru prima dată, un brand capitalist depășește Dacia în valoare. Marca eMAG valoarează peste 1 miliard de euro

eMAG, brand creat în 2001 de trei antreprenori români, aflat acum în proprietatea grupului sud-african Naspers, a devenit cel mai valoros din România, surclasând Dacia, marcă ce a făcut istorie atât în perioada comunistă cât și după anii 2000. Potrivit raportului Brand Finance, cea mai mare firmă globală independentă de evaluare și strategie de brand, valoarea mărcii eMAG a depășit 1 miliard de euro, în vreme ce Dacia a coborât sub acest prag, pentru prima dată de când se fac astfel de raportări.
Alina Stanciu - mie, 27 apr. 2022, 12:13
Pentru prima dată, un brand capitalist depășește Dacia în valoare. Marca eMAG valoarează peste 1 miliard de euro

Dacia pierde pentru prima dată poziția de lider în clasamentul celor mai valoroase branduri din România, după un declin de peste 28% față de anul trecut, până la 945 de milioane de euro, arată ultimul raport Brand Finance, cea mai mare firmă globală independentă de evaluare și strategie de brand. De asemenea, pentru prima dată de când se realizează această analiză (2017), valoarea Dacia scade sub pragul de 1 miliard de euro, în contextul în care în 2017 valoarea estimată a mărcii de autoturisme era estimată la peste 1,3 miliarde de euro, iar în 2020 Brand Finance i-a atribuit o valoare de peste 1,5 miliarde de euro.

eMAG, noul lider

Potrivit Brand Finance, cel mai valoros brand românesc devine eMAG, care a depășit valoarea de 1 miliard de euro (1,027 milioane euro), după o creștere cu 29% față de anul trecut.

„Până foarte recent, brandul Dacia părea abonat la primul loc în clasament. Ascensiunea fermă a brandului eMAG marchează și un simbolic schimb de ștafetă, de la un brand cu vechime către un brand inventat cu mai puțin de 30 de ani în urmă. Pe această notă, ar fi un semn pozitiv pentru România dacă tot mai multe branduri din “noua economie” ar urca în top 50”, spune Mihai Bogdan, Managing Director, Brand Finance Romania.

„Această recunoaștere reprezintă o confirmare a rolului transformator pe care comerțul online îl are în viețile oamenilor și ne motivează să ne continuăm investițiile accelerate în infrastructură și tehnologie pentru a susține evoluția stilului de viață al românilor și a transformării eMAG în ecosistem regional de ecommerce”, a declarat Tudor Manea, CEO eMAG.

De altfel, eMag nu este singurul brand din domeniul retailului care a crescut accelerat post pandemie. Spre exemplu, valoarea Dedeman, al treilea cel mai valoros brand în România, a crescut cu 24%, până la 584 de milioane de euro, în timp ce Altex, numărul 12, a urcat o poziție și cu 31% în valoare.

În creștere au mai fost brandurile OMV Petrom, care a luat locul patru al Băncii Transilvania, după un salt de 20% în valoare, până la 526 de milioane de euro; Elecrica ( poziția a șaptea, cu 235 milioane de euro valoare, plus 23% față de 2021); Rompetrol ( poziția a 11-a), Arctic (poziția a 14-a); PRO TV ( poziția 17); FAN Courier ( poziția 20).

Printre companiile care au pierdut din valoare se mai numără BRD ( poziția a 8-a), de la 178 de milioane de euro la 193 de milioane de euro,Bitdefender, de pe 11 pe 13, Timișoreana, de pe poziția a 14-a pe 15 și CEC Bank de pe 17 pe 19.

Potrivit raportului Brand Finance, cea mai mare firmă globală independentă de evaluare și strategie de brand, valoarea brandului eMAG continuă să crească, odată cu veniturile sale și pe măsură ce brandul evoluează și se dezvoltă pentru a satisface cererile în schimbare ale consumatorilor: „Consumatorii devin tot mai familiarizați cu comerțul online în piețele cheie (România, Ungaria și Bulgaria), iar potențialul de creștere al brandului rămâne ridicat, chiar dacă sectorul online este foarte competitiv și în continuă schimbare”

În fiecare an, compania de consultanță și evaluare de brand Brand Finance evaluează cele mai valoroase branduri globale, naționale și sectoriale. Cele mai valoroase 50 de branduri românești sunt incluse în raportul anual Brand Finance România 50.

Brand Finance România 50, valoare eMAG, valoarea Dacia, valoare Altex, top branduri romanesti valoare

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...