BBC: Peste 100.000 de români şi bulgari lucrează în Marea Britanie

Peste 100.000 de cetăţeni români şi bulgari lucrează în prezent în Marea Britanie, indică date oficiale în legătură cu ocuparea forţei de muncă, citate de BBC News online. Oficiul Naţional britanic pentru Statistică (ONS) a dat publicităţii un raport detaliat cu privire la numărul imigranţilor români şi bulgari din Marea Britanie care a crescut într-un an cu aproximativ 15 la sută înainte de eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii, în 2014.
Economica.net - joi, 16 mai 2013, 06:04
BBC: Peste 100.000 de români şi bulgari lucrează în Marea Britanie

Românii şi bulgarii vor dobândi la sfârşitul lui 2013 aceleaşi drepturi de a lucra în Marea Britanie ca şi restul cetăţenilor din Uniunea Europeană, reaminteşte BBC. Acest lucru a stârnit îngrijorarea legată de creşterea imigraţiei din cele două ţări. Ca răspuns la ridicarea restricţiilor pentru munca temporară, guvernul britanic are în vedere limitarea accesului imigranţilor la beneficii, servicii medicale şi locuinţe.

ONS a publicat statisticile sale periodice cu o nouă defalcare a datelor, indicând separat numărul muncitorilor veniţi din noile ţări membre ale UE, cum ar fi Polonia, şi din statele mai vechi, ca Franţa şi Spania. La ‘cererea clientului’, este de asemenea prezentat separat numărul de muncitori români şi bulgari aflaţi în Marea Britanie.

Conform datelor oficiale, numărul românilor şi bulgarilor care lucrează în Marea Britanie a crescut de la 90.000, în primul trimestru al anului 2012, la 103.000 în prezent.

Anterior, un studiu realizat de British Labour Force a calculat că, în prezent, în Marea Britanie trăiesc 26.000 de bulgari şi 80.000 de români.

Bulgarii şi românii au avut dreptul de a călători fără viză în Marea Britanie din 2007, dată la care ţările lor au aderat la UE, însă au existat restricţii temporare cu privire la locurile de muncă pe care le pot ocupa.

Aceste restricţii vor fi ridicate la sfârşitul anului, în conformitate cu normele Uniunii Europene.

Guvernul de la Londra a refuzat să facă estimări în legătură de numărul de imigranţi care sunt aşteptaţi, însă Migration Watch, un ONG care militează pentru controale mai stricte ale imigraţiei, a spus că s-ar putea situa între 30.000 şi 70.000 de persoane din cele două ţări.

Diplomaţi din Bulgaria şi România au subliniat în mod repetat că nu se aşteaptă un ‘val’ de migraţie din ţările lor.

Heather Rolfe, cercetător principal la Institutul Naţional de Cercetare Economică şi Socială (NIESR) cu sediul la Londra, a afirmat că datele sunt în concordanţă cu estimările lor şi au arătat că migranţii din UE călătoresc cu scopul de a găsi de lucru. ‘Imigranţii doresc să îşi ridice nivelul de trai. Faptul că /românii şi bulgarii/ au venit aici în pofida tuturor restricţiilor şi că au găsit de lucru este un lucru pozitiv pentru Marea Britanie. Acesta arată că persoanele care vin doresc să contribuie la dezvoltarea economiei şi contribuie într-adevăr la dezvoltarea ei’, a declarat Heather Rolfe, citată de BCC.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...