Peste 60.000 de români lucrează în outsourcing. Salariile oferite românilor sunt cele mai mici din Europa

Peste 60.000 de români lucrează în outsourcing, o piaţă care este estimată la 1,2 miliarde de euro şi a cărei valoare creşte cu cel puţin 20% anual. Salariile oferite românilor care muncesc în această industrie sunt în continuare cele mai mici din Europa, potrivit Smartree, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de externalizare a proceselor de resurse umane.
Economica.net - mie, 21 sept. 2016, 09:01
Peste 60.000 de români lucrează în outsourcing. Salariile oferite românilor sunt cele mai mici din Europa

Birourile Shared Service Centers (SSC) acoperă activităţile de externalizare a diverselor procese de afaceri, precum contabilitate, logistică şi achiziții, HR, IT, marketing online şi call center. Majoritatea acestor centre livrează proiecte pentru companii multinaţionale care au găsit în România una dintre cele mai atractive pieţe pe plan global la acest capitol.

Outsourcing-ul se referă la procesul de externalizare a unor procese interne ale companiilor. Categoriile principale de outsourcing sunt: Business Process Outsourcing (BPO) şi Shared Services. 

”Pintre motivele pentru care ţara noastră atrage atât de multe Shared Service Centers se numără, în primul rând, forţa de muncă mai ieftină decât în restul ţărilor din Europa și, bineînţeles, nivelul de pregătire a tinerilor din România, potenţialul lor, adaptabilitatea rapidă la cultura ţărilor pentru care se oferă astfel de servicii. De asemenea, un atuu care face diferenţa în decizia multinaţionalelor îl reprezintă şi cunoaşterea foarte bună a limbilor străine de către tinerii români”, e de părere Bogdan Badea, Business Development & Strategic Alliances Director în cadrul Smartree.

Salariile oferite angajaţilor români care lucrează în această industrie sunt cele mai mici din Europa, potrivit Smartree.

În topul oraşelor în care se deschid cele mai multe SSC se află Bucureştiul, urmat de Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Iaşi.

Valoarea pieţei locale de outsourcing a fost de 1,2 miliarde de euro în 2015, iar în 2016 ajunge la 1,5 miliarde de euro.

De altfel, cifra totală de afaceri raportată de centrele de outsoursing din România înregistrează o rată anuală de creştere cu cel puţin 20%.

”Dacă se va menţine ritmul actual de înfiinţare şi dezvoltare a noi puncte de lucru în România, se poate ajunge în etapa în care companiile se vor confrunta cu lipsa de personal calificat, lucru care deja estimăm că se simte în piaţă. Implicit, salariile pot creşte, în ideea atragerii forţei de muncă de la concurenţă, ceea ce ar putea produce scăderea profitabilităţii. Acest lucru ar putea genera migrarea către alte zone, unde salariile sunt mai competitive”, crede Bogdan Badea.

Citeşte şi Suntem a patra cea mai mare piaţă de outsourcing din lume. Trei ani la rând de creştere pentru cele mai mari companii locale

Cele mai multe posturi disponibile în centrele de shared services din ţară sunt pentru debutanţi.

Pe segmentul specialiştilor, industria de outsourcing din România atrage contabili, analişti în logistică şi achiziții, ingineri software, specialişti în resurse umane, IT, marketing online.

”Pe fondul creşterii numărului de centre de outsoursing, angajatorii sunt nevoiţi să atragă tinerii cu oferte tot mai avantajoase, ceea ce duce la o fluctuație destul de mare de personal în piaţă şi implicit la dificultăţi în recrutarea, dar şi în fidelizarea angajaţilor”, subliniază Bogdan Badea.

Smartree, unul dintre jucătorii mari din piaţa de externalizare a proceselor de resurse umane, a fost înfiinţată în anul 2000 şi oferă servicii de la salarizare, administrare de personal, analiză şi raportare pentru management, recrutare.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a decis să reducă valoarea unui împrumut luat de la BDCE pentru construirea de locuințe pentru tineri
Guvernul a decis să reducă valoarea unui împrumut luat de la BDCE pentru construirea de locuințe pentru tineri
Guvernul a decis în şedinţa de miercuri să aprobe, printr-o hotărâre, un amendament la Acordul-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (Proiectul......
O vilă de 1500 mp situată în Pădurea Snagov a fost scoasă la vânzare pentru suma de 4,2 milioane de euro
O vilă de 1500 mp situată în Pădurea Snagov a fost scoasă la vânzare pentru suma de 4,2 milioane de euro
Compania imobiliară Bonvie Snagov anunță listarea unei proprietăți în valoare de 4,2 milioane euro, situată în mijlocul ...
Valoarea taxelor miniere a fost actualizată în funcție de rata inflației
Valoarea taxelor miniere a fost actualizată în funcție de rata inflației
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri o hotărâre privind reactualizarea valorii taxelor pentru activităţile miniere, ...
Ungaria, care cumpără petrol rusesc și condiționează semnarea embargoului de banii de la UE, primește banii. România nu primește nimic, deși riscă să rămână fără mult petrol dacă Putin reacționează dur la embargo
Ungaria, care cumpără petrol rusesc și condiționează semnarea embargoului de banii de la UE, primește banii. România ...
Ambițiosul plan RepowerEU, un set de măsuri de 300 de miliarde de euro anunțat de Comisia Europeană pentru a pune capăt ...