Peste un sfert dintre adulţii din UE ar refuza probabil să se vaccineze împotriva COVID-19 – studiu

 Peste un sfert dintre adulţii din Uniunea Europeană ar refuza probabil să se vaccineze împotriva COVID-19 dacă li s-ar oferi ocazia, relevă un studiu făcut public joi, citat de Reuters.
AGERPRES - joi, 13 mai 2021, 14:06
Peste un sfert dintre adulţii din UE ar refuza probabil să se vaccineze împotriva COVID-19 - studiu

Rezultatele studiului realizat de Eurofound sugerează de asemenea o legătură puternică între nivelul de ezitare faţă de vaccinare şi folosirea social-media, mai ales în situaţia în care social-media reprezintă principala sursă de informaţii.

„Din păcate, aceste constatări reflectă eşecul de a face o comunicare convingătoare şi clară cu privire la eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor”, a spus Daphne Ahrendt, director pentru cercetare al Eurofound.

Bulgarii sunt cei mai rezervaţi faţă de vaccinare, potrivit acestui studiu, în care 67% dintre adulţii bulgari chestionaţi au afirmat că este improbabil sau foarte improbabil să se vaccineze. Comparativ, în Irlanda doar 10% dintre adulţi au declarat că nu se vor vaccina.

Studiu a relevat existenţa unei divizări est-vest în Europa în această problemă. Cu excepţia Franţei şi Austriei, intenţia de vaccinare a reieşit a fi de peste 60% în toate ţările UE din vest, cele mai mari rate înregistrându-se în ţările nordice, mediteraneene, Danemarca şi Irlanda.

În statele UE din est, proporţia celor care spun că intenţionează să se vaccineze este mult mai mică, de la 59% în România la 33% în Bulgaria.

Cea mai mare influenţă asupra rezervei faţă de vaccinare o exercită timpul petrecut în social media şi platforma folosită, a mai indicat studiul. Proporţia creşte la 40% în rândul celor care folosesc social media ca principala sursă de ştiri.

Între utilizatorii media tradiţionale, inclusiv presa, radioul şi televiziunea, doar 18% dintre respondenţi s-au arătat sceptici faţă de vaccin.

În fine, studiul a mai constatat că studenţii, angajaţii sau pensionarii sunt mai puţin ezitanţi faţă de vaccinare decât media, în timp ce 39% dintre şomeri sau cei suferinzi de boli cronice ori dizabilităţi sunt mai ezitanţi.

Studiul a fost realizat în perioada februarie-martie a.c., după un an de viaţă cu restricţii anti-COVID-19 în blocul celor 27.

Te-ar mai putea interesa și
Majoritatea cererilor de locuri de muncă în retailul alimentar provine din Bucureşti şi alte cinci oraşe – analiză
Majoritatea cererilor de locuri de muncă în retailul alimentar provine din Bucureşti şi alte cinci oraşe – analiză
 Capitala şi alte cinci oraşe (Braşov, Constanţa, Timişoara, Cluj şi Iaşi) atrag cele mai multe cereri de personal din partea reţelelor din retailul alimentar, arată rezultatele unei......
Indicii ROBOR cresc şi ating noi recorduri
Indicii ROBOR cresc şi ating noi recorduri
ROBOR la trei luni (ROBOR 3M) creşte la 1,67% şi ajunge la cel mai mare nivel din ultimele 1 aprilie 2021. Şi indicele ...
Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume, venituri în valoare totală de 7,28 trilioane de dolari – studiu
Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume, venituri în valoare totală de 7,28 trilioane de dolari – studiu
Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume au obţinut venituri în valoare totală de 7,28 trilioane de dolari, având ...
Niculae Havrileț va fi numit azi director general al Distribuție Energie (DEER) – surse
Niculae Havrileț va fi numit azi director general al Distribuție Energie (DEER) – surse
Niculae Havrileț, care în acest moment este director în cadrul Ministerului Energiei, va fi numit azi director general ...