Petcu: Pregătirile de iarnă au început mai devreme decât în 2016. Stocurile de combustibili, mai mari decât necesarul estimat

Ministerul Energiei a luat în calcul, la elaborarea Programului de iarnă, inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea şi creşteri de consumuri, astfel că stocurile de combustibili sunt mult mai mari decât necesarul estimat, a declarat, luni, ministrul de resort, Toma Petcu, în cadrul unei conferinţe de specialitate.
Economica.net - lun, 20 nov. 2017, 08:49
Petcu: Pregătirile de iarnă au început mai devreme decât în 2016. Stocurile de combustibili, mai mari decât necesarul estimat

‘Chiar după această dezbatere, am convocat la DEN Comandamentul de iarnă pentru a face o ultimă trecere în revistă a tuturor pregătirilor la nivel tehnic. Vreau de la început să transmit un mesaj clar pentru toată lumea: anul acesta pregătirile de iarnă au început mult mai devreme decât în 2016 şi au fost gândite şi mult mai adaptat condiţiilor de iarnă din România! Am luat în calcul în elaborarea Programului de iarnă inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea şi creşteri de consumuri, atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică. De aceea, prin acest Program am majorat cantităţile ce trebuie stocate (apă în lacurile de acumulare, gaze, cărbune). În toate cazurile, stocurile de combustibili pentru iarnă sunt mai mari decât necesarul estimat, unele fiind chiar duble’, a spus Toma Petcu.

Potrivit acestuia, deşi consumul de gaz din România a scăzut, pentru că au dispărut unii consumatori mari, anul acesta a fost înmagazinat cu 1,6% mai mult.

‘Se tot pune problema dacă ne ajung aceste gaze! Răspunsul este simplu: Da, ne ajung! Pe de altă parte, în spaţiul public au apărut o serie de declaraţii alarmiste cum că, la iarnă, România va trebui să importe gaze. Mă mir că în 2017 există oameni care se declară îngroziţi de acest lucru. Totuşi, România importă de zeci de ani gaze naturale, în mod special iarna, în vârfuri de consum. Cu toate astea, e important de spus că România este ţara cu cea mai scăzută dependenţă de importuri din Regiune şi îşi poate asigura singură aproape întreg consumul’, a afirmat Petcu.

Acesta a explicat că astăzi România nu poate extrage din zăcăminte mai mult de 30 de milioane de metri cubi zilnic, iar din depozite alte 26 de milioane de metri cubi. Într-o zi normală de iarnă, în România se consumă aproximativ 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Deci, cele 56 de milioane metri cubi pe zi, din producţia curentă şi din înmagazinare, sunt mai mult decât suficiente.

‘Desigur, sunt şi perioade foarte friguroase, cu temperaturi de minus 20 grade, mai multe zile consecutive. În astfel de situaţii consumurile cresc şi pot ajunge la aproximativ 75 de milioane metri cubi. Aici discutăm de importuri. Iar furnizorii interni au anunţat că, pentru iarna aceasta, au încheiat deja contracte cu exportatorii’, a menţionat Toma Petcu.

Şi la energie electrice sunt stocuri de resurse mai mari decât iarna trecută, a arătat ministrul citat.

‘Spre exemplu, rezervele de apă din lacuri sunt cu peste 10% mai mari faţă de nivelul pe care l-am stabilit prin Programul de iarnă. Apoi, stocurile de cărbune au fost gândite complet diferit după experienţa anului trecut. Am cerut stocuri duble în centrale, astfel că la CE Oltenia sunt stocuri de aproape 1,9 milioane de tone, din care 1,23 milioane de tone în depozitele termocentralelor, 312.200 tone în depozitele Direcţiei Miniere şi încă 39.600 tone pe traseu, în navete nedescărcate. Vrem să evităm problemele de anul trecut când transportul cărbunelui din carieră în centrale a durat şi 13 ore pe o distanţă de doar 60 de km’, a precizat Toma Petcu.

Ministrul Energiei a subliniat, în plus, că România are convenţii cu statele vecine pentru ajutor în situaţii de urgenţă şi a arătat că o astfel de Convenţie a fost deja încheiată cu Bulgaria. De asemenea, sunt în negociere şi contracte similare cu Ungaria şi Serbia.

‘Este, dacă vreţi, o măsură în plus de precauţie, cu toate că, de la începutul anului, România a fost exportator net de energie. În final, vreau să subliniez din nou: sistemul energetic a fost sever neglijat la capitolul investiţii şi mentenanţă. Trebuie să fim conştienţi că sistemul nu va putea funcţiona la nesfârşit fără să investim. Iar acesta este focus-ul mandatului meu de ministru. O serie de investiţii au fost deja făcute, grupul 7 de la Işalniţa, altele au fost deblocate, grupul 5 de la Rovinari, hidrocentrala Răstoliţa. Una dintre cele mai importante este cea demarată de Romgaz la Iernut, singurul proiect de producere a energiei electrice din ultimii 10 ani derulat de o companie de stat. Această investiţie este cu atât mai importantă cu cât în zona de nord a ţării există doar 20% din capacităţile de producţie din România, în timp ce acolo se consumă 60% din energia la nivel naţional. Investiţiile vor fi, de acum încolo, punctul central al politicilor de business ale fiecărei companii aflate în coordonarea Ministerului Energiei’, a afirmat Toma Petcu.

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a susţinut recent, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă a activităţii ANRE, că stocul de gaze realizat pentru iarnă este cel mai mic din ultimii 4-5 ani, iar România va fi nevoită să majoreze importurile cu 30% pentru a nu întrerupe consumatorii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Nivelul de educaţie al părinţilor influenţează semnificativ riscul de sărăcie al adulţilor din România
Nivelul de educaţie al părinţilor influenţează semnificativ riscul de sărăcie al adulţilor din România
România este pe primul loc în Uniunea Europeană la ponderea persoanelor adulte aflate în risc de sărăcie ale căror ...
România – cea mai scăzută creştere economică din UE în trimestrul al treilea
România – cea mai scăzută creştere economică din UE în trimestrul al treilea
Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere de 2,2% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ ...
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că la şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare nu s-a discutat despre o ...