Peste 1.100 de angajaţi ai Oltchim şi ai Diviziei Petrochimice Bradu au protestat la Râmnicu Vâlcea

Peste 1.100 de angajaţi ai Oltchim şi ai Diviziei Petrochimice Bradu au protestat, marţi, în faţa sediului combinatului Oltchim, din Râmnicu Vâlcea, solicitând plata salariilor restante, garanţia locurilor de muncă şi repornirea unităţii la parametri normali de funcţionare.
Economica.net - mar, 19 mart. 2013, 20:27
Peste 1.100 de angajaţi ai Oltchim şi ai Diviziei Petrochimice Bradu au protestat la Râmnicu Vâlcea

Potrivit liderului Sindicatului „Unirea”, Marian Dumitru, protestatarii, care cer plata salariilor restante, garanţia locurilor de muncă şi repornirea combinatului la parametri normali, sunt îngrijoraţi şi de faptul că o privatizare doar a activului de la Vâlcea „ar elimina din start” Secţia de piroliză de la Piteşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Suntem peste 1.100 de salariaţi la protest, 700 de la Oltchim şi 450 de la Piteşti, am venit cu nouă autocare din Argeş pentru solidaritate, protestăm faţă de toate guvernele care ne-au tot minţit. Protestăm faţă de Guvernul Ponta care a promis finanţarea combinatului Oltchim, dar nu s-a primit niciun leu. În campania electorală au promis că vor menţine locuri de muncă şi vor crea altele, dar nu s-a întâmplat nimic. Protestăm pentru că mor oamenii de foame”, a declarat Marian Dumitru.

Liderul sindical a mai spus că sunt restante lichidarea pe luna decembrie, lichidarea şi avansul pe luna ianuarie, lichidarea pe februarie şi ar urma ca săptămâna viitoare să primească avansul pe martie.

„Tragem un nou semnal, pentru că s-a ajuns la disperare. În urmă cu o lună, am protestat şi la Ministerul Economiei, unde am cerut plata salariilor restante, asigurarea capitalului de lucru şi menţinerea locurilor de muncă. La 30 ianuarie, Tribunalul Vâlcea a admis intrarea în insolvenţă a combinatului. Sindicatele de la Oltchim şi Divizia Petrochimică Bradu au fost de acord cu insolvenţa, dar numai după ce ni s-a promis alocarea a 45 de milioane euro, care ar permite ajungerea activităţii la 60-65 la sută din capacitate. Din păcate, a trecut o lună şi jumătate de atunci şi aceşti bani nu au ajuns la Oltchim. Trebuie neapărat 45, o altă sumă mai mică, gen 15 sau 20, nu pot reporni combinatul la un nivel care să asigure performanţă, continuitate şi profit”, a mai declarat liderul sindicatului „Unirea”, Marian Dumitru.

După o oră, mitingul de protest s-a încheiat fără incidente, iar salariaţii vâlceni s-au dus la casele lor, în timp ce colegii lor din Argeş s-au urcat în autocare şi au plecat spre Piteşti.

Divizia Petrochimică Bradu, de lângă Piteşti, aparţine societăţii Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU; NATO denunţă ”retorica” nucleară a Rusiei
Ucraina cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU; NATO denunţă ”retorica” nucleară a Rusiei
Ucraina a cerut duminică convocarea urgentă a unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU şi a cerut statelor occidentale şi Chinei să determine Rusia să înceteze "şantajul nuclear", în......
O dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus, la circa 200 de kilometri de Moscova
O dronă ucraineană a provocat o explozie în centrul unui oraş rus, la circa 200 de kilometri de Moscova
O dronă a explodat duminică în centrul oraşului rus Kireievsk, situat la circa 220 de kilometri sud de Moscova, potrivit ...
Senat: Proiectul de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, luni, pe ordinea de zi a comisiilor
Senat: Proiectul de lege al Guvernului privind reducerea cheltuielilor cu pensiile de serviciu, luni, pe ordinea de zi a ...
Comisiile juridică şi de muncă ale Senatului vor dezbate, luni, pentru raport, proiectul de lege al Guvernului privind ...
Orban anunţă că va face plângere penală dacă Guvernul nu respectă decizia de organizare a alegerilor locale parţiale
Orban anunţă că va face plângere penală dacă Guvernul nu respectă decizia de organizare a alegerilor locale parţiale
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat că va depune plângere penală în cazul în care Executivul nu ...