Perioadă de graţie pentru lanţurile de magazine. Legea „Colectiv” îi păsuieşte un an cu autorizaţiile

Retailerii au la dispoziţie aproximativ nouă luni pentru obţinerea autorizaţiilor de securitate la incendiu, sau vor intra în ilegalitate, prevede OUG-ul de modificare a Legii privind securitatea la incendii promulgat ieri de Preşedintele României. Comercianţii s-au plâns anul trecut că investiţiile lor sunt aproape complet blocate, din cauza procesului de autorizare la nivelul administrației locale.   
Alina Stanciu - Dum, 20 mart. 2016, 22:04
Perioadă de graţie pentru lanţurile de magazine. Legea

Promulgarea OUG de modificare a Legii privind securitatea la incendii, prin care s-a stabilit un termen de graţie pentru completarea procedurilor de autorizare în anumite situaţii, oferă o perioadă de respiro pentru retailerii ameninţaţi anul trecut cu blocarea investiţiilor. „Pentru moment, subiectul este în plină desfăşurare şi nu putem comenta mai mult decât faptul că săptămâna aceasta preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea de aprobare a OUG de modificare a Legii privind securitatea la incendii, prin care s-a stabilit un termen de graţie pentru completarea procedurilor de autorizare în anumite situaţii”, au declarat pentru ECONOMICA.NET reprezentanţi ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Potrivit OUG, „pentru construcţiile şi amenajările din categoriile prevăzute la alin. (4), care au fost puse în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, persoanele prevăzute la alin. (2) au obligaţia obţinerii respectivului act administrativ până la data de 31 decembrie 2016. Până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, răspunderea exclusivă în ceea ce priveşte funcţionarea construcţiilor şi amenajărilor din punct de vedere al asigurării cerinţei de securitate la incendiu revine beneficiarilor investiţiilor. Excepţia prevăzută la alin. (41) nu se aplică în situaţiile în care se constată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu care impune oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor, potrivit criteriilor stabilite prin hotărâre a Guvernului, cazuri care constituie contravenţii potrivit legii”.

Conform unor estimări făcute la finele anului trecut de AMRCR, urmare a sistemului de autorizare a activităţilor comerciale pus în aplicare după tragicul eveniment de la Colectiv, România risca pierderea unor investiţii estimate la aproximativ 100 de milioane de euro numai pe piaţa comerţului alimentar. Practic, în jur de 30-40% din banii bugetaţi de marii retaileri pentru anul acesta sunt puşi în pericol din cauza birocraţiei.

„Din estimările AMRCR, între 30 şi 40% din totalul investiţiilor prevăzute (pentru anul viitor n. red.) sunt puse în pericol. Nu putem exclude ca acestea să se apropie de 100 milioane euro şi să se piardă mii de locuri de muncă”, declarau în luna decembrie,  pentru ECONOMICA.NET, oficialii Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

Citeşte şi Efectul Colectiv: România va pierde investiţii de 100 de milioane de euro şi mii de locuri de muncă

Te-ar mai putea interesa și
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,1% în luna martie a acestui an, de la 3,2% în luna februarie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,37%, mărfurile alimentare......
Pandemia este departe de a se încheia, spune şeful OMS
Pandemia este departe de a se încheia, spune şeful OMS
Confuzia, automulţumirea şi inconsecvenţa în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deşi ...
Tulpina britanică a coronavirusului a devenit dominantă în SUA. Tot mai mulţi americani tineri sunt spitalizaţi
Tulpina britanică a coronavirusului a devenit dominantă în SUA. Tot mai mulţi americani tineri sunt spitalizaţi
Tulpina britanică a coronavirusului a devenit dominantă în SUA şi, spre deosebire de coronavirusul original, afectează ...
O scăpare din procesul de autentificare al WhatsApp permite blocarea oricărui utilizator
O scăpare din procesul de autentificare al WhatsApp permite blocarea oricărui utilizator
Orice persoană rău intenţionată, hacker sau nu, poate forţa blocarea unui utilizator de WhatsApp, dacă ştie numărul ...