Peste o jumătate de milion de sirieni s-au refugiat în ţările din regiune

Numărul refugiaţilor sirieni înregistraţi în regiunea din care face parte ţara, dar şi în Africa de Nord, a depăşit jumătate de milion, a anunţat marţi la Geneva Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (HCR), relatează AFP.
Economica.net - mar, 11 dec. 2012, 13:27
Peste o jumătate de milion de sirieni s-au refugiat în ţările din regiune

Sirienii s-au refugiat îndeosebi în cele patru ţări din jurul Siriei (Turcia, Liban, Iordania şi Irak) într-un număr care depăşeşte 3.000 de persoane zilnic.

„Contrar unor prejudecăţi, doar 40% dintre refugiaţii sirieni înregistraţi trăiesc în tabere de refugiaţi, majoritatea locuind în afara acestora, adesea cu chirie sau în diferite locuinţe colective”, se arată într-un comunicat HCR.

În Liban şi Africa de Nord „nu există tabere”.

În Iordania, doar 24% locuiesc în tabere, în timp ce în Irak sunt 50% în această situaţie. În Turcia, toţi refugiaţii trăiesc în tabere.

În prezent există 14 tabere de refugiaţi în Turcia, trei în Irak şi trei în Iordania.

Potrivit ultimelor date HCR, există 154.387 de refugiaţi sirieni în Liban, 142.664 în Iordania, 136.319 în Turcia, 64.449 în Irak şi 11.740 în Africa de Nord.

O coaliţie internaţională elaborează un plan de ajutorare a rebelilor din Siria

Marea Britanie face parte dintr-o coaliţie internaţională care intenţionează să antreneze rebeli din Siria şi să le ofere o susţinere navală şi aeriană, anunţă cotidianului The Independent în ediţia online de luni, relatează AFP.

Generalul David Richards, comandantul forţelor armate britanice, a avut recent o întrevedere cu oficialii militari francezi, iordanieni, turci, qatari, din Emiratele Arabe Unite şi cu un general american, potrivit cotidianului britanic.

La această întâlnire, organizată la propunerea premierului britanic David Cameron, oficialii militari au purtat discuţii strategice detaliate despre mijloace de ajutorare a rebelilor care luptă împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Marea Britanie, Franţa şi SUA s-au angajat să nu intervină la sol în conflictul din Siria pentru a ajuta rebelii, ceea ce înseamnă că Turcia ar urma să găzduiască tabere de antrenament, potrivit The Independent.

Ministrul britanic al Apărării nu a dorit să confirme aceste informaţii, dar şi-a repetat angajamentul de a găsi o soluţie diplomatică la criză, admiţând că au existat contacte „cu partenerii săi, inclusiv SUA”.

„Noi vrem să ajungem la o soluţie diplomatică la criza din Siria care să pună capăt violenţei şi să antreneze un proces de tranziţie politică veritabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului.

„În lipsa unei soluţii politice şi diplomatice, nu excludem nicio opţiune conformă dreptului internaţional, care ar putea salva vieţi nevinovate în Siria”, a adăugat el.

„Aşa cum era de aşteptat, noi continuăm discuţii despre o serie de planuri de urgenţă cu partenerii noştri, incusiv Statele Unite”, a continuat purtătorul de cuvânt fără să vrea să furnizeze detalii.

Grupul „Prietenii poporului sirian”, din care fac parte peste 100 de ţări arabe şi occidentale, organizaţii internaţionale şi opozanţi ai regimului preşedintelui al-Assad, se va reuni miercuri, în Maroc. Scopul întrunirii este de a mări ajutorul umanitar, odată cu apropierea iernii şi unei eventuale tranziţii politice, în cazul prăbuşirii regimului sirian actual.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...