Pericol de secetă profundă în România. Guvernul ar putea subvenţiona energia electrică necesară irigaţiilor

Fermierii care folosesc sistemele de irigaţii ar putea beneficia, începând din acest an, de subvenţionarea cheltuielilor cu energia electrică, adică în jur de 85% din valoarea tarifului de livrare a apei. Măsura este luată în contextul în care producţia agricolă de anul acesta este afectată de secetă, iar Ministerul ia în calcul seceta profundă. Cheltuiala se cifrează la aproximativ 29,3 milioane de lei.
Economica.net - vin, 19 iun. 2015, 21:01
Pericol de secetă profundă în România. Guvernul ar putea subvenţiona energia electrică necesară irigaţiilor

Guvernul ar putea subvenţiona din bugetul de stat cheltuielile cu energia electrică pentru irigaţiile necesare în anul agricol 2015, arată un proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Agriculturii. Sprijinul pentru fermieri ar putea ajunge astfel la aproximativ 85% din valoarea tarifului de livrare a apei pentru irigaţii, din calculele Ministerului. În acest fel, suprafaţă irigată în anul 2015 ar putea atinge 350.000 de hectare, faţă de 127.000 de hectare în 2014. Cheltuiala bugetară s-ar ridica la 29,3 milioane de lei în cazul unei subvenţionări în proporţie de 100% a energiei electrice pentru o suprafaţă contractată în anul 2015 de 350.000 de hectare.

Măsura vine în contextul în care producţia agricolă din mai multe zone ale ţării, în special Moldova şi Dobrogea, este afectată de secetă. Mai mult, specialiştii Ministerului vorbesc despre eventualitatea instalării „secetei profunde” în unele regiuni. „Suprafeţele contractate şi irigate au scăzut atunci când producătorii agricoli nu au mai beneficiat de energie electrică subvenţionată. Având în vedere situaţia climatică actuală şi de prespectivă cu secetă profundă, singura posibilitate pentru creşterea suprafeţelor irigate o constutie suportarea de la bugetul de stat pentru anul 2015 a costurilor cu energia eletrică consumată pentru irigaţii de către Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare şi Federaţiile de Îmbunătăţiri Funciare şi Organizaţiile de Îmbunătăţiri Funciare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Potrivit datelor MADR, secetele prelungite și frecvente afectează peste 7 milioane de hectare, ceea ce reprezintă peste 48% din suprafața agricolă totală (2006). „În partea de sud, sud-est și est din România, seceta agricolă complexă este un fenomen climatic de hazard care induce cele mai grave consecințe care s-au înregistrat vreodată în agricultură. Seceta pedologică extremă și severă din zonele menționate, coroborată cu consumul ridicat de apă în perioada iulie-august, conduc la o rezervă de apă din sol sub punctul de ofilire pe întinse suprafețe agricole”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Când s-au oferit astfel de subvenţii

Măsura subvenţionării energiei electrice necesară sistemelor de irigaţii a fost aplicată şi în perioada 2007-2009, când bugetul de stat acoperea 90% din aceast cost. După încetarea subvenţiilor la energia electrică, suprafeţele contractate şi irigate au scăzut comparativ cu anul 2009, ultimul an al subvenţionării. Astfel, în anul 2009 suprafaţa contractată a fost de 563.791 ha şi cea irigată de 294.028 ha, în timp ce în anul 2014 suprafaţa contractată a fost de 323.000 de hectare, iar suprafaţa udată a fost de 127.000 de hectare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...