Pepsi Co, primul client major pentru Tesla Semi, dezvăluie detalii despre modul de utilizare

Multașteptatul și multîntârziatul camion electric Tesla Semi a intrat în flota Pepsi Co, iar oficialii companiei producătoare de băuturi și chipsuri au dezvăluit câteva dintre planurile de utilizare.
Robert Stan - lun, 19 dec. 2022, 10:58
Pepsi Co, primul client major pentru Tesla Semi, dezvăluie detalii despre modul de utilizare

Comandate de Pepsi Co încă din 2017 și așteptate în 2019, primele camioane electrice Tesla Semi au intrat abia la finalul lui 2021 în flota companiei producătoare de băuturi și chipsuri. În 2023 este așteptată livrarea către Pepsi a nu mai puțin de 100 de exemplare.

Bucuros pentru că prima livrare, chiar și cu întârziere față de datele din contract și mult în urma unor competitori precum Renault Trucks sau Mercedes-Benz Truck, a avut loc, Mike O’Connell, vicepreședintele Pepsi a dat câteva detalii despre modul în care compania sa are în plan să utilizeze vehiculele ținând însă în continuare secrete date precum prețul de achiziție sau autonomia reală în condiții de utilizare intensivă.

Conform lui Mike O’Connell, toate unitățile comandate de Pepsi au autonomie maximă de 800 km, însă nu vor fi utilizate la capacitate maximă. Astfel, cele care vor transporta chipsuri ale diviziei Frito-Lay vor parcurge maximum 700 km în timp ce pentru încărcăturile mai grele, precum cele de sucuri carbogazoase, distanțele alocate sunt de doar 150 km – 160 km. Ulterior, după testele inițiale, acestea vor fi utilizate și ele pe distanțe mai lungi.

Pe lângă camioanele comandate inițial, cele cu baterie care permite deplasarea pe distanțe de până la 800 km, Pepsi ar putea utiliza, în viitor, și versiuni cu autonomie mai mică, de circa 500 km.

Din nefericire, ca și oficialii Tesla, cei ai Pepsi au refuzat să vorbească despre prețul plătit pentru camioanele electrice, însă Mike O’Connell a menționat că pentru achiziție au fost folosite fonduri de 15,4 milioane de dolari provenite din ajutoare de stat, precum și subvenții federale de 40.000 de dolari pentru fiecare vehicul.

„Ca orice tehnologie timpurie, stimulentele ne ajută să construim programul”, a declarat vicepreședintele Pepsi, adăugând că au fost „multe” costuri de dezvoltare și infrastructură.

În acest context trebuie menționat că Pepsi Co a instalat la fabricile sale din Modesto și Sacramento câte patru stații de încărcare pentru camioanele electrice Tesla Semi. Aceste stații de încărcare sunt dotate cu panouri solare și baterii pentru stocarea energiei.

În ciuda evidentei dorințe de a ocoli detaliile „sensibile”, Mike O’Connell a menționat, conform Reuters, că după un drum de circa 700 km pentru a transporta chipsuri Frito-Lay în bateriile Tesal Semi rămâne cam 20% din energie, iar reîncărcarea până l apeste 80% durează între 35 și 45 de minute.

„Vom utiliza camioanele timp de un milion de mile, adică șapte ani. Costurile se vor amortiza în timp ”, a încheiat O’Connell.

Te-ar mai putea interesa și
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării de la Taipei, cu o......
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti – Căciulata
ANAT: Cea mai vândută stațiune pentru minivacanța de 1 Mai și Paște este Băile Felix. Urmează Mamaia și Călimăneşti ...
Numărul turiştilor care vor petrece minivacanţa de 1 Mai şi Paşte pe litoral ar putea fi mai mic decât anul trecut, ...
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Olaf Scholz avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani, poate chiar cinci
Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ...