Peste 60% dintre firmele importante din România au dificultăţi. 16% nu mai pot evita insolvenţa – studiu

Peste 60% dintre companiile cu impact din România se află în dificultate economică, manifestată prin lipsa de lichiditate şi supraîndatorare, iar 16% dintre companiile analizate sunt în stare iminentă de insolvenţă, potrivit unui studiu privind solvabilitatea companiilor din România realizat de specialiştii CAT Restructuring, parte a CITR Group, în perioada 2010-2012, pe un număr de 19.800 de companii cu active mai mari de un milion de euro.
Economica.net - joi, 24 apr. 2014, 11:01
Peste 60% dintre firmele importante din România au dificultăţi. 16% nu mai pot evita insolvenţa - studiu

Potrivit unui comunicat al companiei, în anul 2012, pierderile cumulate ale companiilor analizate au fost de 4,8 miliarde de euro, în timp ce datoriile totale erau de 85,55 miliarde de euro. În aceeaşi perioadă, 13.169 de companii au generat 7,12 miliarde de euro profit, iar 6.663 de companii au înregistrat 4,8 miliarde de euro pierdere (cât aproximativ 70% din profitul primelor), iar decalajul dintre companiile care generează profit şi cele care generează pierderi creşte în fiecare an, se precizează în comunicat.

Mai mult, 90% dintre societăţile care au generat profit în 2012 au o profitabilitate redusă, între 0% şi 25%, iar 56% dintre acestea au marja sub 5%, în condiţiile în care marjele de profit scad constant.

Experţii companiei avertizează că nerestructurarea companiilor aflate în dificultate ar putea duce la o creştere cu 2-3% a ratei şomajului în România.

Datoriile cumulate ale companiilor analizate sunt de 4 ori mai mari decât valoarea totală a creditelor acordate companiilor din România în 2012, raportate la BNR, se subliniază în comunicatul citat.

‘Urmărim atent evoluţia companiilor cu impact în economie, iar parcursul acestora din ultimii ani arată că principalele probleme la nivelul companiilor rămân aceleaşi: lipsa de lichidităţi şi supraîndatorarea. Practica ne-a confirmat că ele nu se remediază de la sine, iar numărul companiilor aflate în dificultate creşte de la an la an, multe din acestea fiind în pericol de insolvenţă. E nevoie de o acţiune rapidă şi eficientă din partea tuturor participanţilor la proces – stat, bănci, acţionari, investitori, specialişti în restructurare – dar şi de apariţia unor fonduri specializate în finanţarea companiilor aflate în dificultate şi de crearea unui cadru legislativ care să favorizeze procesul de restructurare’, a declarat Rudolf Vizental, CEO-ul CAT Restructuring.

Sectoarele de activitate din România care au generat cele mai multe pierderi concentrează peste 2.800 de companii.

‘Cele mai mari pierderi se înregistrează în domeniul imobiliar, unde sunt concentrate 2.300 de societăţi, adică 12% din totalul companiilor cuprinse în analiză. Pierderi majore înregistrează şi cele din transporturi căi ferate, producţie auto, energie electrică, producţie metale, media, sectorul hotelier, cel al producţiei de nave şi al telecomunicaţiilor. Aceste companii reprezintă 42% din totalul companiilor analizate şi au acumulat 49% din pierderile totale’, se subliniază în analiza citată.

Deşi domeniul imobiliar este cel care înregistrează cele mai mari pierderi, tot din acest sector vin şi cele mai mari marje de profit. ‘Top zece al activităţilor generatoare de profit este deschis de sectorul imobiliar, însă doar 1.500 de companii din acest domeniu sunt pe plus. Îl urmează cel al telecomunicaţiilor, al comerţului cu energie electrică, producţie componente auto, agricultură, construcţii, sectorul farmaceutic, consultanţă, producţie energie electrică şi comerţul cu tutun. Cele zece sectoare performanţe din România au realizat în 2012 un profit de peste 2,2 miliarde de euro, 32,15% din profitul total al companiilor cu impact şi înglobează 21,88% dintre companiile analizate’, se subliniază în comunicatul CAT Restructuring.

Faptul că trei sectoare de activitate se regăsesc atât în topul sectoarelor generatoare de pierderi, cât şi în al celor generatoare de profit, demonstreză că problemele sunt la nivel micro, nu neapărat la nivel sectorial, explică experţii companiei. Este vorba de companii din sectorul imobiliar, producţie energie electrică şi telecomunicaţii.

Doar 6.800 dintre companiile analizate au avut o solvabilitate sănătoasă în anul 2012, de peste 200%, iar alte 4.000 sunt insolvabile (20% din totalul celor analizate). Solvabilitatea indică ponderea activului total în datoriile totale, şi arată rata de acoperire a datoriilor.

‘Această situaţie de dificultate reprezintă însă în acelaşi timp şi o posibilă oportunitate pentru mulţi investitori specializaţi. În mod inevitabil se va dezvolta o piaţă de nişă în activitatea de finanţare în scopul restructurării, nevoia manifestându-se deja în economie’, subliniază specialiştii companiei de restructurare.

Analiza pe judeţe arată că ponderea majoritară a companiilor neprofitabile este în Bucureşti şi Ilfov (43,7%), urmate de Timiş şi Sibiu (fiecare cu 34%), Constanţa şi Braşov (fiecare cu 32%), Cluj, Prahova, Iaşi, Galaţi şi Dolj, (fiecare sub 30%).

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori și actualizează schema de sprijin pentru toți consumatorii de......
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines a început operarea zborurilor de la Cluj-Napoca spre Zurich
Swiss International Air Lines leagă Clujul de Zurich începând de azi, 28 martie.
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două proiecte
Autostrada Craiova-Filiaşi şi drumul expres Filiaşi-Târgu Jiu – Guvernul a aprobat indicatorii pentru cele două ...
Guvernul a aprobat joi indicatorii tehnico-economici pentru ruta de mare viteză dintre Craiova şi Târgu Jiu (110,1 km), ...
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate ...