Peste 90.000 litri de apă, aruncaţi din elicopterul MAI ce intervine la focarele din Munţii Şureanu

Peste 90.000 litri de apă au fost aruncaţi, vineri, din elicopterul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) care a intervenit pentru a stinge focarele de incendiu izbucnite la litiera pădurilor de foioase din Munţii Şureanu, în zonele de creastă, unde pompierii nu pot ajunge.
Economica.net - vin, 11 nov. 2011, 19:09

Apa a fost luată din barajul Ostrov, de la poalele Retezatului, cu ajutorul unui coş special, transporturile de apă fiind întrerupte, vineri, după lăsarea întunericului, urmând să fie reluate sâmbătă, transmite corespodentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, locotenentul Anemona Doda, elicopterul MAI a început intervenţia pentru stingerea focarelor din Munţii Şureanu vineri dimineaţă şi până la lăsarea întunericului au fost făcute zeci de transporturi de apă.

„Elicopterul a efectuat în jur de 30 de transporturi de apă cu ajutorul unui coş special, având capacitatea de 3.000 de litri. Cu alte cuvinte, s-a intervenit pentru limitarea arderii cu aproximativ 90.000 de litri de apă extraşi din barajul Ostrov, care se află la o distanţă de aproximativ zece kilometri de focarele din munţi. Elicopterul a intervenit până în amurg, urmând să reînceapă mâine (sâmbătă – n.r.) operaţiunile de stingere, dacă situaţia o impune”, a declarat, vineri seară, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, locotenentul Anemona Doda.

Focarele de incendiu apărute la litiera de pădure de foioase din zona delimitată de localităţile Fizeşti, Ursici, Ruşor, Galaţi şi Balomir se manifestă pe aproximativ 300 hectare de teren.

Purtătorul de cuvânt al ISU a anunţat că, în paralel cu operaţiunea desfăşurată din aer, în zona Fizeşti a fost trimis un echipaj format din 20 de subofiţeri de la Detaşamentul ISU din Petroşani pentru a interveni în perimetrul accesibil forţelor terestre. De altfel, pompierii Detaşamentului din Petroşani vor rămâne şi în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă pentru a ţine focarele sub supraveghere.

„Trebuie precizat că elicopterul este singurul mijloc rapid şi eficient de intervenţie în asemenea condiţii, deoarece majoritatea arderilor apărute în Munţii Şureanu se manifestă pe crestele versanţilor, în locuri neprielnice intervenţiei cu mijloacele clasice de acţiune”, a adăugat lt. Doda.

Propagarea incendiilor de vegetaţie uscată a fost favorizată atât de condiţiile meteo – seceta prelungită, temperatura destul de ridicată pentru această perioadă – cât şi de de vântul puternic care a suflat în zonele afectate de arderi. De asemenea, terenul accidentat a făcut deosebit de dificilă intervenţia pompierilor cu mijloace specifice de stingere.

Focarele de incendiu izbucnite la litiera pădurilor de foioase din Munţii Şureanu s-au extins, joi, deoarece elicopterul solicitat pentru a interveni în zonele de creastă, unde pompierii nu pot ajunge, nu a putut decola din Maramureş spre Hunedoara din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

„În acel perimetru, focarele răzleţe se manifestă pe aproximativ 300 de hectare de teren. Pentru că majoritatea arderilor apărute în Masivul Şureanu se manifestă pe crestele versanţilor, în locuri neprielnice intervenţiei cu mijloacele clasice de acţiune, inspectorul şef al ISU Hunedoara, împreună cu preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Attila Dezsi, au luat decizia solicitării unui elicopter de intervenţie cu apă, de la Ministerul Administraţiei şi Internelor. Aparatul de zbor ar fi trebuit să intervină joi, însă din cauza condiţiilor meteo neprielnice nu s-a primit aprobarea de ridicare de la sol”, declara Doda.

În ultimele zile, pompierii hunedoreni s-au confruntat cu 30 de incendii de vegetaţie uscată care s-au manifestat pe aproximativ 500 de hectare de teren şi litieră de pădure. În acţiuni au fost implicaţi până în prezent peste 300 de pompieri militari.

Te-ar mai putea interesa și
Congresul PNL. Liberalii își aleg noul președinte al partidului
Congresul PNL. Liberalii își aleg noul președinte al partidului
Liberalii se reunesc în congres, sâmbătă, pentru a alege noul preşedinte al PNL, dintre actualul lider, Ludovic Orban, şi premierul Florin Cîţu....
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...
Cei doi cetățeni canadieni arestați în 2018 de China ca represalii în urma reținerii directoarei Huawei Meng Wanzhou au fost eliberați
Cei doi cetățeni canadieni arestați în 2018 de China ca represalii în urma reținerii directoarei Huawei Meng Wanzhou ...
Cei doi canadieni arestaţi în China la sfârşitul anului 2018, Michael Kovrig şi Michael Spavor, au fost eliberaţi şi ...
Ordonanța City Insurance a fost publicată în Monitorul Oficial. Păgubiții vor putea să-și recupereze banii înainte de declararea oficială a falimentului
Ordonanța City Insurance a fost publicată în Monitorul Oficial. Păgubiții vor putea să-și recupereze banii înainte ...
Vineri a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/2015 ...