UPDATE Percheziţii într-un caz de evaziune de 68 mil. euro, la clinica privată Medas

Economica.net
04 07. 2014
politisti_perchezitii_4676_97620200

Poliţiştii Capitalei efectuează vineri dimineaţă 76 de percheziţii – 63 în Bucureşti şi 13 în judeţele Ilfov, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu şi Ialomiţa – pentru destructurarea unui grup specializat în comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi rambursări ilegale de TVA, care ar fi creat un prejudiciu de circa 68 de milioane de euro.

Totodată, poliţiştii Capitalei pun în executare 76 de mandate de aducere emise de magistraţi pe numele membrilor grupului, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

„Este vorba despre un prejudiciu de 68 de milioane de euro, activitatea infracţională fiind documentată din 2008 până în 2013. Persoanele depistate vor fi aduse la audieri. Printre cele 76 de persoane vor fi şi martori şi alte persoane cărora urmează să li se stabilească în ce calitatea vor fi audiaţi. Persoanele au efectuat achiziţii fictive prin firme fantoma şi cereau rambursarea TVA de la stat. Infracţiunile sunt evaziune fiscală, spălare de bani, rambursare ilegală de TVA”, au declarat reprezentanţii Poliţiei Capitalei.

Grupul medical Medas, vizat de ancheta poliţiştilor, activează pe piaţa românească din 2003 şi este controlat de Simona Ateia şi Abd Halal Ateia. Medas are în prezent şapte clinci: Medas Professional, Medas Unirea, Medas Feminis, Medas Titan, Medas Gabroveni și Medas Pitești, Medas Junior. De asemenea, Medas are cinci laboratoare: trei în București, unul în Giurgiu și altul în Pitești, precum și şase departamente de radiologie și Imagistică medicală.

Poliţiştii Capitalei au documentat, în perioada 2008-2013, activitatea infracţională a unui grup de persoane care prin intermediul unei filiere de firme-fantomă şi înregistrarea în contabilitate de cheltuieli fictive ar fi primit rambursări ilegale de TVA.

‘Activitatea principală a membrilor grupului o reprezenta cumpărarea de terenuri şi revânzarea acestora, cu o creştere artificială a preţului, precum şi achiziţionarea de echipamente medicale. Prin activitatea infracţională realizată, bănuiţii ar fi produs un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare de aproximativ 68.000.000 de euro’, se mai arată în comunicat.

Percheziţiile se desfăşoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul IGPR, specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Serviciului Român de Informaţii şi IPJ Ilfov.