Peste jumătate dintre români au cumpărat produse IT&C în luna decembrie – analiză

Peste jumătate dintre români au cumpărat produse IT&C de Crăciun, conform datelor oferite de MKOR Consulting prin platforma de monitorizare lunară a comportamentelor de consum, IT&C Consumer Trends.Live.
Lidia Neagu - joi, 27 ian. 2022, 12:02
Peste jumătate dintre români au cumpărat produse IT&C în luna decembrie - analiză

Dintre cei care au achiziționat produse IT&C cu ocazia sărbătorilor de iarnă, 36% au ales magazinele specializate din mall-uri, iar 28% au optat pentru marketplace-urile din mediul online. Doar 6% dintre consumatorii de IT&C au cumpărat omnichannel în decembrie 2021.

În medie, românii au cheltuit pe produsele din această categorie 1.230 lei. Însă media coșului de cumpărături a fost mai mare în cazul cumpărăturilor online (1.385 lei/cumpărătură), comparativ cu bugetul cheltuit în magazinele fizice (1.120 lei/cumpărătură).

Datele IT&C Consumer Trends.Live mai arată și că 1 din 3 consumatori de IT&C (33%) aleg să-și reînnoiască telefoanele mobile cu o frecvență de 2-3 ani, iar perioada sărbătorilor de iarnă este un bun prilej pentru a face acest lucru.

Principalele articole IT&C către care s-au orientat consumatorii au fost telefoanele și tabletele, alese de jumătate dintre consumatori (49%) în sesiunea de cumpărături din decembrie, iar 1 din 3 consumatori au achiziționat laptop-uri & IT în aceeași perioadă.

În ceea ce privește publicul de IT&C din România, acesta este alcătuit preponderent din bărbați din generația Millennials. Aceștia tind să cumpere mai des produse IT&C, cheltuiesc cel mai mult per achiziție (1.400 de lei) și aleg în proporție de 47% mediul online pentru cumpărături.

77% dintre consumatorii din generația Millennials au folosit telefonul la ultima cumpărătură de IT&C din magazinele fizice.

Aceștia folosesc tehnologiile digitale la cumpărăturile de IT&C în special pentru a consulta review-uri despre produsele pe care doresc să le achiziționeze (32%), precum și pentru a compara prețurile produselor la diverși retaileri și pentru a folosi aplicația mobilă a brandului.

Ce magazine au preferat românii

În ceea ce privește retailerii aleși, eMAG și Altex se află în topul preferințelor pentru toate categoriile analizate în cadrul primului studiu în timp real de pe piața IT&C din România: laptop-uri & IT; telefoane & tablete; TV, audio, video & foto; gadget-uri; gaming și accesorii & altele.

eMAG este lider în topul achizițiilor de telefoane, 28% dintre consumatori alegând brandul autohton, dar și în topul achizițiilor de laptopuri (40%).

Altex conduce topul achizițiilor de tablete, fiind ales de 33% dintre consumatori, precum și topul achizițiilor de calculatoare tip desktop, fiind ales în acest caz de 37% dintre consumatorii de IT&C.

Din perspectiva satisfacției clienților, topul celor mai apreciate branduri din piața de IT&C este actualizat lunar și poate fi accesat gratuit pe pagina dedicată studiului IT&C Consumer Trends.Live.

“Pentru a înțelege trendurile și comportamentele consumatorilor în această piață, am lansat primul studiu de piață .Live din România, prin care monitorizăm industria IT&C, alături de alte șapte industrii.

Astfel, venim în ajutorul retailerilor cu un instrument de market intelligence unic, care oferă date în timp real direct de la consumatori. Pentru prima oară, putem analiza schimbările din piață, chiar în timp ce acestea au loc“, menționează Corina Cimpoca, fondatoarea MKOR Consulting.

Metodologia studiului

Studiul Consumer Trends.Live este realizat lunar de compania de cercetare MKOR Consulting, pe eșantioane reprezentative național, pe criterii de gen, vârstă și regiune, de minim 400 de respondenți. Studiul monitorizează 7 industrii diferite, de la începutul anului 2021: Fashion, Beauty & Care, Bijuterii & Ceasuri, IT&C, Electronice & Electrocasnice, Mobilier & Decorațiuni, DIY.

MKOR Consulting este o agenție de cercetare de piață, care combină experiența practică în afaceri, know-how-ul la nivel MBA și expertiza de top pentru a oferi o înțelegere aprofundată a mediului de business. În activitatea sa, MKOR Consulting acoperă toate tipurile de cercetare și oferă o flexibilitate crescută clienților săi, cu scopul înțelegerii și livrării celor mai detaliate perspective asupra pieței.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...