Penuria de curent ridică preţurile la cer. Primii care se bucură: producătorii termo

Pachetele de energie scoase pe piaţă de termocentrale se vând imediat şi la preţuri mari. De fapt, aproape orice licitaţie de vânzare din partea oricărui tip de producător este un succes. Invers, furnizorii şi traderii nu au deloc succes atunci când licitează pentru cumpărarea de electricitate. Această distorsiune din piaţă este din cauză că Hidroelectrica şi-a înjumătătţit livrările de curent.
Florin Cojocaru - mar, 02 oct. 2012, 21:03
Penuria de curent ridică preţurile la cer. Primii care se bucură: producătorii termo

Înjumătăţirea cantităţii de energie pe care Hidroelectrica o dădea pe piaţa liberă a dus la distorsiuni. Toată lumea vrea curent însă acest este disponibil doar în cantităţi mici şi mai e şi foarte scump. Pentru traderii care au fost deconectaţi de la energia hidro ieftină, foştii „băieţi deştepţi”, situaţia actuală este una foarte neplăcută pentru că nu reuşesc să cumpere curent de pe piaţă decât atunci când licitează preţuri mari, o situaţie neobişnuită pentru ei. Ei sunt obligaţia să facă acest lucru pentru că au, la rândul lor, contracte cu diverşi clienţi finali care îşi aşteaptă energia pentru care plătesc.

Pentru producători, însă, sunt vremuri foarte bune. Toate pachetele de energie pe care le scot pe piaţă sunt vândute la preţuri mari de 240 de lei/MWh, sau chiar mai mult, la licitaţii unde participă chiar şi câte 20 de furnizori şi traderi.
Spre a exemplifica, în cele două ocazii în care Hidroelectrica a scos la vânzare pachete de energie, preţul de adjudecare a urcat de la 189 de lei/MWh până la 265 de lei/MWh. În acest caz vorbim de energie livrată în vârf, cea mai scumpă. Dar şi energia în bandă se vinde foarte bine la preţuri care se situează în jurul a 240 de lei/MWh.

Cei mai activi vânzători sunt, pentru prima dată, termocentralele, de la complexuri precum Oltenia şi Rovinari până la CET-uri de oraş precum CET Arad, Termica Suceava sau RAAN Drobeta Turnu-Severin. Pentru că e penurie de electricitate termocentralele îşi permit să ceară preţuri mari şi să le şi obţină. Ba chiar, s-a ajuns ca Dalkia Ploieşti să scoată la vânzare, zilele trecute, energie în bandă la 270 de lei/MWh un record absolut pentru PCCB chiar şi dacă luăm în calcul şi ofertele pentru energie în vârf. Totuşi, la un asemenea preţ, nu s-au prezentat cumpărători, licitaţia fiind anulată.

În ultimele două luni, majoritatea covârşitoare a licitaţiilor de cumpărare de energie iniţiate de furnizori şi traderi au fost anulate pentru că nu s-au prezentat vânzători. Cumpărătorii au reuşit să achiziţioneze energie doar atunci când au licitat între ei la o licitaţie deschisă de un vânzător.

Cele mai multe oferte de vânzare de pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale sunt din partea termocentralelor. În rare ocazii se mai amestecă Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Hidroelectrica este în forţă majoră din 7 august. În această perioadă compania a livrat pe piaţă circa jumătate din energia pe care o livra în mod normal. Ponderea energiei hidro în total este la minime istorice fiind de 14-15%, cu mici variaţii în sus sau în jos. În mod normal, Hidroelectrica asigură circa 30% din energia ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Creşte rata de vindecare, dar numărul deceselor zilnice rămâne ridicat – situaţia din criza Coronavirus, miercuri dimineaţa – 14.04.2021
Creşte rata de vindecare, dar numărul deceselor zilnice rămâne ridicat – situaţia din criza Coronavirus, miercuri ...
Criza Coronavirus 14 aprilie 2021 (cea mai recentă raportare - marţi, 13 aprilie, ora 13): Rata vindecărilor creşte până la 90,42% (915.464 pacienti au fost declarati vindecati dintr-un total......
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 14.04.2021
Ce se întâmplă cu leul în această dimineaţă – curs valutar interbancar 14.04.2021
Euro rămâne aproape de maximul istoric atins în faţa leului pe 31 martie 2021.
Lista de expresii pe care companiile nu trebuie să le folosească în niciun mesaj publicitar. Amenzile ajung la 60.000 de lei
Lista de expresii pe care companiile nu trebuie să le folosească în niciun mesaj publicitar. Amenzile ajung la 60.000 ...
Companiile riscă amenzi de până la 60.000 de lei în cazul în care folosesc în mesajele lor publicitare, inclusiv pe ...
CNAIR contractează servicii de pază pe autostrăzi, de 115 milioane de lei
CNAIR contractează servicii de pază pe autostrăzi, de 115 milioane de lei
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat de la începutul anului patru licitații pentru contractarea ...