Peste 60% dintre companiile internaţionale vor aloca bugete mai mari pentru IT, în 2016 – analiză

Aproape două treimi dintre companiile internaţionale intenţionează să aloce bugete mai mari pentru IT în 2016, faţă de acest an, iar 42% din totalul bugetat va fi direcţionat către zona de securitate cibernetică, a afirmat, marţi, în cadrul evenimentului Romanian Computer Show 2015 (RoCS), Eugen Schwab-Chesaru, vicepreşedintele companiei de consultanţă Pierre Audoin Consultants (PAC) pentru Europa Centrală şi de Est, care a citat o serie de date de piaţă.
Economica.net - mar, 24 nov. 2015, 20:54
Peste 60% dintre companiile internaţionale vor aloca bugete mai mari pentru IT, în 2016 - analiză

Potrivit specialistului, 61% din totalul celor aproape 3.000 de companii IT din Europa şi de peste Ocean intervievate vor aloca bani mai mulţi pentru dezvoltarea departamentelor IT, anul viitor, în timp ce aproape 30% din acest buget va merge în externalizarea serviciilor /outsourcing/.

‘Companiile IT nu mai sunt de mult companii IT. Acestea trebuie să înţeleagă business, să înţeleagă procese, dacă nu vor să rămână într-o zonă complet comoditizată. În evoluţia tendinţelor în business-ul IT, pe primul loc se află zona de securitate şi de operaţiuni IT fără şocuri majore, urmată pe locul doi de lumea digitală şi de provocările pornite de la digitalizare atât de la nivel de companii, cât şi de individ, iar pe locul trei se găseşte lipsa competenţelor, a resurselor umane. Aproximativ 36% din bugetele IT sunt cheltuite în departamentele IT şi resurse proprii interne, 35% reprezintă cheltuieli de capital şi 29% merge către outsourcing, către externalizare, către cheltuieli operaţionale. În România, nu suntem nici pe departe în aceste date, dar trebuie să tindem către astfel de ţinte. Sunt, totuşi, câteva companii mature la nivel local unde o astfel de grilă este deja valabilă’, a spus Schwab.

Pe de altă parte, conform rezultatelor cercetării, numai 10% dintre directorii companiilor chestionate văd o scădere a bugetelor IT pentru anul viitor, iar 12% o stagnare a acestora.

În ceea ce priveşte tendinţele pentru următorii doi ani pe segmentul alocărilor bugetare IT, datele arată că, până în 2017, 42% dintre companiile internaţionale vor investi bani mai mulţi în securitate cibernetică, 34% pe zona de cloud computing, iar 32% pe segmentul Analytics şi Data.

‘Potenţialul şi evoluţia pentru următorii 2 – 3 ani va fi la un nivel de creştere absolut impresionant. În zona de digital, la nivel european se va adăuga în ritm anual de 20 de ori mai mulţi bani, comparativ cu valoarea pieţei din România, de exemplu. În privinţa IoT /Internet of Things, n.r./ este un pic cam devreme pentru a anticipa ceva. Din punct de vedere al volumelor, nu cred că pe această zonă vor exista creşteri majore, aşa cum se va întâmpla, de exemplu, pe zona de cloud’, a subliniat reprezentantul PAC.

Specialişti din domeniul IT participă, marţi şi miercuri, la cea de-a 21-a ediţie a evenimentului Romanian Computer Show 2015 (RoCS), organizat la Bucureşti.

Considerat unul dintre cele mai importante şi longevive evenimente de business IT&C, RoCS programează două zile dense de conferinţe, workshopuri, dezbateri şi paneluri pentru prezentarea principalelor trenduri ale pieţei de IT din România pentru perioada următoare, cele mai recente implementări şi proiecte folosind tehnologiile de ultimă oră.

Te-ar mai putea interesa și
Orange acordă acces gratuit la rețeaua 5G+ pentru toți clienții săi și ai YOXO, pe toată durata verii
Orange acordă acces gratuit la rețeaua 5G+ pentru toți clienții săi și ai YOXO, pe toată durata verii
Orange anunță că oferă tuturor clienților rezidențiali și de business cu un telefon compatibil acces gratuit la rețeaua 5G+/5G din România, până la finalul lunii august. ...
Legea privind stabilirea salariilor minime europene, aprobată de Guvern
Legea privind stabilirea salariilor minime europene, aprobată de Guvern
Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislaţia ...
China avertizează UE că escaladarea fricţiunilor comerciale ar putea declanşa un război comercial
China avertizează UE că escaladarea fricţiunilor comerciale ar putea declanşa un război comercial
Ministerul Comerţului din China a atras atenţia, vineri, că Uniunea Europeană continuă escaladarea fricţiunilor comerciale, ...
ANRM a hotărât să nu prelungească valabilitatea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană
ANRM a hotărât să nu prelungească valabilitatea licenţei de concesiune pentru exploatarea minereurilor din perimetrul ...
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a hotărât să nu prelungească valabilitatea licenţei de concesiune ...