Peste 70% din automobilele noi înmatriculate în Norvegia vor fi modele electrice. Record în august

În scurt timp, trei sferturi din automobilele noi înmatriculate în Norvegia vor fi modele complet electrice, a estimat miercuri un organism de specialitate după ce în luna august înregistrările de automobile electrice au atins un nou nivel record în această ţară nordică, lider mondial în domeniul utilizării automobilelor electrice, transmite AFP.
AGERPRES - mie, 01 sept. 2021, 21:38
Peste 70% din automobilele noi înmatriculate în Norvegia vor fi modele electrice. Record în august

Consiliul pentru Traficul Rutier din Norvegia (OFV) a informat că din cele 16.427 de autoturisme înmatriculate luna trecută în Norvegia, 11.810 sau 71,9% au fost vehicule electrice. Acest lucru este paradoxal având în vedere că Norvegia este cel mai mare producător de hidrocarburi din Europa Occidentală, scrie Agerpres.

Pe primele locuri în topul automobilelor electrice vândute în Norvegia se află Model Y de la Tesla, Ford Mustang Mach-E şi Volkswagen ID.4. Singurul model non-electric din top 10 este un vehicul hibrid, Toyota RAV4.

„Dacă tendinţa pe care am observat-o în ultimele luni va continua, trei din patru noi autoturisme noi vor fi în scurt timp automobile electrice”, a informat OFV într-un comunicat de presă.

Potrivit OFV, Norvegia este pe care să îşi atingă obiectivul conform căruia toate autovehiculele noi să fie „cu emisii zero”, adică electrice sau pe hidrogen, începând din 2025.

„Chiar dacă nu vom ajunge în întregime la acest obiectiv, pentru că vor exista întotdeauna unele locuri în ţară unde vom avea nevoie de alte forme de carburant, nici nu vom fi departe”, a apreciat directorul OFV, Řyvind Solberg Thorsen. „Evoluţia a fost mult mai rapidă decât se preconiza, iar acest lucru se datorează faptului că din ce în ce mai mulţi constructori propun modele electrice bune şi interesante”, a explicat Solberg Thorsen.

Recurgerea la automobilele cu propulsie electrică este cu atât mai importantă în Norvegia având în vedere că această ţară îşi produce aproape întreaga energie electrică în hidrocentrale care nu generează emisii de gaze cu efect de seră.

În Norvegia cei care folosesc automobile electrice beneficiază de numeroase avantaje, chiar dacă în ultima vreme autorităţile au început să mai revizuiască unele facilităţi, precum scutirea de la plata taxei pentru acces în oraş sau posibilitatea de a rula pe benzile rezervate pentru mijloacele de transport în comun. Contrar automobilelor diesel care sunt puternic taxate, automobilele curate sunt scutite de la plata majorităţii taxelor, ceea ce le face şi mai atractive la cumpărare.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Franţa – Parlamentul corsican aprobă textul reformei constituţionale pentru autonomie
Corsica a făcut încă un pas către obiectivul autonomiei în cadrul Republicii Franceze: parlamentul regional de la Ajaccio a aprobat miercuri, cu o largă majoritate, textul unei reforme......
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ...
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...