Peste un sfert dintre adulţii din UE ar refuza probabil să se vaccineze împotriva COVID-19 – studiu

 Peste un sfert dintre adulţii din Uniunea Europeană ar refuza probabil să se vaccineze împotriva COVID-19 dacă li s-ar oferi ocazia, relevă un studiu făcut public joi, citat de Reuters.
AGERPRES - joi, 13 mai 2021, 14:06
Peste un sfert dintre adulţii din UE ar refuza probabil să se vaccineze împotriva COVID-19 - studiu

Rezultatele studiului realizat de Eurofound sugerează de asemenea o legătură puternică între nivelul de ezitare faţă de vaccinare şi folosirea social-media, mai ales în situaţia în care social-media reprezintă principala sursă de informaţii.

„Din păcate, aceste constatări reflectă eşecul de a face o comunicare convingătoare şi clară cu privire la eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor”, a spus Daphne Ahrendt, director pentru cercetare al Eurofound.

Bulgarii sunt cei mai rezervaţi faţă de vaccinare, potrivit acestui studiu, în care 67% dintre adulţii bulgari chestionaţi au afirmat că este improbabil sau foarte improbabil să se vaccineze. Comparativ, în Irlanda doar 10% dintre adulţi au declarat că nu se vor vaccina.

Studiu a relevat existenţa unei divizări est-vest în Europa în această problemă. Cu excepţia Franţei şi Austriei, intenţia de vaccinare a reieşit a fi de peste 60% în toate ţările UE din vest, cele mai mari rate înregistrându-se în ţările nordice, mediteraneene, Danemarca şi Irlanda.

În statele UE din est, proporţia celor care spun că intenţionează să se vaccineze este mult mai mică, de la 59% în România la 33% în Bulgaria.

Cea mai mare influenţă asupra rezervei faţă de vaccinare o exercită timpul petrecut în social media şi platforma folosită, a mai indicat studiul. Proporţia creşte la 40% în rândul celor care folosesc social media ca principala sursă de ştiri.

Între utilizatorii media tradiţionale, inclusiv presa, radioul şi televiziunea, doar 18% dintre respondenţi s-au arătat sceptici faţă de vaccin.

În fine, studiul a mai constatat că studenţii, angajaţii sau pensionarii sunt mai puţin ezitanţi faţă de vaccinare decât media, în timp ce 39% dintre şomeri sau cei suferinzi de boli cronice ori dizabilităţi sunt mai ezitanţi.

Studiul a fost realizat în perioada februarie-martie a.c., după un an de viaţă cu restricţii anti-COVID-19 în blocul celor 27.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...