Peste un sfert dintre directorii de şcoli şi licee din România – numiţi politic, prin detaşare „în interesul învăţământului”

Peste un sfert dintre directorii de şcoli şi licee şi peste o treime dintre directorii adjuncţi din învăţământul preuniversitar din ţara noastră sunt numiţi politic, prin detaşare în interesul învăţământului, arată analiza Economica.net pe baza răspunsurilor Ministerului Educaţiei la o interpelare Aur.
Cristina Şomănescu - lun, 25 mart. 2024, 22:30
Peste un sfert dintre directorii de şcoli şi licee din România - numiţi politic, prin detaşare

Din numărul total de 6.324 de posturi de director al unei unităţi de învăţământ preşcolar, ocupate în ţara noastră, 4.601 posturi au fost ocupate prin concurs, în timp ce 1.723 de posturi de director au fost ocupate prin detaşare, conform răspunsurilor Ministerului Educaţiei, obţinute de Economica.net.
Prin urmare, peste 27% din numărul total al posturilor de director de şcoli şi licee din România au fost ocupate prin detaşare, nu prin concurs, reiese din datele obţinute şi analizate de Economica.net.

Peste o treime dintre directorii adjuncţi de şcoli şi licee din România au fost numiţi politic în aceste funcţii, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, analizate de Economica.net.

Din numărul total de 2.442 de posturi de director adjunct al unei unităţi de învăţământ preşcolar, ocupate în ţara noastră, 1.621 de posturi au fost ocupate prin concurs, în vreme ce 821 de posturi au fost ocupate prin detaşare, conform datelor Ministerului Educaţiei, obţinute de Economica.net.
Drept care, peste 33% dintre directorii adjuncţi de şcoli şi licee din România au fost numiţi politic în aceste funcţii, potrivit datelor Ministerului analizate de Economica.net.

În total, 2.544 de directori şi directori adjuncţi de şcoli şi licee din România au fost numiţi politic în funcţii, prin detaşare. Aceasta înseamnă că 29% din numărul total al acestor posturi au fost ocupate prin numire politică şi nu prin concurs, reiese din analiza Economica.net pe baza datelor Ministerului Educaţiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursă: date ale Ministerului Educaţiei, extrase din sistemul informatic integrat al învăţământului din România, obţinute de Economica.net.

Declarativ, calităţile profesionale şi morale sunt cele care recomandă candidatul detaşat în postul de conducere a şcolii, conform noii legi a învăţământului preuniversitar.

Personalul didactic de predare titular în învățământul preuniversitar, care se distinge prin calități profesionale, manageriale și morale, poate fi detașat în interesul învățământului, cu acordul său, pentru asigurarea pe perioadă de cel mult un an școlar a conducerii unităților de învățământ, unităților de educație extrașcolară, Direcțiilor județene de învățământ preuniversitar, birourilor județene ale Agenţiei Române pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar, potrivit articolului 191, (2) din Legea 198/2023, consultată de Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...