Peste 25.000 de locuințe se află în construcție în marile oraşe din România – studiu

Peste 25.000 de locuințe se află în diferite stadii de dezvoltare și urmează să fie livrate în acest an în principalele piețe rezidențiale regionale din România, potrivit raportului de piață Residential Market Beat 2017, realizat de către Coldwell Banker România. 
Andrada Ghira - lun, 24 apr. 2017, 08:13
Peste 25.000 de locuințe se află în construcție în marile oraşe din România - studiu

Cea mai mare piață rezidențială din România este regiunea București – Ilfov unde în prezent se află în dezvoltare aproximativ 12.000 de locuințe în proiecte rezidențiale care ar urma să fie livrate în acest an, asta dacă dezvoltatorii își vor respecta ritmurile de construcție anunțate.

Cele mai multe dintre acestea, respectiv 7.200 de unități (59,5%), sunt reprezentate de locuințe mass market, adică proiecte rezidențiale amplasate în zonele mărginașe ale orașului sau în interiorul marilor cartiere, care pun pe piață locuințe cu suprafețe mai mici sau similar comparativ cu cele ale locuințelor vechi și care sunt incluse în proiecte care oferă un număr limitat de facilități.

Anul în curs confirmă și consolidarea segmentului middle market, aproximativ 4.500 de locuințe incluse în proiecte rezidențiale cu amplasament mai bun, în interiorul inelului median al Bucureștiului, în zona de nord a orașului sau în apropierea marilor centre de afaceri, urmând a fi livrate în 2017. Aceste proiecte sunt formate din locuințe cu suprafețe similare sau mai mari comparativ cu ale apartamentelor vechi, cu finisaje peste medie și cu facilități variate puse la dispoziția viitorilor locatari.

Adițional, aproximativ 500 de locuințe premium și de lux ar urma să fie livrate în acest an în București și împrejurimi. În 2016 au fost finalizate 10.022 de locuințe în regiunea București – Ilfov potrivit Institutului Național de Statistică.

La ce preţuri se vând apartamentele noi din Bucureşti

Prețurile medii de tranzacționare se situează între 800 și 1.000 de euro pe metru pătrat pe segmentul mass market, între 1.200 și 1.700 de euro pe metru pătrat pe segmentul middle market și peste 2.000 de euro pe metru pătrat pe segmentul premium.

nul în curs confirmă și consolidarea segmentului middle market, aproximativ 4.500 de locuințe incluse în proiecte rezidențiale cu amplasament mai bun, în interiorul inelului median al Bucureștiului, în zona de nord a orașului sau în apropierea marilor centre de afaceri, urmând a fi livrate în 2017. Aceste proiecte sunt formate din locuințe cu suprafețe similare sau mai mari comparativ cu ale apartamentelor vechi, cu finisaje peste medie și cu facilități variate puse la dispoziția viitorilor locatari.

Adițional, aproximativ 500 de locuințe premium și de lux ar urma să fie livrate în acest an în București și împrejurimi. În 2016 au fost finalizate 10.022 de locuințe în regiunea București – Ilfov potrivit Institutului Național de Statistică.

4.200 de noi locuinţe la Cluj-Napoca 

A doua piață rezidențială după dimensiuni din România este reprezentată de Cluj – Napoca și împrejurimi, în special localitatea Florești. Datele Coldwell Banker arată că aproximativ 4.200 de locuințe ar urma să fie livrate la nivel regional anul acesta. Circa 80% din apartamentele noi aflate în construcţie se adresează segmentului middle market. Apartamentele aflate în dezvoltare în Florești țintesc în special cumpărătorii mass market. Oferta nouă pusă pe piață înregistrează ritmul foarte bune de vânzări, cu un grad general de absorbție de peste 90% până la livrarea proiectelor.

Sibiu a înregistrat în ultimii ani o dezvoltare semnificativă pe segmentul rezidențial, datorată unei cereri susținute venite ca urmare a dezvoltării regionale pe segmentele producției de componente auto, industrial și retail. Astfel, aproximativ 2.900 de unități ar urma să fie finalizate în acest an în regiune potrivit datelor Coldwell Banker România, zona Turnișor reprezentând cel mai important pol de dezvoltare al orașului.

Locuinţe noi şi la Braşov

Aproximativ 2.100 de locuinţe ar urma să fie finalizate în 2017 în Brașov și împrejurimi, în creștere cu 10,5% comparativ cu anul anterior. Cea mai mare parte a ofertei noi este reprezentată de proiecte mass market, reprezentând 65% din ofertă, urmată de segmentul middle market cu o cotă de piață de 35%.

Ca și în Cluj – Napoca, oferta nouă pusă pe piață în Brașov înregistrează vânzări bune, cu un grad general de absorbție de peste 90% până la livrarea proiectelor. Prețul mediu de tranzacționare a fost anul trecut de 925 de euro pe mp, potrivit datelor Coldwell Banker, pentru acest an fiind estimată o majorare de 5%, până la aproximativ 970 de euro pe mp. Cele mai importante zone de dezvoltare amplasate în apropierea Brașovului sunt Sânpetru, Săcele, Cristian și Ghimbav.

Contanța reprezintă una dintre cele mai mari piețe rezidențiale din România, cu peste 15.000 de locuințe finalizate în ultimii nouă ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În acest moment se află în construcție aproximativ 1.400 de noi locuințe în Constanța și împrejurimi, potrivit datelor Coldwell Banker România, gradul anual de absorbție al locuințelor nou dezvoltate fiind estimat la 80%.

Iași și Timișoara reprezintă alte două piețe rezidențiale din România unde anual sunt livrate peste 1.000 de locuințe noi în ansambluri rezidențiale, în timp ce Craiova, Oradea și Pitești sunt orașele cu cea mai semnificativă dezvoltare din rândul piețelor regionale unde se livrează anual sub 1.000 de locuințe noi.

Te-ar mai putea interesa și
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
Sergiu Manea (BCR): Dacă reuşim să absorbim banii din Politica de Coexiune și NextGenerationEU am adăuga la PIB peste 2%
România şi-ar majora potenţialul de creştere economică la 5 - 5,5% dacă ar absorbi banii din Politica de Coeziune şi Fondurile NextGenerationEU, de la 3,5% în prezent, a afirmat, miercuri,......
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică și vom continua reformele
Boloș, la întâlnirea cu reprezentanții Băncii Mondiale: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică ...
România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional ...
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Turkish Airlines, aproape de un acord cu Rolls-Royce și Airbus pentru producția de componente – surse Bloomberg
Compania Turkish Airlines ar urma să semneze un acord cu Rolls-Royce Holdings Plc şi Airbus SE pentru producţia internă ...
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de conținut
TikTok a actualizat regulile comunității și a introdus noi funcții pentru crearea și distribuirea în siguranță de ...
TikTok anunțat astăzi că a actualizarea regulilor comunității pentru a oferi și mai multe informații privind normele ...