Pesta porcină – Fonduri de 16,7 milioane de euro pentru combaterea PPA şi refacerea potenţialului agricol, începând de luni

Peste 16,7 milioane de euro vor fi disponibili, începând de luni, pentru investiţii necesare prevenirii şi combaterii pestei porcine africane şi refacerii potenţialului de producţie agricolă afectat de dezastre naturale şi de evenimente catastrofale, potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 11 mai 2020, 05:33
Pesta porcină - Fonduri de 16,7 milioane de euro pentru combaterea PPA şi refacerea potenţialului agricol, începând de luni

Începând cu data de 11 mai 2020, ora 9:00, vor fi primite proiecte pe sM 5.1 – Sprijin pentru investiţiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile şi ale evenimentelor catastrofale probabile din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), suma alocată pentru beneficiarii publici fiind de 4.750.000 euro, iar pentru cei privaţi, în cadrul aceleaşi submăsuri, de 8.289.804 euro.

Sesiunea de primire de proiecte va fi deschisă până la data de 31 iulie 2020, ora 16:00.

Potrivit MADR, din suma totală alocată beneficiari publici, de 4,75 milioane de euro, cele mai multe fonduri vor fi destinate pentru achiziţia de instalaţii de dezinfecţie, circa 2,31 milioane de euro, urmate de 1,7 milioane de euro pentru autoutilitare probe şi dotare laboratoare, iar pentru camere frigorifice – 740.000 de euro.

„În ceea ce priveşte sM 5.1 ce se adresează beneficiarilor publici facem precizarea că între investiţiile eligibile se numără instalaţiile de dezinfecţie şi dezinsecţie, autoutilitarele pentru transportul probelor, dotarea laboratoarelor, achiziţionarea de camere frigorifice etc. Plafonul maxim al acestei submăsuri este de 100.000 euro/proiect, pentru echipamentele şi instrumentarul de determinare şi diagnostic, mijloace specializate de transport a probelor, respectiv 20.000 euro/proiect, în cazul camerelor frigorifice, iar pentru pentru investiţii în instalaţii de dezinfecţie şi dezinsecţie este prevăzută o valoare de 30.000 euro/proiect. Pentru această categorie, rata sprijinului public nerambursabil este de 80% din totalul cheltuielilor eligibile, iar în cazul în care sunt îndeplinite cumulativ două condiţii, respectiv există o legătură între investiţie şi potenţialul de producţie şi autoritatea publică acţionează în numele diferiţilor fermieri şi se demonstrează caracterul colectiv al investiţiei, rata sprijinului public nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile”, precizează reprezentanţii MADR.

În cazul beneficiarilor privaţi ai acestei submăsuri, respectiv fermieri sau grupuri de fermieri, sunt eligibile investiţiile în instalaţii de dezinfecţie şi dezinsecţie, achiziţia de echipamente pentru asigurarea biosecurităţii şi a infrastructurii sanitare, construcţia de garduri de protecţie, racordarea la utilităţi.

Fiecare proiect poate beneficia de maximum 250.000 de euro. „Menţionăm că rata sprijinului public nerambursabil pentru fermierii constituiţi în forme asociative este de 100%, iar pentru fermierii individuali sprijinul este de 80% din totalul cheltuielilor eligibile”, spun reprezentanţii MADR.

Sprijinul acordat prin această sub-măsură urmăreşte creşterea capacităţii de prevenire a apariţiei epizootiilor şi combaterea acestora, precum şi reducerea efectelor dezastrelor naturale, a evenimentelor adverse şi catastrofale asupra potenţialului de producţie agricolă, ca urmare a răspândirii pestei porcine africane în România.

În ceea ce priveşte sM 5.2 – Sprijin pentru investiţii privind refacerea terenurilor agricole şi a potenţialului de producţie afectate de dezastre naturale, de condiţii de mediu adverse şi de evenimente catastrofale, suma alocată este 3.677.431 euro.

Beneficiarii pot fi fermieri persoane fizice, cooperative agricole şi grupuri de producători.

Fondurile acordate prin această submăsură vor contribui la refacerea potenţialului de producţie afectat de PPA, fiind finanţate achiziţiile de animale de reproducţie, atât pentru repopularea şi refacerea efectivelor de suine, cât şi pentru reprofilarea exploataţiei cu alte specii de animale. De asemenea, pot fi eligibile şi costurile cu extinderea şi modernizarea în scopul adaptării adăposturilor de animale. Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 100% şi nu va depăşi o valoare de 200.000 euro/proiect.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
GCS: 1.141 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. 89 decese dintre care 10 anterioare
GCS: 1.141 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. 89 decese dintre care 10 anterioare
Un număr de 1.141 cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au fost raportate 89 decese, dintre ...
Omicron: Cazuri în cea mai populată ţară din Africa şi alte locuri în lume. Recomandări OMS
Omicron: Cazuri în cea mai populată ţară din Africa şi alte locuri în lume. Recomandări OMS
Nigeria, cea mai populată ţară africană, a depistat pe teritoriul său primele trei cazuri de variantă Omicron a coronavirusului ...
Antibiotice Iași a câștigat o licitație de 11 mil. euro în Marea Britanie. Va livra antiinfecțioase injectabile
Antibiotice Iași a câștigat o licitație de 11 mil. euro în Marea Britanie. Va livra antiinfecțioase injectabile
Compania Antibiotice Iași a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății din Regatul Unit al Marii Britanii ...