Persoanele care beneficiază de ajutoare sociale în Portugalia, chemate să se facă „utile”

 Unii beneficiari de alocaţii pentru reinserţie socială din Portugalia vor trebui să exercite o "activitate socială utilă" până la 15 ore pe săptămână pentru a continua să beneficieze de acest ajutor, a decis joi Guvernul, relatează AFP.
Economica.net - vin, 24 aug. 2012, 11:27
Persoanele care beneficiază de ajutoare sociale în Portugalia, chemate să se facă

Venitul social de reinserţie (RSI), o alocaţie care are ca obiectiv ajutorarea persoanelor fără resurse până la găsirea unui loc de muncă, „este un drept ce presupune şi îndatoriri”, a declarat ministrul Solidarităţii Sociale, Pedro Mota Soares, în timpul unei conferinţe de presă la încheierea consiliului de miniştri.

Această măsură se va referi la persoanele apte să exercite o activitate profesională şi care nu au niciun copil sau persoane vârstnice în grija lor. „Cei care vor refuza să realizeze aceste activităţi utile din punct de vedere social, vor pierde această alocaţie”, a afirmat ministrul.

Aceşti beneficiari vor fi mai ales chemaţi să participe „la curăţenia în grădinile publice, la munci de renovare în instituţiile sociale sau la organizarea evenimentelor sportive şi culturale”, a prezentat ca exemplu, Mota Soares.

La sfârşitul lui iunie, în jur de 339.000 de portughezi primeau acest venit de reinserţie, a cărui valoare medie se ridica la puţin peste 92 de euro pe lună, conform datelor de la securitatea socială.

Guvernul apreciază, la rândul său, că aproape 60.000 de persoane încasează RSI, fără să fie înscrise într-un centru pentru căutare de locuri de muncă.

Această măsură era o promisiune de campanie a Guvernului de centru-dreapta, aflat la putere din mai 2011, când Portugaliei i-a fost acordat un ajutor internaţional de 78 de miliarde de euro, în schimbul unui vast program de austeritate şi de reforme pentru epurarea finanţelor publice.

Acest plan de economisiri fără precedent cuprinde mai ales o creştere generalizată a impozitelor şi scăderea salariilor funcţionarilor publici, precum şi a ajutoarelor sociale.

Reţeta propusă de către creditorii Portugaliei, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, va provoca în acest an o recesiune economică estimată la 3 la sută din PIB, în timp ce rata şomajului a atins în al doilea trimestru nivelul record de 15 la sută.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...