Peste 70% dintre români consideră că ţara noastră nu ar trebui să iasă din UE şi NATO

Peste 70% dintre români consideră că ţara noastră nu trebuie să iasă din Uniunea Europeană şi din NATO, potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research, în luna noiembrie.
AGERPRES - mie, 06 dec. 2023, 13:56
Peste 70% dintre români consideră că ţara noastră nu ar trebui să iasă din UE şi NATO

La întrebarea dacă România ar trebui să iasă din UE, 25,7% dintre respondenţi au spus că ar trebui să iasă, în timp ce 70,3% au considerat că ţara noastră trebuie să rămână membru UE. 4% dintre cei chestionaţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

În ce priveşte NATO, 77,3% dintre cei care au răspuns sondajului au spus că România trebuie să rămână membră, 18,9% consideră că România ar trebui să iasă din NATO, iar 3,8% au spus că nu ştiu sau nu au răspuns.

La întrebarea „ce părere aveţi despre faptul că NATO şi SUA trimit mai multe trupe în România”, 57,1% dintre români au spus că au o părere bună, deoarece ne apără de Rusia, 35,5% au o părere proastă, deoarece acest lucru „va supăra Rusia”, iar 7,4% nu ştiu sau nu răspund.

În cazul unui război în care Romania ar fi atacată, 50,5% dintre cei chestionaţi au declarat că ar lupta să-şi apere ţara, 11,8% s-ar ascunde până trece războiul, 19,4% – ar emigra, 5,6% – şi-ar scoate un certificat medical ca să fie inapţi de luptă.

Întrebaţi cine cred că este principalul vinovat de declanşarea conflictului din Gaza, 35,7% dintre respondenţi au indicat Hamas, 9,6% – SUA, 9% – Israel, 7,1% – ţările arabe, 6,6% – Rusia, iar 4,2% – Iran. 25,7% nu ştiu, iar 2,1% nu răspund la această întrebare.

49,8% dintre români consideră că Rusia este principalul vinovat de declanşarea războiului din Ucraina, 14,6% cred că SUA, 8,8% – Ucraina, 4,6% – NATO, iar 2,9% – UE. La întrebarea „cine credeţi că va câştiga războiul din Ucraina”, 34,5% dintre respondenţi au spus Ucraina, iar 32,6% – Rusia.

Cei care au răspuns sondajului au fost chestionaţi, de asemenea, cu privire la cea mai mare temere a lor privind războiul din Ucraina. 41,6% dintre aceştia au menţionat creşterea preţurilor şi a costului vieţii, 23,9% – atacarea de către Rusia a unor ţări membre NATO, 19,5% au declarat că nu au nicio temere, iar 12,1% sunt îngrijoraţi de creşterea numărului de refugiaţi.

Potrivit sondajului, jumătate dintre români (53.3%) se informează despre războiul din Ucraina de la televizor, 16,5% urmăresc informaţii pe această temă de pe reţelele sociale, iar 11.7% au spus că nu prea îi interesează subiectul. Aproximativ 30% dintre aceştia au mai spus că informaţiile care circulă astăzi la noi în ţară despre războiul din Ucraina sunt în general corecte, în timp ce 42,1% au spus că sunt incorecte.

Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (56,4%) au spus că ţara care reprezintă un pericol pentru România este Rusia, 8,6% au spus Ungaria, 8,2% – SUA, 6,6% – China, 4% – Ucraina, 0,9% – Germania.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda New Strategy Center, iar datele au fost culese în perioada 6-14 noiembrie 2023. Marja de eroare este plus/minus 2.95% la un grad de încredere de 95%.

Te-ar mai putea interesa și
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță, fondator și CEO Hils Development, spune că în următoarele luni, prețurile la locuințe vor crește. Dezvoltatorii așteaptă însă o scădere a dobânzilor, care va duce la o......
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa ...
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...