Pericolul din conserve. Vezi de ce rişti să te îmbolnăveşti

Consumul regulat de alimente din conserve contribuie la creşterea nivelului de bisfenol A în urină, acest compus chimic fiind asociat cu un risc ridicat de declanşare a cancerelor hormono-dependente, printre care se numără cel mamar şi cel la prostată, potrivit unui studiu.
Economica.net - mie, 23 nov. 2011, 12:15

Potrivit acestui studiu american – realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard şi publicat în Journal of the American Medical Association -, persoanele care consumă timp de cinci zile consecutiv supă din conservă prezintă în urină un nivel de bisfenol A de 1.200 de ori mai mare decât cel existent în organismul consumatorilor de supă proaspătă, potrivit Mediafax.

Studiul este prezentat drept „unul dintre primele care cuantifică nivelul de bisfenol A din organismul uman după ingestia de alimente din conserve”. „Ştiam de mult timp că nivelul de bisfenol A din organism creşte după consumul de băuturi care au stat mult timp depozitate în anumite recipiente din plastic”, a explicat Jenny Carwile coautor al studiului.

„Însă studiul nostru sugerează că alimentele din conserve pot constitui subiect de îngrijorare mai important, mai ales prin prisma utilizării pe scară foarte mare”, a spus aceasta.

Bisfenolul A este un compus chimic prezent în cantitate mare în produsele din plastic – rolul lui este să facă plasticul incasabil -, în pelicula din plastic ce căptuşeşte cutiile metalice de conserve, dozele de băuturi şi unele amalgamuri dentare, este asociat, alături de alte substanţe de tipul „perturbatorilor endocrini”, cu creşterea numărului de cancere hormono-dependente, mai ales mamar şi la prostată.

La studiu au participat 75 de persoane, care au consumat timp de cinci zile consecutiv fie supă din conservă, fie supă proaspătă, fără a-şi modifica celelalte obiceiuri alimentare.

Analiza mostrelor de urină prelevate de la aceştia a demonstrat că, după cinci zile, nivelul de bisfenol A era de 1.200 de ori mai mare la consumatorii de supă din conservă.

Însă riscul a fost considerat unul temporar, după ce bisfenolul A a fost eliminat din urină. Cercetătorii nu au putut determina cantitatea de bisfenol A care rămâne mai mult timp în organism după consumul acestor conserve, un studiu mai amplu în acest sens fiind necesar.

În Franţa, Adunarea naţională a adoptat, pe 12 octombrie, o măsură de interzicere a utilizării bisfenolului A la fabricarea recipientelor pentru produsele alimentare, începând din 2014 (din 2013 pentru recipientele pentru produse alimentare destinate copiilor cu vârste sub 3 ani).

Te-ar mai putea interesa și
Germania nu este de acord cu acordarea etichetei verzi pentru energia nucleară
Germania nu este de acord cu acordarea etichetei verzi pentru energia nucleară
Germania se va opune planurilor Comisiei Europene de a include energia nucleară pe lista investiţiilor sustenabile în taxonomia elaborată de blocul comunitar pentru etichetarea investiţiilor......
Bulgaria: Guvernul anunţă măsuri pentru a compensa impactul preţului ridicat al energiei asupra companiilor
Bulgaria: Guvernul anunţă măsuri pentru a compensa impactul preţului ridicat al energiei asupra companiilor
Bulgaria a aprobat luni un nou pachet de stimulente pentru a atenua impactul creşterii preţului energiei asupra companiilor, ...
Prime Kapital investește peste 30 de milioane de euro în proiectul rezidențial din Ploiești
Prime Kapital investește peste 30 de milioane de euro în proiectul rezidențial din Ploiești
Prime Kapital investește peste 30 de milioane de euro în proiectul rezidențial de la Ploiești. Dezvoltatorul are terenuri ...
Cel mai scump grâu din istorie. Preţul a ajuns la 435 de euro pe tonă, în Europa
Cel mai scump grâu din istorie. Preţul a ajuns la 435 de euro pe tonă, în Europa
Cotaţia la grâu, care este într-o continuă creştere de la debutul războiului din Ucraina, a atins luni la deschiderea ...