Peste 236 de milioane de certificate verzi tranzacţionate anul trecut pe bursa OPCOM

Peste 236 de milioane de certificate verzi au fost tranzacţionate anul trecut pe pieţele centralizate de profil ale bursei de energie OPCOM, potrivit datelor publicate pe site-ul operatorului pieţei.
Economica.net - lun, 30 ian. 2017, 11:30
Peste 236 de milioane de certificate verzi tranzacţionate anul trecut pe bursa OPCOM

Astfel, pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale de Certificate Verzi (PCCBCV) au fost tranzacţionate 236.329.013 de certificate verzi în perioada ianuarie – decembrie 2016. În acelaşi timp, au fost transferate 13.967.741 de certificate.

De asemenea, pe Piaţa Contractelor Bilaterale Negociate Direct (PCBCV-ND) s-au comercializat 1.665.766 de certificate verzi şi s-au transferat 2.483.767 de certificate verzi.

Pe o altă platformă de tranzacţionare a acestor titluri, Piaţa Centralizată a Certificatelor Verzi (PCCV), numărul certificatelor tranzacţionate a fost 8.468 şi cel al certificatelor transferate, 8.728.

Preţul unui certificat verde s-a situat între 131 şi 137 de lei, preţul cel mai mare fiind înregistrat în luna aprilie 2016.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe aceste pieţe specializate, pentru un câştig suplimentar faţă de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toţi consumatorii din România, inclusiv de populaţie, în factura finală la electricitate.

Doar proiectele care au fost puse în funcţiune până la 31 decembrie 2016 vor beneficia de această schemă de sprijin.

Guvernul a aprobat, în ultima şedinţă din luna decembrie, o hotărâre privind stabilirea unei cote obligatorii de 8,3% pentru energia electrică din surse regenerabile care va beneficia în acest an de certificate verzi.

Cota de 8,3% a fost stabilită în conformitate cu recomandările Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, astfel încât să nu aibă impact negativ în factura consumatorilor finali.

Cota pentru 2017 este mai mică decât cea de anul trecut, care a fost de 12,5%. Oficialii Ministerului Energiei au explicat că, în cazul în care ar fi fost menţinută cota de 12,5%, factura finală la energia electrică ar fi crescut cu 5%.

Totodată, Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care modifică Legea 220/2008 privind schema de sprijin a energiei din surse regenerabile şi a primit avizul Comisiei Europene la mijlocul lunii decembrie pentru aceste modificări.

În luna octombrie, Corina Popescu, la acea dată secretar de stat în Ministerul Energiei, declara că, după ce legislaţia din domeniu va fi modificată, consumatorii casnici cu un consum mediu de electricitate vor plăti cu 60 de bani în plus pe lună pentru certificatele verzi.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...