Petrea Daea: România produce în jur de 20.000 de tone de peşte pe an, potențialul fiind însă de 50.000 – 60.000 de tone

România produce în jur de 20.000 de tone de peşte pe an, dar are posibilitatea de a realiza 50.000 - 60.000 de tone, a afirmat, sâmbătă, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Târgul Pescăresc de toamnă, eveniment organizat în curtea instituţiei, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 05 nov. 2022, 13:38
Petrea Daea: România produce în jur de 20.000 de tone de peşte pe an, potențialul fiind însă de 50.000 - 60.000 de tone

„Dumneavoastră ştiţi că sectorul acesta este predilect şi am spus-o de fiecare dată: românii să mănânce mai mult peşte decât cormoranii. Pentru că, din nefericire, la această dată şi sper să se valideze în Parlamentul României acea iniţiativă, în aşa fel încât se reducem populaţiile de cormorani pentru a putea satisface consumul în România, întrucât la această dată noi nu producem mai mult de 20.000 de tone de peşte în ţară, faţă de posibilităţile pe care le avem de a realiza peste 50.000 – 60.000 de tone de peşte. Iată că acest raport trebuie să ne îngrijoreze, motiv pentru care am dat acel semnal cunoscut de dumneavoastră, multiplicat pe ecranele de televiziune şi nu numai, în aşa fel încât să înţelegem o dată pentru totdeauna că este nevoie să punem regulile în domeniu în aşa fel încât ecosistemul să rămână în echilibru cu interesul uman în centrul lui”, a declarat Petre Daea.

Întrebat dacă a început vânătoarea de cormorani, şeful MADR a afirmat că aceasta a început în urma prevederilor legale pe care le-a elaborat Parlamentul României, „dar este o vânătoare secvenţială, întrucât există numai pentru o perioadă, într-un anumit interval de timp”.

„A fost şi perioada aceasta pandemică, când focul de armă nu putea să se audă în direcţia păsărilor acestea ihtiofage care ne creează mari probleme”, a subliniat ministrul Agriculturii.

Acesta a negat faptul că peştele este un lux pentru români, menţionând însă că este greu de procurat.

„Nu, nu este un lux pentru români, este rar şi mic, pentru că nu-l avem noi de unde să-l luăm. (…) Într-o dimineaţă, pe la orele 6:10 când am ajuns la minister, am citit un mail al unei persoane pe care o respect şi care mă întreba „de ce sunt atât de înverşunat împotriva cormoranilor pentru că nu mi-a luat peştele din frigider”, iar eu am zis că mi l-a luat înainte de a-l introduce în frigider. Am frigiderul gol. De aceea trebuie să interpretăm cum se cuvine această secvenţă. Însă, revenind la preocuparea zilei şi la imaginea aceasta pe care dumneavoastră o vedeţi de respect pentru consumul de peşte în România şi de efortul pe care-l fac piscicultorii în acest domeniu, trebuie şi ei să poată să beneficieze de rezultatul muncii lor şi noi să putem folosi produsele pe care ar trebui şi firesc să le găsim în consumul zilnic, pentru că este o hrană foarte sănătoasă şi merită să o avem”, a explicat Daea.

În ceea ce priveşte redeschiderea Bursei de Peşte de la Tulcea, ministrul Agriculturii a subliniat că şi aici vom vedea „lucruri importante şi acţiuni concrete în aşa fel încât lucrurile să funcţioneze”.

Petre Daea a deschis sâmbătă Târgul Pescăresc de toamnă, organizat în curtea ministerului. El a făcut un tur al târgului, a cumpărat produse de la standurile producătorilor, a băut must şi a dat flori jurnalistelor prezente la eveniment.

