Peste 300 de actuali şi foşti angajaţi ai Mechel protestează în faţa Prefecturii Dâmboviţa

Peste 300 de actuali şi foşti angajaţi ai Mechel Târgovişte protestează în faţa Prefecturii Dâmboviţa, nemulţumiţi de desfiinţarea a 512 locuri de muncă şi neacordarea drepturilor salariale cuvenite disponibilizaţilor.
Economica.net - lun, 18 mart. 2013, 15:11
Peste 300 de actuali şi foşti angajaţi ai Mechel protestează în faţa Prefecturii Dâmboviţa

Potrivit preşedintelui Sindicatului „Metalurgistul” din Mechel Târgovişte, inginerul Gabriel Banu, a fost reluată activitatea la Oţelăria Electrica nr. 2 şi va fi repornit şi Laminorul de Profile Mici, însă materia primă din stoc nu permite decât o activitate de maxim zece zile, iar „perspectiva este îngrijorătoare”.

„Salariaţii, actuali şi foşti, sunt nemulţumiti de desfiinţarea locurilor de muncă, de posibila neacordare a drepturilor salariale cuvenite cu ocazia disponibilizării, cum e la Câmpia Turzii, şi de reluarea foarte târzie a activităţii. S-a reluat activitatea la Oţelărie, astăzi (n.r. – luni) vom reporni Laminorul de Profile Mici, problema e că materia primă din acest moment permite lucrul pentru o periodă de şapte – zece zile, o altă nemulţumire fiind că nu suntem convinşi că se va putea menţine activitatea pe perioadă lungă. Sunt şi cei 512 angajaţi care au primit preavize şi vor fi disponibilizaţi în această lună, suntem într-o situaţie gravă, iar perspectiva este îngrijoratoare”, a declarat preşedintele indicatului „Metalurgistul” din Mechel Târgovişte, inginerul Gabriel Banu.

Protestatarii au pancarte pe care scrie „Viaţa noastră e un chin, nici nu trăim, nici nu murim”, „Vouă, guvernanţi, vă spunem acum: 2.000 de suflete vor ajunge-n drum”, „Durerea ne-o strigăm, cât nu e prea târziu” şi scandează împotriva patronatului, cerând sprijinul Guvernului României.

„Angajaţii Mechel Târgovişte sunt din luna decembrie a anului trecut în şomaj tehnic. Investitorii care au preluat Mechel au anunţat că vor relua activitatea combinatului de la Târgovişte din această lună, însă cu disponibilizarea a peste 500 de salariaţi. Dar, conform noii organigrame, vor mai fi 60 de persoane concediate. Nu vedem niciun viitor al acestui combinat. În curând, în loc de combinatul de la Târgovişte va fi un câmp”, a declarat preşedintele Cartel Alfa Dâmboviţa, Constantin Bucuroiu.

La ora transmiterii acestei ştiri, protestul continuă, iar o delegaţie a sindicaliştilor discută cu prefectul judeţului Dâmboviţa, Victor Sanda, în biroul acestuia, protestatarii solicitand o intervenţie guvernamentală pentru un dialog cu investitorii care au cumpărat Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte.

Combinatul Mechel Târgovişte (COS), intrat recent în insolvenţă, va concedia 512 din cei aproximativ 2.000 de angajaţi, în contextul reorganizării activităţii, aceştia urmând să beneficieze de un preaviz de 20 zile lucrătoare, precum şi de plăţi compensatorii în cuantum de trei salarii brute.

Combinatul de oţeluri speciale a înregistrat anul trecut venituri de 941,3 milioane de lei (211,5 milioane euro), mai mici cu 12,3% faţă de nivelul de 1,07 miliarde de lei raportat pentru 2011, şi a consemnat pierderi de 104 milioane de lei (23,3 milioane euro), în scădere cu 24,7%.

Mechel Târgovişte a făcut parte din grupul rus Mechel, care a anunţat în luna februarie că a vândut activele din România către firma Invest Nikarom, deţinută de Viktor Chumakov şi Svetlana Chumakova Svetlana, ambii cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia, pentru suma simbolică de 230 de lei, a vizat transferul companiilor Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Cei aproximativ 2.000 de angajaţii ai combinatului din Târgovişte sunt în şomaj tehnic din decembrie anul trecut. Compania a anunţat recent că a reluat activitatea la secţia de pregătire a materialelor, iar până la sfârşitul lunii martie vor fi repornite oţelăria electrică şi laminorul de profile mici.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...