Peste 60% dintre mașinile înmatriculate în mai în Norvegia sunt 100% electrice. Liderul pieței este Ford Mustang Mach-E

Piața auto norvegiană bate record după record în privința vânzărilor de mașini electrice. În luna mai, un astfel de model abia intrat pe piață, Ford Mustang Mach-E, a devenit lider cu 10% din vânzări.
Robert Stan - lun, 07 iun. 2021, 21:31
Peste 60% dintre mașinile înmatriculate în mai în Norvegia sunt 100% electrice. Liderul pieței este Ford Mustang Mach-E

Aflat la prima lună completă de comercializare pe piața auto norvegiană, modelul electric Ford Mustang Mach-E a depășit vânzările tuturor celorlalte vehicule. Cele 1.384 de unități Mustang Mach-E înmatriculate în luna mai corespund unei cote de 10% din piața totală. Pe locurile următoare s-au clasat varianta hibrid a Toyota RAV4 și Skoda Enyaq un SUV complet electric.

Acest clasament care poate părea ciudat pentru orice altă piață europeană este generat de modul în care guvernul norvegian a înțeles să impună vehiculele electrice ca modalitate de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Astfel, în timp ce mașinile electrice sunt scutite de anumite taxe și impozite, iar cele hibride beneficiază și ele de reduceri importante, deținerea unei mașini cu motor convențional este foarte costisitoare.

Sistemului de taxare a mașinilor din Norvegia a făcut ca, în 2020, 54% din piața mașinilor noi să fie reprezentată de mașini 100% electrice. În același timp vânzările de mașini cu motoare diesel s-au redus cu 75,7% pentru a ajunge să reprezinte doar 8,6% din piață.

Iar raportul Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV – Consiliul Rutier Norvegian) pentru luna mai arată că mașinile electrice au ajuns să ocupe chiar 60,4% din întreaga piață. De altfel, în baza acestor rezultate, Norvegia încearcă să devină prima țară europeană care pune capăt vânzării de mașini cu motoare convenționale, nu mai departe de 2025.

Ford accelerează producția Mustang Mach-E

Pentru că succesul din Norvegia nu este singular, oficialii Ford au majorat progresiv în acest an asamblarea de modele Mustang Mach-E. Astfel, după primele cinci luni din 2021, numărul de unități Mustang electrice asamblate l-a depășit pe cel al variantei cu motor convențional.

Conform datelor Ford, uzina din Mexic care asamblează Mach-E a produs în primele cinci luni din acest an 27.816 de unități, în timp ce la cea din Michigan unde este asamblat modelul Mustang cu sistem convențional de propulsie au fost realizate 26.089 de unități.

„Mach-E a debutat mult mai puternic decât ne așteptam, așa că am epuizat total stocul. Ca urmare, în SUA timpul de așteptare pentru un astfel de modele este de câteva luni”, a declarat Jim Farley, CEO-ul Ford, la prezentarea pick-up-ului electric F-150 Lightning.

Oficialul a menționat și că se așteaptă ca patru din zece mașini Ford vândute în 2030 să fie electrice și tocmai de aceea a aprobat creșterea cu 36% a investițiilor în modele electrice.

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...