Peste 60% dintre români cred că cei plecaţi în străinătate nu trebuie scoşi de pe listele electorale

Majoritatea românilor, 67%, consideră că cei plecaţi în străinătate nu ar trebui scoşi de pe listele electorale permanente pe viitor, în timp ce doar 32% consideră contrariul, relevă un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), în perioada 21 - 24 august, transmis miercuri AGERPRES.
Economica.net - mie, 05 sept. 2012, 11:33
Peste 60% dintre români cred că cei plecaţi în străinătate nu trebuie scoşi de pe listele electorale

În privinţa încrederii în instituţiile internaţionale, Uniunea Europeană ocupă primul loc, 17% dintre respondenţi spunând că au foarte multă încredere, 38% – multă, iar 29% – puţină şi 14% – foarte puţină. În NATO, procentele de încredere sunt de 16% – foarte multă, 38% – multă, 27% – puţină, 13% – foarte puţină.

La polul opus în privinţa încrederii românilor se află Rusia şi Ungaria, doar 3% dintre respondenţi exprimându-şi încrederea foarte multă în cele două ţări. În cazul Rusiei, 16% au multă încredere, 48% – puţină, iar 27% – foarte puţină. Multă încredere în Ungaria au 17% dintre cei chestionaţi, 42% au puţină încredere, iar 35% – foarte puţină.

Deşi încrederea românilor în Rusia nu beneficiază de un procent mare, la întrebarea cum este ţara respectivă pentru România, 39% dintre respondenţi spun că este mai degrabă prietenă, 17% consideră că nu ne este nici prieten şi nici duşman, iar 27% o consideră mai degrabă duşman.

Dintre cei care susţin că Rusia îi este mai degrabă prieten României, 43,9% sunt bărbaţi, iar 35,5% femei, 35,9% fiind din mediul urban şi 42,7% din cel rural.

Şi Ungaria este considerată ca fiind mai degrabă prietenă pentru România de un procent majoritar – 43%, în timp ce 9% nu o consideră nici prieten şi nici duşman, iar 38% cred că este mai degrabă duşman.

Întrebaţi dacă este bine sau rău că statele occidentale, inclusiv SUA, fac presiuni asupra Guvernului României pentru respectarea procedurilor democratice, 50% au răspuns că este rău, iar 46% că este bine. În plus, 52% dintre respondenţi afirmă că România nu ar trebui să accepte aceste presiuni, iar 41% că ar trebui să le accepte.

În privinţa politicii externe a României, 38% o consideră ca fiind bună, iar 37% – proastă, 18% – foarte proastă, în timp ce doar 3% crede că este foarte bună.

36% din români se declară destul de nemulţumiţi de politica externă a ţării, 33% – destul de mulţumiţi, 24% – foarte nemulţumiţi şi 3% – foarte mulţumiţi.

Respondenţii au considerat în procent de 62% că România nu se află în pericol de a pierde teritorii, în timp ce 35% au susţinut contrariul.

Un procent de 59% au răspuns negativ iar 41% pozitiv întrebaţi dacă au auzit următoarea declaraţie a liberalului Crin Antonescu: „Nu trebuie ca România să se comporte ca o colonie, ca un subordonat. România nu este o ţară oarecare, este a şaptea ţară ca mărime din Europa, cu o poziţie geostrategică excepţională, are resurse energetice, cărţi de jucat”.

Referitor la declaraţia lui Antonescu, care a ocupat funcţia de preşedinte interimar, 60% se declară de acord cu ea iar 35% şi-au exprimat dezacordul.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion multistratificat, probabilist, de 1.541 de persoane, de 18 ani şi peste, prin metoda CATI şi are o marjă de eroare de plus/ minus 2,5% la o probabilitate de 95%. Cercetarea sociologică a fost realizată în perioadă 21 – 24 august, beneficiar fiind ARES.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur S.R.L., informează instituția prin intermediul unui comunicat......
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...