Peste 3.600 de oameni s-au asigurat retroactiv la pensie, în primele patru luni de aplicare a legii; au plătit, în medie, 9.800 de lei, iar majoritatea sunt de Bucureşti şi Prahova – Exclusiv

Începând cu 28 septembrie 2020, oamenii îşi pot cumpăra din nou, retroactiv, vechime pentru pensie, în baza OUG 163. În primele patru luni de la data intrării în vigoare a acestui act normativ, 3.603 persoane s-au asigurat retroactiv la pensie la nivel naţional şi au încheiat 3.724 de contracte de asigurare socială, reiese dintr-o analiză Economica.net pe baza datelor pe care le-am obţinut de la Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Economica.net a aflat de la CNPP profilul celor care s-au asigurat retroactiv la pensie în perioada analizată: au plătit, în medie, 9.800 de lei ca să se asigure, iar aproape un sfert dintre ei sunt din Bucureşti, Prahova şi Galaţi, arată datele obţinute de Economica.net.
Cristina Şomănescu - Dum, 21 mart. 2021, 22:01
Peste 3.600 de oameni s-au asigurat retroactiv la pensie, în primele patru luni de aplicare a legii; au plătit, în medie, 9.800 de lei, iar majoritatea sunt de Bucureşti şi Prahova - Exclusiv

Context

Asigurarea retroactivă la pensie: cum şi în condiţii puteţi să vă cumpăraţi vechime la pensie

Începând cu 28 septembrie 2020, oamenii îşi pot cumpăra din nou, retroactiv, vechime în muncă, în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 163/2020.

  • Vă amintim că actul normativ a intrat în vigoare la 28 septembrie 2020, data publicării actului normativ în Monitorul Oficial.

Oamenii care nu s-au pensionat încă se pot asigura retroactiv la sistemul public de pensii pentru cel mult şase cumulaţi, cuprinşi, la alegere, între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data încheierii contractului de asigurare socială, dacă în perioadele pentru care vor să se asigure retroactiv nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE ori în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.

În temeiul OUG 163, contractul de asigurare socială poate fi încheiat de orice persoană, indiferent de cetăţenie, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care solicită asigurarea;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care solicită asigurarea retroactivă la pensie.

Contractul de asigurare socială se încheie doar în scopul obţinerii pensiei pentru limită de vârstă și numai pentru perioade anterioare.

  • Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi Casa Teritorială de Pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei interesate ori, după caz, a mandatarului.

Baza de calcul pentru contribuția de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, este ales de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială.

  • Pentru anul 2020, valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, utilizată la calculul contribuției de asigurări sociale datorate, este de 2.230 lei.
  • Începând cu 13 ianuarie 2021, valoarea salariului minim brut pe economie, utilizată la calculul CAS, este de 2.300 de lei.

Economica.net a scris pe larg despre asigurarea retroactivă la pensie în noua formă adoptată anul trecut de guvern, la acest link.

Asigurare retroactivă la pensie, bilanţ la patru luni de la intrarea în vigoare a OUG 163 care o reglementează.

De la intrarea în vigoare a OUG 163 din 2020 până la finalul lunii ianuarie 2021, 3.603 persoane s-au asigurat retroactiv la pensie la nivel naţional şi au încheiat 3.724 de contracte de asigurare socială în baza actului normativ amintit, au spus pentru Economica.net oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice.

Din 28 septembrie 2020 până la finalul lunii ianuarie 2021:

  • oamenii s-au asigurat retroactiv la pensie pentru o perioadă medie de un an şi cinci luni.
  • vârsta medie a oamenilor care s-au asigurat retroactiv la pensie e de 59 de ani şi trei luni.
  • suma medie plătită Caselor de Pensii de cei care s-au asigurat retroactiv depăşeşte 9.800 de lei, au spus exclusiv pentru Economica.net oficialii Casei Naţionale de Pensii.
  • Casele de Pensii din ţară au încasat, în total, 35.927.901 lei de la oamenii care s-au asigurat retroactiv, arată datele obţinute de Economica.net de la CNPP.

Un sfert dintre oamenii care şi-au cumpărat retroactiv vechime în perioada analizată sunt din Bucureşti, Prahova şi Galaţi, reiese din informaţiile primite de Economica.net de la CNPP.

Judeţele din care provin cei mai mulţi oameni care s-au asigurat retroactiv la pensie, în baza OUG 163 din 2020, de la intrarea ei în vigoare până la finalul lunii ianuarie sunt: Bucureşti (526 de oameni), Prahova (181 de oameni), Galaţi (167 de oameni), Constanţa (158 de oameni), Suceava (155 de oameni), Iaşi (136 de oameni), Bacău (121 de oameni), Argeş (117 oameni), Braşov (113 oameni), Dolj (111 oameni), au răspuns exclusiv pentru Economica.net oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice.

Majoritatea şi-au cumpărat retroactiv vechime la nivelul salariului minim. 

726 de contracte de asigurare au un venit asigurat mai mare decât salariul minim brut pe ţară, cele mai multe fiind înregistrate în Bucureşti, Olt, Suceava, Constanţa şi Timiş, reiese din analiza Economica.net, făcută pe baza datelor obţinute de la CNPP.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...