Peste 90% din maşinile second-hand comercializate în România nu au fost verificate – analiză autoDNA.ro

Mai puţin de 10% din totalul maşinilor rulate comercializate în România, în 2017, au avut istoricul verificat, restul de 90% fiind cumpărate 'pe încredere', doar în baza informaţiilor furnizate de vânzător, reiese dintr-o analiză a pieţei auto second hand realizată de autoDNA.ro pe baza rapoartelor de verificare a istoricului maşinilor emise în 2017.
Economica.net - lun, 08 ian. 2018, 10:32
Peste 90% din maşinile second-hand comercializate în România nu au fost verificate - analiză autoDNA.ro

Datele mai relevă că maşini ale mărcilor Volkswagen, BMW şi Audi sunt cele mai verificate de clienţii de automobile second hand din România. Cel mult 1% dintre clienţii de maşini rulate Renault, Dacia, Fiat sau Peugeot le verifică istoricul online.

‘La nivel de 2017 am avut mai mult de 550.000 de maşini la mâna a doua aduse în România din alte ţări, dar şi peste 500.000 de reînmatriculări ale maşinilor aflate deja în ţară. Dintre toate aceste tranzacţii cu maşini rulate mai puţin de 100.000 de automobile sunt verificate profesionist în vreun fel, online sau fizic, în vederea achiziţiei’, estimează Răzvan Pavel, managing partner autoDNA.ro – platformă de verificare online a istoricului maşinilor aflată de zece ani pe piaţa internaţională şi de peste doi ani reprezentată şi în România.

Maşinile rulate pot fi verificate în patru moduri: online (istoric daune şi kilometri), reprezentanţe (istoric service), ateliere service independente şi mecanici independenţi care se deplasează unde se află maşina vizată de client.

‘Cele patru metode de verificare sunt complementare pentru că nicio metodă nu poate furniza momentan date 100% complete despre istoricul maşinilor rulate, însă cresc enorm gradul de transparenţă şi ajută clienţii de automobile rulate să evite ţepele atât de des întâlnite în piaţa auto. Fiecare metodă de verificare are specificul ei, iar verificarea online este de departe cea mai accesibilă şi cea mai rapidă’, spune Răzvan Pavel.

Din totalul verificărilor efectuate pe autoDNA.ro, anul trecut, platforma a avut informaţii despre date tehnice, istoric de furt şi lista dotărilor din fabrică pentru aproape toate maşinile, precum şi date despre istoric (avarii sau kilometri) în mai mult de 50% din cazuri.

Comerţul cu maşini rulate a devenit ‘sălbatic’ în 2017, pe fondul dorinţei clienţilor din România de a avea o maşină, dar şi pentru că acest lucru a fost mai accesibil ca niciodată, prin dispariţia timbrului de mediu – piaţa maşinilor aduse din alte ţări a crescut cu peste 85% în 2017, la circa 550.000 unităţi, numărul de tranzacţii cu maşini deja înmatriculate în România s-a dublat (+100%) în 2017, la circa 500.000 cazuri.

‘Sute de mii de clienţi sar peste verificarea profesionistă a maşinii, crescându-şi şansele de a plăti sume mari pentru o maşină care este altceva decât ceea ce pare’, explică Răzvan Pavel.

Cu o piaţă auto second hand totală situată la peste un milion de tranzacţii, şi luând în calcul numărul foarte restrâns al verificărilor, autoDNA.ro estimează că cel mult 10% din totalul maşinilor rulate din România sunt verificate profesionist în vederea achiziţiei, restul de 90% fiind cumpărate pe încredere, doar în baza informaţiilor furnizate de vânzător.

‘În faţa unei pieţe foarte puţin transparente clienţii cei mai puţin informaţi sunt victime sigure pentru vânzătorii neoneşti şi sunt păcăliţi nu o dată, ci de trei ori! 1. Cumpără maşini despre care nu ştiu mare lucru. 2. Plătesc mai mult decât face în realitate maşina respectivă. 3. Au costuri mari de exploatare. Riscul nu este doar al cumpărătorilor, ci şi al finanţatorilor – companiile care finanţează achiziţia de maşini rulate prin instrumente ca leasing-ul auto sau creditul auto’, explică Răzvan Pavel.

Modelele Passat şi Golf reprezintă, împreună, peste 60% din totalul maşinilor Volkswagen verificate pe autoDNA.ro, urmate la mare distanţă de Tiguan. La BMW, cele mai verificate sunt BMW Seria 3 şi BMW Seria 5, reprezentând împreună peste 50% din totalul maşinilor BMW verificate pe autoDNA.ro. SUV-ul BMW X3 se află pe poziţia a treia.

La Audi, modelele A4 şi A6 reprezintă peste 60% din totalul maşinilor Audi verificate, urmate de Q5.

‘Este îngrijorător faptul că maşini Renault, Dacia, SEAT, Fiat, Pegeot, Citroen, Toyota şi Land Rover sunt verificate într-un procent foarte mic raportat la numărul total de tranzacţii din piaţă şi în comparaţie cu numărul de verificări realizate pentru maşini ale altor mărci. Spre exemplu, doar 1% dintre clienţii de maşini Dacia rulate le verifică istoricul online. Sunt verificate online de şase ori mai multe maşini Mercedes-Benz decât Dacia’, spune Răzvan Pavel.

Pe categorii de vechime, verificările de istoric pe autoDNA.ro, la nivel de 2017, arată că aproximativ 50% dintre maşinile verificate au între 6 şi 10 ani vechime. Maşinile de până în 6 ani vechime reprezintă puţin peste 25% din totalul verificărilor. Mai puţin de 5% dintre maşinile verificate au avut peste 15 ani vechime. Cu cât maşinile sunt mai vechi şi mai ieftine, cu atât clienţii preferă să le cumperă fără să le mai verifice istoricul

Te-ar mai putea interesa și
Edward Creţescu, CEO-ul Regista, deținută de Zitec, preia conducerea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, după încheierea mandatului deținut de Mihai Matei, CEO Essensys Software
Edward Creţescu, CEO-ul Regista, deținută de Zitec, preia conducerea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi ...
ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii are un nou președinte în persoana lui Edward Crețescu, CEO Regista, ales în acest rol în cadrul Adunării Generale a Membrilor......
Salvarea TAROM, discutată mâine cu arabii la București
Salvarea TAROM, discutată mâine cu arabii la București
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu se va întâlni mâine, la București, cu oameni de afaceri din Emiratele Arabe ...
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Ţintele de decarbonizare vor influenţa din ce în ce mai mult oportunităţile de finanţare – secretar de stat
Oportunităţile de finanţare, cel puţin finanţare publică, vor fi din ce în ce mai mult legate de ţintele de decarbonizare, ...
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Drum Expres Turda – Tureni: Asocierea condusă de Dimex 2000 a realizat un sfert din lucrări
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a prezentat miercuri imagini de pe șantierul Drumului Expres – ...