Peste 7 milioane de români au rămas captivi la furnizorii de electricitate, şi după liberalizarea pieţei. Ce urmează pentru ei

Doar 10% din consumatorii casnici trecuseră pe piaţa concurenţială de energie electrică, cu trei luni înainte de liberalizarea pieţei. 
Economica.net - vin, 05 ian. 2018, 20:50
Peste 7 milioane de români au rămas captivi la furnizorii de electricitate, şi după liberalizarea pieţei. Ce urmează pentru ei

Doar 823.000 de consumatori casnici de energie electrică trecuseră pe piaţa concurenţială la finalul lunii septembrie a anului trecut, potrivit ultimelor date disponibile publicate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în timp ce numărul clienţilor rămaşi în regim reglementat era, la aceeaşi dată, de 7,88 milioane.

Aşadar, cea mai mare parte a clienţilor casnici sunt în continuare alimentaţi în vechiul regim reglementat, deşi puteau să schimbe contractul şi/sau furnizorul şi să treacă pe piaţa concurenţială.

La începutul anului trecut, în ianuarie, migraseră pe piaţa concurenţială doar 272.000 de clienţi casnici. Dacă am lua drept referinţă numărul din septembrie, în medie ar rezulta că, în fiecare lună, circa 60.000 de consumatori au trecut pe piaţa concurenţială. Aplicând acest număr şi pentru ultimele trei luni din 2017, ar rezulta că cel puţin 1,1 milioane de consumatori schimbaseră furnizorul şi/sau contractul la finalul anului trecut. Deci ponderea celor care au rămas la furnizorii tradiţionali în vechiul regim reglementat va rămâne majoritară. Cifrele oficiale pentru tot anul 2017 vor fi publicate în luna martie.

Ce se întâmplă cu majoritatea consumatorilor, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, piaţa energiei electrice pentru consumatorii casnici s-a liberalizat 100%, iar ANRE doar avizează tarifele finale pentru consumatorii care nu au trecut pe piaţa concurenţială, şi au rămas cu actualele contracte la aceiaşi patru mari furnizori, în regim de ultimă instanţă, Enel, CEZ, E.On şi Electrica.
ANRE a anunţat luna trecută că a aprobat aceste tarife pentru primul semestru al anului curent (tarif CPC-componentă de piaţă concurenţială), şi că ele sunt mai mici cu 0,34% faţă de cele plătite în momentul actual, în condiţiile în care furnizorii ceruseră o creştere de 10%, generată de costurile mai mari pe care le au avut cu achiziţia energiei de pe piaţă pentru clienţii lor, în acest an.

Citeşte şi: Cât va costa energia electrică la 1 ianuarie pentru cei care nu şi-au schimbat furnizorul sau contractul. Vă puteţi calcula factura, în funcţie de oraşul în care locuiţi

Tariful CPC va fi de fapt cel plătit de consumatorii care nu au intrat încă pe piaţa concurenţială. Ei vor avea două mari dezavantaje, dacă rămân alimentaţi în regim de ultimă instanţă.

Primul ţine de garanţia preţului. În sistem de piaţa concurenţială, contractele furnizorilor presupun existenţa unui preţ ferm pe kWh, pe toată durata contractului, un an sau doi, indiferent de costurile pe care le are furnizorul cu achiziţia energiei. În cazul în care consumatorii rămân în sistem de ultimă instaţă, preţul se va schimba de cel puţin două ori pe an, momente la care ANRE va aviza tarifele CPC, iar aceste tarife vor ţine cont de preţul energiei electrice din piaţă, pe care furnizorii îl vor achiziţiona pentru clienţii lor. Astfel, clienţii sunt expuşi la variaţiile de preţ de pe piaţa energiei, inclusiv piaţa spot, unde, iarna trecută preţurile au atins cel mai mare nivel din istorie.

Al doilea ţine de nivelul preţului. Tarifele practicate de furnizori pentru piaţa concurenţială sunt mai mici decât cele practicate de cei patru mari furnizori de ultimă instanţă (FUI) pentru clienţii care rămân alimentaţi în regimul vechi, de serviciu universal. Spre exemplu, pentru zona Bucureşti-Ilfov, preţul este cu peste 20% mai mic, dacă luăm în calcul cea mai bună ofertă (cea a RCS&RDS) în comparaţie cu preţul avizat de ANRE pentru serviciul universal, potrivit comparatorului de tarife, pe care îl găsiţi AICI

Cifrele ANRE legate de clienţii care au trecut pe piaţa concurenţială mai relevă un lucru. Cel puţin în primele nouă luni ale anului trecut, marea majoritatea a lor a ales să schimbe doar contractul de furnizare, nu şi furnizorul, fie pentru că nu au avut încredere în altul, fie pentru că li s-a părut mai uşor să accepte noua ofertă de piaţă concurenţială pe care i-a prezentat-o furnizorul tradiţional. Astfel, din cei 823.000 de consumatori care au trecut pe piaţa concurenţială, 723.000 au rămas la actualii FUI, şi au schimbat aşadar doar contractele.

Citeşte şi:
Cât câştigi la factură dacă schimbi contractul, nu şi furnizorul. Situaţia pe regiuni

Te-ar mai putea interesa și
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor poliţelor RCA. Executivul a aprobat actul normativ promovat de......
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...