Peste 7 milioane de euro pentru îmbunătăţirea calităţii produselor din agricultura ecologică în 2014 – proiect

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va aloca peste 7 milioane de euro, în 2014, pentru îmbunătăţirea calităţii produselor din agricultura ecologică, iar termenul limită până când fermierii vor putea depune cererile privind acordarea ajutorului specific se va prelungi până la data de 28 noiembrie 2014, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Economica.net - mie, 27 aug. 2014, 07:37
Peste 7 milioane de euro pentru îmbunătăţirea calităţii produselor din agricultura ecologică în 2014 - proiect

‘Valoarea ajutorului financiar specific se calculează în lei, la cursul euro-leu stabilit de Banca Centrală Europeană la ultima cotaţie a lunii septembrie, care este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, pentru un plafon total maxim alocat pentru plăţile anuale suplimentare în anul 2014 de 7.098.000 euro’, prevede proiectul care modifică Hotărârea Guvernului nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, publicată în Monitorul Oficial al României din 5 august 2010.

De asemenea, perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului specific începe de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi este valabilă până la 28 noiembrie 2014. Iniţial, termenul limită de depunerea dosarelor pentru obţinerea subvenţiilor era 15 octombrie 2014.

Plafonul total maxim alocat pentru plăţile anuale suplimentare în anul 2014 este de 7,098 milioane de euro, din care în producţia vegetală 5,798 milioane euro, iar în cea animalieră 1,3 milioane euro.

Potrivit proiectului de act normativ, beneficiarii acestui sprijin trebuie să solicite organismelor de inspecţie şi certificare eliberarea, până la data de 5 decembrie 2014, a documentului justificativ, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 834/2007, respectiv certificatul de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei, în care să se menţioneze statutul exploataţiei în conversie anul 1, anul 2, anul 3, cultura, suprafaţa, numărul de animale, numărul de familii de albine. Anterior, beneficiarii aveau obligaţia de a solicita organismelor de inspecţie eliberarea certificatului, până la data de 15 august a fiecărui an.

Controlul la faţa locului se efectuează începând cu data de 6 ianuarie 2015, conform manualului de proceduri elaborat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Potrivit datelor APIA, suma plătită unui număr de 10.269 beneficiari pentru ajutorul specific privind îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică (conversie), până la 30 iunie 2014, a fost de aproape 18 milioane de lei.

Fermierii care vor să se înregistreze ca operatori în agricultura ecologică în anul 2014 o mai pot face până la data limită de 29 august a.c., iar ulterior, numai dacă sunt înregistraţi, vor putea depune cereri pentru obţinerea sprijinului financiar prevăzut în aceste proiect de act normativ şi care ar putea ajunge la peste 600 de euro în anul 2015.

România are un potenţial imens în agricultura ecologică, cu o suprafaţă de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru producţie şi alte 500.000 de pajişti şi un număr de 15.000 de operatori înregistraţi în sistem la finele anului 2013. România exportă 80% din producţie, în special materie primă şi foarte puţine produse procesate.

Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorii de energie vor plăti daune și pentru întreruperi scurte, variații de tensiune sau racordarea cu întârziere
Distribuitorii de energie vor plăti daune și pentru întreruperi scurte, variații de tensiune sau racordarea cu întârziere
ANRE a elaborat un nou standard de performanță pentru distribuitorii de energie electrică. Aceștia vor fi amendați și pentru întreruperile mai scurte de trei minute, pentru abateri de tensiune......
Nou centru de cercetare și dezvoltare al Porsche Engineering în România
Nou centru de cercetare și dezvoltare al Porsche Engineering în România
Porsche a anunțat astăzi că divizia sa, Porsche Engineering, a deschis un al doilea centru tehnologic în România după ...
Ministrul Energiei: Peste 95% dintre români doresc extinderea reţelelor de gaze cu finanţare din partea statului
Ministrul Energiei: Peste 95% dintre români doresc extinderea reţelelor de gaze cu finanţare din partea statului
Peste 95% dintre români doresc extinderea reţelelor de gaze cu finanţare din partea statului, ceea ce înseamnă că oamenii ...
România este cea mai restrictivă țară din UE în privința legislației din domeniul tutunului
România este cea mai restrictivă țară din UE în privința legislației din domeniul tutunului
Conform celei de-a patra ediții a Nanny State Index, România și Germania reprezintă doi poli opuși ai Uniunii Europene: ...