Peste 70% dintre companiile româneşti ar externaliza activitatea de comunicare strategică

Competiţia din piaţă determină companiile să îşi construiască o reputaţie puternică, iar 73% dintre companii, indiferent de mărimea veniturilor, ar externaliza activitatea de comunicare strategică şi pe cea de public affairs & government relations (PA&GR ), pentru a obţine expertiza consultanţilor, potrivit unui studiu lansat de McGuireWoods Romania şi Sfera Business, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 11 iul. 2016, 16:01
Peste 70% dintre companiile româneşti ar externaliza activitatea de comunicare strategică

În România, managementul reputaţiei, înţeles drept notorietatea companiei, are o importanţă majoră. Totuşi, veniturile obţinute determină nivelul de instituţionalizare a funcţiilor de comunicare strategică, afaceri publice şi guvernamentale. 89% dintre companiile care au venituri de peste 100 milioane euro au un departament de comunicare strategică, spre deosebire de un procentaj de numai 33% dintre companiile cu venituri de până la un milion euro.

Conform studiului, 58% dintre companiile respondente spun că au o strategie de comunicare formală, iar 16% spun că au o astfel de strategie însă nu este una formalizată. La celălalt capăt al spectrului de răspunsuri 19% dintre companii spun că plănuiesc să îşi definească o strategie de comunicare, dar 4% nu au şi nici nu planifică definirea unei strategii în acest sens.

Rezultatele studiului arată şi o legătură directă între mărimea companiei, veniturile ei şi probabilitatea de avea o strategie de comunicare. Astfel, pe măsură ce firmele cresc, acestea acordă o importanţă secundară comunicării (33% dintre companiile cu venituri între 1-10 milioane euro au o strategie de comunicare), dar odată ce ating pragul de 50 milioane euro îşi reiau focusul pe comunicare. În ceea ce priveşte funcţia de PA&GR, 54% dintre companiile cu venituri între 10 şi 100 milioane euro au un departament dedicat acestor activităţi şi doar 30% dintre cele cu venituri sub 10 milioane euro.

‘Studiul nostru, aflat acum la prima ediţie, îşi propune să identifice tendinţele din comunicarea strategică, afacerile publice şi relaţiile guvernamentale care sunt relevante pentru mediul de business românesc. Ne dorim să punem la dispoziţia profesioniştilor din domeniu, dar şi a executivilor de top, un set relevant de informaţii care să le faciliteze înţelegerea modului în care companiile din diverse industrii din România evoluează de la an la an în comunicarea strategică’, a declarat Elena Badea, partner Sfera Business.

Pentru 74% dintre companii strategia de comunicare este parte integrantă a strategiei de business. Pentru 48% dintre companiile româneşti audienţa principală în comunicarea externă sunt clienţii. Urmează publicul în general cu 19%, comunitatea din care face parte compania cu 17%, jurnaliştii cu 8% şi autorităţile cu 4% din totalul de răspunsuri.

Studiul confirmă şi faptul că firmele înţeleg beneficiile aduse de profesioniştii în comunicare şi/sau afaceri publice şi guvernamentale. Astfel, aceştia sunt implicaţi în planificarea strategică în 45% dintre cazuri, iar în 32% dintre cazuri implicarea lor este parţială. De asemenea, în 45% dintre companiile respondente activitatea de comunicare strategică este separată de cea de Public Affairs & Government Relations.

‘Ne-am propus să măsurăm câteva aspecte cheie ce caracterizează funcţiile de comunicare strategică şi pe cea corelată de Public Affairs & Government Relations pentru a aduce în prim plan modul în care companiile româneşti privesc aceste două activităţi. Credem că este momentul ca toate companiile, de la cele aflate la început de drum, până la cele medii şi mari, să includă comunicarea ca dimensiune strategică în cadrul viziunii şi planului lor de business’, a declarat Nadia Crişan, senior vice president şi managing director McGuireWoods Consulting.

Studiul ‘Cum comunică strategic companiile din România?’ are la bază un chestionar aplicat în perioada 24 februarie – 9 aprilie 2016. În raport se analizează răspunsurile obţinute prin aplicarea chestionarului online alcătuit din 24 de întrebări de la 141 de respondenţi, dintre care 26% executivi de top şi 34% specialişti în marketing şi comunicare din mediul local de business. Companiile care au răspuns la chestionar sunt 38% firme româneşti, 50% firme străine şi 12% companii cu capital mixt. 35% dintre companiile respondente au înregistrat în anul 2015 venituri de peste 100 milioane euro, 11% au avut venituri de 50-100 milioane euro, 12% de 10-50 milioane euro şi 24% de 1-10 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea de a-și încărca autoturismul la una dintre stațiile de încărcare din......
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...