Peste trei sferturi dintre companiile din România au un risc scăzut din punct de vedere al afacerilor – studiu ICAP

Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov deţin mai mult de jumătate (58%) din totalul companiilor profitabile din România, în funcţie de EBITDA (câştiguri înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare - n. r.), iar peste trei sferturi (76%) dintre firmele active în ţara noastră prezintă un risc scăzut din acest punct de vedere, potrivit rezultatelor studiului 'True Leaders', prezentate miercuri de Alexandra Predeanu, country manager ICAP România.
Economica.net - mie, 01 nov. 2017, 09:06
Peste trei sferturi dintre companiile din România au un risc scăzut din punct de vedere al afacerilor - studiu ICAP

‘Top 500 cele mai profitabile companii din România, în funcţie de EBITDA, la decembrie 2016. Profitabilitatea Top 500 era aceeaşi în decembrie 2016 faţă de anul anterior. Industria telecom se află pe primul loc în 2016, la fel ca şi în anul anterior, aceasta fiind urmată de industria extracţiei petrolului şi de cea de retail. Cele mai profitabile companii din România, în funcţie de EBITDA, se află în Bucureşti, cu un total de 5,492 miliarde de euro, iar, alături de judeţul Ilfov, deţine 58% din totalul afacerilor în funcţie de aceste indicator. Pe locurile următoare se clasează judeţele Timiş, Argeş, Prahova şi Cluj’, a menţionat Predeanu, într-o conferinţă de specialitate.

Din perspectiva riscului, 76% dintre companiile care activează în România prezintă un risc scăzut, dar există şi 8% dintre companii care au risc ridicat de insolvenţă, incapacitate de plată sau faliment, iar 16% au risc mediu, reiese din cercetarea de specialitate.

În acelaşi timp, aproape 60% dintre aceste companii stagnează în aceeaşi zonă de risc, adică au o situaţie economico-financiară care nici nu se înrăutăţeşte, nici nu se îmbunătăţeşte.

Conform studiului citat, cele mai profitabile companii din România, în 2016, raportat la rezultatul EBITDA, sunt, în ordine: OMV Petrom, Orange România, Continental, Kaufland, Automobile Dacia, Dedeman, Vodafone, British Tobaco şi RCS&RDS.

‘Realizând o selecţie din cele 500 de companii din România analizate, am rămas cu 143 de companii din România ce pot fi considerate ca fiind cele mai sănătoase, cu domeniul telecomunicaţiilor pe primul loc, urmat de fabricarea anvelopelor şi retail, food şi tutun. În acest top, fabricarea berii se află pe locul 10. De asemenea, în Top 50 al investiţiilor străine în România, prima poziţie în 2016 revine Continental Automotive Productions SRL, cu o EBITDA de 234,043 milioane de euro’, a subliniat reprezentantul ICAP România.

În privinţa provenienţei investiţiilor derulate în ţara noastră, Germania rămâne pe primul loc, cu 36% din totalul EBITDA, urmată de Olanda (16%), România (15%) şi Regatul Unit al Marii Britanii (8%). În acest context, Bucureştiul şi judeţul Ilfov deţin jumătate din totalul EBITDA la capitolul investiţiilor străine, iar Clujul, surprinzător, deţine doar 2% din acest total.

Per ansamblu, profitul companiilor prezente în top a scăzut, în 2016, cu 1% în comparaţie cu anul precedent, se arată în studiul prezentat miercuri.

Studiul ICAP România a fost realizat pe baza mai multor criterii, primul dintre acestea fiind rezultatul EBIDTA, pe baza datelor financiare existente în decembrie 2016. Din totalul companiilor analizate, au fost excluse entităţile cu acţionariat direct majoritar de stat, băncile, instituţiile financiar non-bancare şi societăţile de asigurare.

ICAP Group furnizează în România servicii de credit risk, un set complet de soluţii care ajută companiile şi instituţiile financiar-bancare să identifice potenţialul risc comercial şi de creditare, precum şi să gestioneze mai bine riscul implicat în tranzacţiile comerciale şi în relaţiile cu clienţii organizaţiei.

În perioada 31 octombrie – 2 noiembrie are loc la Bucureşti cea de-a patra ediţie a Foreign Investors Summit, un eveniment B2B dedicat competitivităţii României, la care sunt aşteptaţi 500 de participanţi interesaţi de noi oportunităţi de afaceri, cinci industrii motoare ale creşterii economice a României, peste 50 de vorbitori şi specialişti din diverse domenii de activitate.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...