Peste 36% dintre IMM-urile din România vor o extindere moderată a activităţii în următorii 2 ani

Un procent de 36,7% dintre IMM-urile din România urmăresc o extindere moderată a activităţii în următorii doi ani de zile, în timp ce 54,11% dintre întreprinderile mici şi mijlocii vizează menţinerea afacerii la dimensiunile actuale, iar extinderea rapidă a afacerii este dorită de 4,82% dintre organizaţii.
Economica.net - mar, 14 apr. 2015, 13:17
Peste 36% dintre IMM-urile din România vor o extindere moderată a activităţii în următorii 2 ani

Potrivit datelor din ultima ediţie a ‘Cartei Albe a IMM-urilor – ediţia 2014’, 2,15% dintre IMM-uri iau în calcul reducerea dimensiunii afacerii, 1,83% dintre IMM-uri intenţionează să închidă afacerea, în timp ce vânzarea afacerii se află pe lista de acţiuni a 0,39% dintre întreprinderile mici şi mijlocii.

‘Companiile cu o vârstă de 5-10 ani se evidenţiază prin frecvenţe crescute în rândul întreprinderilor care vizează închiderea afacerii (3,04%) şi vânzarea afacerii (0,57%) şi mai reduse în cazul entităţilor care au menţionat extinderea rapidă a afacerii (3,61%). Întreprinderile cu o vechime de 10-15 ani consemnează procente mai ridicate ale entităţilor care indică menţinerea afacerii la dimensiunile actuale (61,38%) şi frecvenţe mai reduse ale firmelor care au punctat reducerea dimensiunii afacerii (0,81%). Agenţii economici aflaţi de peste 15 ani pe piaţă înregistrează ponderi mai înalte ale organizaţiilor care au indicat reducerea dimensiunii afacerii (3,42%) şi mai joase ale celor care au subliniat închiderea afacerii (1,05%) şi vânzarea afacerii (0,26%)’, se arată în documentul citat.

În funcţie de apartenenţa teritorială a IMM-urilor, regiunea Nord Est presupune ponderi mai mari ale firmelor care indică drept obiectiv închiderea afacerii (3,85%) şi reducerea dimensiunii acesteia (tot 3,85%).

‘Companiile din Sud Est se evidenţiază prin frecvenţe crescute în rândul întreprinderilor care vizează extinderea rapidă a afacerii (7,37%) şi menţinerea afacerii la dimensiunile actuale (63,16%) şi mai mici în rândul IMM-urilor care au menţionat extinderea moderată a afacerii (26,32%). Pe de altă parte, IMM-urile din regiunea Nord Vest presupun procente mai mari ale organizaţiilor care indică extinderea moderată a afacerii (43,18%) şi mai reduse în rândul celor care evidenţiază menţinerea afacerii la dimensiunile actuale (48,30%)’, se mai spune în Carta Albă.

Analiza IMM-urilor în funcţie de forma acestora de organizare juridică relevă faptul că societăţile pe acţiuni consemnează ponderi mai mari ale firmelor care indică drept obiectiv extinderea rapidă a afacerii (12,50%), reducerea dimensiunii acesteia (3,13%) şi închiderea afacerii (6,25%).

‘SRL-urile se evidenţiază prin frecvenţe crescute în rândul organizaţiilor care vizează extinderea moderată a afacerii (37,29%) şi vânzarea afacerii (0,44%). Întreprinderile cu altă formă de organizare juridică înregistrează procente mai ridicate ale entităţilor care indică menţinerea afacerii la dimensiunile actuale (61,38%) şi frecvenţe mai mici ale firmelor care au punctat extinderea rapidă a afacerii (4,14%), reducerea dimensiunii (0,69%) şi închiderea afacerii (1,38%), în timp ce niciun întreprinzător intervievat nu a optat pentru vânzarea afacerii’, se precizează în analiza menţionată.

‘Carta Albă a IMM-urilor din România – ediţia 2014’ a fost lansată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi reprezintă, conform realizatorilor, cea mai cuprinzătoare şi aprofundată analiză a situaţiei IMM-urilor din România, a fenomenului antreprenorial, dar şi a performanţelor şi problematicii IMM-urilor.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre cele mai mari îngrijorări pentru tinerii din România se află nivelul......
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul îşi continuă creşterea. Noi recorduri pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR
Aurul creşte şi azi, 29 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...