Peste 44% dintre români consideră avantajoasă plata facturilor prin terminale electronice – studiu

Peste 44 la sută dintre români consideră plata facturilor prin terminale electronice ca fiind cea mai avantajoasă metodă, iar aproape 22 la sută preferă plata la casieriile furnizorilor, deşi 90 la sută dintre plătitori aleg achitarea în numerar a facturilor.
Economica.net - mar, 09 oct. 2012, 12:52
Peste 44% dintre români consideră avantajoasă plata facturilor prin terminale electronice - studiu

O cercetare a Daedalus Millward Brown, realizată pentru PayPoint România – principalul operator de plăţi în numerar şi încărcare electronică prin puncte de retail -, a generat o serie de concluzii importante cu privire la modul în care românii gestionează plata facturilor şi la metodele preferate de plată, se arată într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

„Astfel, 44,8 la sută dintre românii intervievaţi consideră că plata facturilor prin terminale electronice instalate în magazine este cea mai avantajoasă metodă, în timp ce plata la casieriile furnizorilor este preferată de doar 21,95 la sută. În clasament urmează oficiile poştale, cu 11,5 la sută, plata la ghişeul băncilor – 11,2 la sută, plata direct prin ATM, în bănci – 6,1 la sută, prin internet – 3,9 la sută, şi numai 0,5 la sută prin debit direct”, arată sursa citată.

De asemenea, cercetarea oferă informaţii relevante şi despre comportamentul de plată al românilor, una dintre concluziile principale fiind prioritizarea plăţii facturilor, în defavoarea altor tipuri de cheltuieli. Astfel, majoritatea românilor (63,7 la sută) îşi planifică bugetul având în vedere mai întâi plata facturilor, în timp ce, la polul opus, 12,75 la sută dintre ei susţin că nu îşi fac nicio planificare a bugetului. Intermediar, 23,55 la sută dintre români afirmă că îşi planifică atent bugetul, dar în anumite cazuri au alte priorităţi decât facturile.

Comportamentul atent şi responsabil este reflectat şi de raportarea românilor cu privire la termenul limită de plată – 52,4 la sută declară că îşi plătesc întotdeauna facturile înainte de scadenţă, 39,65 la sută plătesc frecvent înainte de scadenţă, în timp ce doar 7,95 la sută declară că îşi plătesc facturile frecvent sau chiar întotdeauna după scadenţă.

În ceea ce priveşte timpul petrecut lunar pentru plata tuturor facturilor, 75 la sută dintre utilizatorii serviciilor PayPoint estimează că petrec mai puţin de zece minute pe lună în acest scop, în timp ce doar 11,7 la sută dintre non-utilizatorii PayPoint reuşesc această performanţă; astfel majoritatea celor care preferă alte metode de plată pierd până la o oră lunar pentru a achita toate facturile.

Românii preferă în continuare plata în numerar pentru achitarea facturilor, peste 90 la sută dintre ei optând pentru această variantă, în detrimentul plăţii cu cardul, se mai arată în studiul menţionat.

„Rezultatele studiului demonstrează că românii au înţeles şi consideră cu adevărat utile şi importante beneficiile plăţii facturilor prin terminale electronice instalate în magazine: siguranţa tranzacţiilor, rapiditatea, simplitatea procedurii, confortul dat de plata în magazinele de proximitate, plata mai multor facturi în acelaşi loc şi timp. Concluziile cercetării se verifică zi de zi în magazinele în care avem instalate terminalele PayPoint: românii sunt din ce în ce mai deschişi şi mai încrezători în aceste metode de plată”, afirmă Mugur Dogariu, managing director PayPoint România.

Studiul a fost realizat de Daedalus Millward Brown la nivel naţional în perioada 19-26 martie 2012 pe un eşantion de 1.000 de persoane (utilizatori şi non-utilizatori ai serviciilor companiei PayPoint), în magazine partenere PayPoint selectate din mediul urban şi mediul rural.

PayPoint este un important operator internaţional de plăţi, oferind servicii cu valoare adăugată. Dintre sectoarele acoperite se pot aminti: utilităţi, telecom, media, retail, transport, comerţ electronic, servicii financiare. Compania procesează anual peste 650 milioane de tranzacţii în valoare de peste 12 miliarde de lire sterline pentru peste 6.000 de clienţi – furnizori şi comercianţi.

În România, PayPoint şi-a lansat oficial serviciul de plată a facturilor în numerar sub brand propriu în august 2008 şi şi-a extins portofoliul de clienţi prin semnarea de parteneriate cu o serie de companii din diferite sectoare. În prezent, reţeaua punctelor de plată PayPoint numără peste 6.800 de terminale iar compania are încheiate contracte cu 46 de clienţi importanţi din domeniul telecomunicaţiilor, al utilităţilor şi al serviciilor financiare, dintre care 38 sunt contracte pentru servicii de colectare plăţi.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...