Premieră: Nemţii vor să vadă la faţa locului dacă americanii mai au aurul Bundesbank

O instanţă federală germană a atras atenţia Bundesbank (banca centrală a ţării) că ar trebui să verifice la faţa locului rezervele de aur păstrate la Federal Reserve of New York, una dintre cele 12 bănci din sistemul băncii centrale a SUA (Federal ERserve, sau FED), potrivit CNBC, care citează Spiegel Online.
Adrian Ionescu - joi, 25 oct. 2012, 12:43
Premieră: Nemţii vor să vadă la faţa locului dacă americanii mai au aurul Bundesbank

Bundesbank s-a bazat, până acum  doar pe confirmarea scrisă a rezervelor de aur de la New York, Londra şi Paris, adr niciodată nu a fost verificată „în mod fizic“, existenţa aurului său.

„Interesant, însă“, Bundesbank se mulţumeşte  să creadă pe cuvânt celelalalte bănci centrale , notează CNBC, citând informaţia din Spigel Online. Banca centrală germană a răspuns că nu este de acord cu recomandarea curţii de audit, dar o va respecta.

În realitate, o inspecţie directă ar fi inutilă, potrivit  CNBC. Rezerva Federală (FED) din New York poate să aibă sau nu în seifuri aurul Germaniei. Nu contează, atâta verme cât americanii sunt crezuţi de pieţe.

Câtă vreme FED  afirmă că este acolo, este suficient să fie folosit pentru toate scopurile practice“ pe care şi le dioresc nemţii, scrie CNBC. „Poate fi vândut, utilizat ca garanţie, pentru stingerea unor pasive şi socotit la capitalul băncii, indiferent dacă există sau nu“.

Existenţa fizică a aurului ar conta doar dacă, de exemplu, Bundesbank ar vrea să-l livreze unor fabricanţi de ceasuri de aur, sau a altor obiecte.

Seiful FED, aflat la aproape 25 de metri sub nivelul străzii şi la 15 metri sub cel al mării, potrivit unor informaţii neconfirmate oficial, desigur.

Seiful este accesibil doar prin intermediul unor lifturi controlate de un operator dintr-o locaţie necunoscută. O sursă a afirmat pentru CNBC că operatorul nici măcar nu s-ar afla în oraşul New York.

Spaţiul în care este depozitat aurul este împărţit în 122 de compartimente atribuite ţărilor sau organizaţiilor internaţionale. Ţările cu depozite mai mici primesc rafturi în compartimente comune. Doar câteva persoane din cadrul Fed cunosc căror ţări corespund compartimentele numerotate, motivul invocat fiind protecţia deponeneţilor.

Această practică face, însă, mai puţin sigur rezultatul unei inspecţii. Germania nu are de unde să ştie dacă aurul care i se prezintă îi aparţine sau este al altei ţări, potrivit CNBC.

Chiar dacă decizia curţii federale germane nu pare practică, este posibil ca oficiali ai Bundesbank să viziteze în curând.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...