Avertisment: 3.000 dintre cele mai importante companii româneşti nu mai pot evita insolvenţa

O mare parte din companiile româneşti, de care depinde relansarea economiei, sunt în pragul falimentului, potrivit unei analize a Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).
Adrian N. Ionescu - joi, 27 mart. 2014, 10:15
Avertisment: 3.000 dintre cele mai importante companii româneşti nu mai pot evita insolvenţa

Din cele 600.000 de companii româneşti active la ora actuală, doar 20.000 contează cu adevărat pentru economie, iar mai mult de 10% dintre ele sunt în insolvenţă inevitabilă.

Mai puţin de 20.000 companii româneşti au o cifră de afaceri cu  19% mai mare decât produsul intern brut al României, iar 3.200 dintre acestea „se află în categoria „insolvență inevitabilă” sau „nedeclarată încă”, arată o analiză a Casei de Insolvență Transilvania (CITR), liderul pieței de insolvență din România.

Cele mai importante companiile autohtone, „de care depinde relansarea economică în România, reprezintă mai puțin de 3% din totalul firmelor active. Intrarea acestora în insolvență ar genera un efect de domino cu consecințe majore asupra întregului sistem”, se spune în analiza CITR.

La Registrul Comerţului sunt înregistrate peste 600.000 de firme active, care nu se află în insolvenţă, dar numai 19.800 dintre acestea au un rol determinant în economie, potrivit analiştilor de la CITR. Acestea sunt companii care au avut o cifră de afaceri cumulată de peste 156 miliarde euro în 2012, cu 18,8% mai mare decât PIB-ul României.

„Aceste companii au o foarte mare influență asupra sistemului economic” și de evoluția lor depind „perspectivele de creștere și depășire a crizei. Ceea ce va determina înclinarea balanței într-o direcție sau alta este modul în care vor ști și vor putea să rezolve principalele probleme: supraîndatorarea și accesul la lichiditate”, a declarat Rudolf Vizental, asociat al CITR.

Firmele pe care se bazează relansarea economiei româneşti aveau peste 1.870.000 de anjajaţi, adică mai mult de o treime din „populația salariată” la nivel național. Firmele respective au active mai mari de un milion de euro fiecare.

Analiza CITR arată că, „în momentul de față, 3.200 de firme, dintre cele 18.800 vitale pentru creşterea economică se află în categoria „insolvență inevitabilă” sau „nedeclarată încă”.

Potrivit unui studiu Coface, companiile care au intrat în insolvență în 2013 au cunoscut degradări continue ale gradului de îndatorare, ajungând în anul premergător intrării în procedură la nivelul de 104% grad de îndatorare.

Or, la companiile care sunt importante pentru economia României, dar care au pierderi, gradul de îndatorare este „este la o limită îngrijorătoare, de 94,77%”.  Prin urmare „o mare parte din companiile cu pierderi se află în pragul insolvenței”. La companiile cu profit gradul mediu de îndatorare este, totuşi, „în limite recomandate (64%)

În ultimii 4 ani, din totalul celor peste 120.000 de societăți intrate în procedura insolvenței, doar 2.200 erau companii considerate cu impact. Analiza arată că numărul companiilor aflate în dificultate sau insolvență iminentă este mult mai mare decât cel al companiilor sănătoase, iar numărul companiilor cu impact cu perspective de a intra în procedură este mai mare decât al celor din aceeași categorie, intrate în ultimii 4 ani.

„Din fericire, piața s-a maturizat și s-a adaptat la realitățiile economice, iar dezvoltarea unei piețe secundare de finanțare este inevitabilă. Mai mult, restructurările în afara insolvenței conferă companiilor o soluție alternativă la îndemână. Însă este foarte importantă consolidarea unui cadru legislativ pentru procedură, pentru a fi cu adevărat eficientă”, a mai spus Rudolf Vizental.

Potrivit analizei CITR, soluția salvatoare ar fi finanţarea venită de la fondurile de investiții, de private equity, dublată de specialiști în managementul de criză. În același timp, restructurările în afara procedurii insolvenței devin o variantă acceptată de un număr mai mare de companii”.

Analiştii CITR au stabilit un eșantion de companii cu impact în economie în perioada 2010-2012 şi „au observat o diferențiere clară între companiile cu evoluție pozitivă și cele aflate în dificultate. Astfel, în timp ce indicatorii companiilor sănătoase se îmbunătățesc, problemele celor cu dificultăți se acutizează.

Aproximativ jumătate din ele realizează un profit în creștere de la an la an, în timp ce pierderile altora se adâncesc”.

Datele prezentate fac parte dintr-un amplu raport CITR privind starea companiilor active care nu se află în prezent în insolvență, ce va fi publicat în luna aprilie 2014.

Casa de Insolvență Transilvania (CITR) este o „societate corespondentă” a  casei de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Peterson (NNDKP), una dintre cele mai mari din România. CITR a gestionat procedura insolvenței la peste 750 de societăți comerciale.

Te-ar mai putea interesa și
Ambasadorul american la Moscova Lynne Tracy a fost convocat de Ministerul rus de Externe în urma atacului ucrainean cu rachete asupra Sevastopolului
Ambasadorul american la Moscova Lynne Tracy a fost convocat de Ministerul rus de Externe în urma atacului ucrainean cu rachete ...
Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul american Lynne Tracy şi i-a transmis un protest oficial cu privire la atacul ucrainean de duminică asupra Sevastopolului, potrivit unui......
Kievul acuză Rusia că și-a intensificat atacurile în care folosește un gaz iritant interzis
Kievul acuză Rusia că și-a intensificat atacurile în care folosește un gaz iritant interzis
Rusia şi-a intensificat atacurile cu gaze lacrimogene deturnate de la utilizarea lui primară, a afirmat luni armata ucraineană, ...
Compania ucraineană Very Nice Retail intră pe piața românească
Compania ucraineană Very Nice Retail intră pe piața românească
Holdingul internaţional Very Nice Retail, originar din Ucraina, a anunţat intrarea pe piaţa românească prin deschiderea ...
Dacia a asamblat 1.000.000 de vehicule cu alimentare duală benzină – GPL
Dacia a asamblat 1.000.000 de vehicule cu alimentare duală benzină – GPL
Dacia a atins pragul de 1.000.000 de vehicule cu propulsoare care permit alimentarea mixtă, benzină și GPL. Pentru marca ...