Peste 7.000 de amenzi pentru defecţiuni tehnice ale autovehiculelor, date de poliţişti în două zile

Peste 7.000 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate de poliţişti, în cadrul unei acţiuni ce a vizat prevenirea evenimentelor rutiere produse pe fondul defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor. În 18 cazuri, poliţiştii au dispus imobilizarea autovehiculelor întrucât pericolul creat prin defecţiunile tehnice constatate era unul major.
Economica.net - vin, 02 iun. 2017, 07:24
Peste 7.000 de amenzi pentru defecţiuni tehnice ale autovehiculelor, date de poliţişti în două zile

Conform unui comunicat al Politiei Române, în perioada 29 – 30 mai, Direcţia Rutieră a organizat o acţiune comună, la nivel naţional, împreună cu Registrul Auto Român pentru prevenirea de evenimente rutiere cu consecinţe grave produse pe fondul defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor.

Echipele de control au urmărit verificarea sistemului de frânare, a celui de reducere a zgomotului şi a emisiilor poluante, a mecanismului de direcţie, instalaţiei de iluminare/semnalizare, existenţei şi autenticităţii seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor, precum şi a legalităţii montării şi utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, a dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decât cele omologate.

De asemenea, a fost verificat sistemul de rulare (punţi, roţi, anvelope şi suspensie), corectitudinea datelor din certificatul de înmatriculare şi concordanţa acestora cu datele şi caracteristicile tehnice ale vehiculelor, deţinerii inspecţiei tehnice periodice şi valabilitatea acesteia, deţinerii certificatului de agreare pentru activitatea de transport în regim de taxi/viza anuală şi aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale, cu excepţia celor omologate şi/sau certificate de către autoritatea competentă şi care sunt marcate corespunzător.

La acţiune au participat 1.292 de poliţişti rutieri şi 111 specialişti din cadrul Regiei Autonome – Registrul Auto Român, cu 55 de autolaboratoare de control tehnic, fiind controlate 11.284 de autovehicule.

Pentru neregulile depistate, au fost aplicate 7.405 sancţiuni contravenţionale. Din totalul acestora, 4 au fost aplicate pentru defecţiuni ale sistemul de frânare, 12 pentru defecţiuni ale mecanismului de direcţie, 219 pentru defecţiuni ale sistemului de rulare (anvelope), 621 pentru defecţiuni ale instalaţiilor de iluminare/semnalizare, 100 pentru aplicarea de folii neomologate sau a tratamentelor chimice pe parbriz, geamurile laterale sau lunetă, 597 pentru alte defecţiuni tehnice, 159 pentru neefectuarea în termen a inspecţiei tehnice periodice, 20 pentru utilizarea luminilor de ceaţă utilizate în alte condiţii decât pe timp de ceaţă, 5.573 pentru alte abateri de la normele rutiere şi 100 pentru abateri prevăzute de alte acte normative.

Pentru defecţiuni tehnice grave ale mecanismului de direcţie sau ale sistemului de frânare au fost reţinute 18 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, iar pentru alte defecţiuni, cu gravitate mai redusă, au fost retrase 717 de certificate de înmatriculare, 661 dintre acestea au fost retrase vehiculelor înmatriculate in România, 26 celor destinate transportului de persoane în regim taxi şi 30 vehiculelor înmatriculate in alte state.

Poliţiştii rutieri au dispus în 18 cazuri imobilizarea autovehiculelor respective, întrucât pericolul creat de defecţiunile tehnice constatate era major, evitându-se în acest fel producerea unor evenimente rutiere.

De asemenea, pe parcursul acţiunii, poliţiştii au constatat 68 de infracţiuni, dintre care 50 la regimul circulaţiei şi 18 de altă natură.

Astfel, un bărbat de 32 de ani din Oradea a fost depistat de poliţişti în timp ce efectua transport de persoane în regim taxi cu autoturismul şi a prezentat la control un certificat de agreare şi un buletin de verificare metrologică despre care există suspiciuni privind veridicitatea acestora. Pe numele bărbatului, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale.

De asemenea, bărbatul a fost sancţionat contravenţional cu amenzi în valoare totală de 8.805 lei, pentru următoarele abateri: folii aplicate pe geamurile laterale din faţă şi spate, fiindu-i reţinut certificatul de înmatriculare, asigurarea de răspundere civilă pentru pagube produse terţilor prin accidente auto era expirată din data de 3 mai 2016, fiind reţinute plăcuţele cu numărul de înmatriculare, nu a prezentat certificatul de metrologie valabil, a utilizat pe autoturismul taxi un aparat de taxat, care funcţionează cu încălcarea legii, acesta figurând montat pe un alt autoturism, motiv pentru care i-a fost reţinută autorizaţia taxi, în vederea retragerii.

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...