Peste un sfert dintre adulţii din UE ar refuza probabil să se vaccineze împotriva COVID-19 – studiu

 Peste un sfert dintre adulţii din Uniunea Europeană ar refuza probabil să se vaccineze împotriva COVID-19 dacă li s-ar oferi ocazia, relevă un studiu făcut public joi, citat de Reuters.
AGERPRES - joi, 13 mai 2021, 14:06
Peste un sfert dintre adulţii din UE ar refuza probabil să se vaccineze împotriva COVID-19 - studiu

Rezultatele studiului realizat de Eurofound sugerează de asemenea o legătură puternică între nivelul de ezitare faţă de vaccinare şi folosirea social-media, mai ales în situaţia în care social-media reprezintă principala sursă de informaţii.

„Din păcate, aceste constatări reflectă eşecul de a face o comunicare convingătoare şi clară cu privire la eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor”, a spus Daphne Ahrendt, director pentru cercetare al Eurofound.

Bulgarii sunt cei mai rezervaţi faţă de vaccinare, potrivit acestui studiu, în care 67% dintre adulţii bulgari chestionaţi au afirmat că este improbabil sau foarte improbabil să se vaccineze. Comparativ, în Irlanda doar 10% dintre adulţi au declarat că nu se vor vaccina.

Studiu a relevat existenţa unei divizări est-vest în Europa în această problemă. Cu excepţia Franţei şi Austriei, intenţia de vaccinare a reieşit a fi de peste 60% în toate ţările UE din vest, cele mai mari rate înregistrându-se în ţările nordice, mediteraneene, Danemarca şi Irlanda.

În statele UE din est, proporţia celor care spun că intenţionează să se vaccineze este mult mai mică, de la 59% în România la 33% în Bulgaria.

Cea mai mare influenţă asupra rezervei faţă de vaccinare o exercită timpul petrecut în social media şi platforma folosită, a mai indicat studiul. Proporţia creşte la 40% în rândul celor care folosesc social media ca principala sursă de ştiri.

Între utilizatorii media tradiţionale, inclusiv presa, radioul şi televiziunea, doar 18% dintre respondenţi s-au arătat sceptici faţă de vaccin.

În fine, studiul a mai constatat că studenţii, angajaţii sau pensionarii sunt mai puţin ezitanţi faţă de vaccinare decât media, în timp ce 39% dintre şomeri sau cei suferinzi de boli cronice ori dizabilităţi sunt mai ezitanţi.

Studiul a fost realizat în perioada februarie-martie a.c., după un an de viaţă cu restricţii anti-COVID-19 în blocul celor 27.

Te-ar mai putea interesa și
Oferta One United Properties este deja suprasubscrisă pe tranșa de retail. În doar 40 de secunde a fost epuizată tranşa cu alocare garantată a ofertei publice primare
Oferta One United Properties este deja suprasubscrisă pe tranșa de retail. În doar 40 de secunde a fost epuizată tranşa ...
După epuizarea în doar 40 de secunde a tranșei cu alocare garantată a ofertei publice primare derulate de One United Properties, acum și pe segmentul unde alocările vor fi pro-rata nivelul......
Marius Morariu a fost numit președinte provizoriu al Consiliul de Supraveghere al Transelectrica
Marius Morariu a fost numit președinte provizoriu al Consiliul de Supraveghere al Transelectrica
Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a decis în şedinţa de miercuri numirea lui Marius Vasile Morariu în funcţia ...
Sterian, Transgaz: Din toamnă va începe construcţia conductei care va prelua gazele din Marea Neagră
Sterian, Transgaz: Din toamnă va începe construcţia conductei care va prelua gazele din Marea Neagră
Transgaz va începe în această toamnă construcţia conductei Tuzla-Podişor, care va fi gata în aproximativ doi ani şi ...
UE analizează acordarea unei finanţări de 3,5 miliarde de euro Turciei pentru refugiaţi – surse diplomatice
UE analizează acordarea unei finanţări de 3,5 miliarde de euro Turciei pentru refugiaţi – surse diplomatice
Uniunea Europeană analizează acordarea unei finanţări de 3,5 miliarde de euro Turciei pentru ca aceasta să continue ...