„În primul rând, vreau să vă mulţumesc că v-aţi făcut timp să veniţi la Ministerul Agriculturii, aici unde, cu câtva timp în urmă, am spus în faţa opiniei publice, prin intermediul dumneavoastră, că Ministerul va avea un program bine stabilit, cu o continuitate privind promovarea produselor româneşti. Am făcut-o atunci, o facem şi astăzi şi o vom face în continuare în aşa fel încât să sădim interesul de a ne folosi resursele, de a produce în ţară, de a consuma ceea ce producem în interesul tuturor, atât al producătorilor, cât şi al consumatorilor şi nu în ultimul rând al statului. Astăzi avem această secvenţă a târgului pescăresc, la iniţiativa domnului Leonov (Cristian-Mihael Leonov – subsecretar de Stat în Ministerul Agriculturii – n.r.) în prima ediţie de târg din an. Dumnealui mi-a sugerat această idee de a face un târg specific pentru a aduce oamenii din zona Deltei, oameni deosebiţi pe care îi vedeţi, oameni fortificaţi din punct de vedere fizic, dar în acelaşi timp şi curaţi la suflet. Curaţi la suflet pentru că au venit imediat la chemarea noastră şi au rămas în acest echipaj al interesului, cu gândul că în zilele următoare vor putea să se întâlnească cu bucureştenii, întrucât acest târg se va desfăşura pe durata a 4 zile, începe astăzi şi se încheie marţi. De ce? Pentru că este şi Sfântul Mihai şi Gavril. E o zi însemnată pentru noi şi pentru cei care simt că momentele acestea care ne aşează în vadul respectului faţă de tradiţii poate să fie gustată de cât mai mulţi români”, a spus Petre Daea.

De asemenea, el a menţionat că va multiplica târgurile, iar consumatorii le vor vedea şi în alte locaţii din ţară.

„În al doilea rând, facem o serie întreagă de acţiuni privind susţinerea celor care se îndreaptă pe acest culoar de valorificare a muncii lor. Ştiţi foarte bine şi vă mulţumesc că aţi fost alături de noi şi aţi multiplicat imaginile, prin posibilitatea aceasta de a comunica pe canalele de televiziune şi nu numai, acele secvenţe ale Casei de Comerţ. Noi am dat drumul la activitatea Casei de Comerţ. Vă spuneam cu câtva timp în urmă, în momentul în care dumneavoastră aţi participat la târgul din curtea Ministerului, că în curând vom da drumul la Casa de Comerţ. Iată că s-a întâmplat acest eveniment. Spun eveniment întrucât Casa de Comerţ a fost mutilată şi din punct de vedere juridic şi din punct de vedere organizatoric. Practic i s-a întrerupt activitatea timp de 3 ani de zile. N-a fost uşor să o punem în stare de funcţionare, dar ne bucurăm că acum funcţionează şi că am putut prin Casa de Comerţ să luăm de la producătorii agricoli legumele, fructele, produsele pe care le-au realizat şi să le ducem în lanţurile de magazine, în aşa fel încât să putem vedea şi să putem şi găsi în fiecare zi din ce în ce mai multe produse româneşti, pentru a putea satisface gustul pe care-l au consumatorii. Un gust care s-a dezvoltat şi iată că, după cum puteţi observat şi dumneavoastră, nu trece nimeni pe aici prin faţa Ministerului fără să intre şi să aprecieze”, a transmis oficialul MADR.

Potrivit sursei citate, prin intermediul Casei de Comerţ se evită intermediarii şi creşterea artificială a preţurilor, iar românii au posibilitatea să cumpere produse româneşti.

„Este cunoscut faptul că unii se folosesc de momentele mai dificile prin care trecem în acest an din cauza condiţiilor climatice, a scandalului şi a acestui zăngănit al armelor de lângă noi pentru a câştiga rapid şi foarte uşor. Lucrurile se vor aşeza. Iată că acest exemplu de astăzi şi multe altele vor fi la îndemâna fiecăruia pentru a-l interpreta şi în acelaşi timp a-l şi susţine. Îl susţinem prin a cumpăra produsele româneşti. Să cumpărăm produse româneşti pentru că merită să facem în interesul populaţiei, în interesul României, în interesul producătorilor şi, nu în ultimul rând, în interesul fiecăruia dintre noi, pentru că avem de unde să luăm produse, care sunt mai bune şi merită să le consumăm”, a reiterat Petre Daea.

Târgul Pescăresc de toamnă este organizat în cadrul campaniei de promovare a produselor agroalimentare româneşti şi de creştere a accesului românilor la alimente de calitate obţinute pe plan local, sub denumirea „Produs românesc – Bun pentru tine, bine pentru fiecare!”.

Bucureştenii sunt aşteptaţi în curtea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) timp de patru zile, în perioada 5-8 noiembrie 2022, între orele 9:00-19:00, pentru a se bucura de specificul activităţilor şi obiceiurilor din Delta Dunării.

Membrii Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării, păstrători ai tradiţiilor din regiunea dobrogeană transmise din generaţie în generaţie, vor oferi celor ce vor trece pragul târgului, o varietate de specialităţi din peşte. Preparatele vor fi realizate după reţete ale pescarilor lipoveni, renumiţi pentru pasiunea lor pentru gătit şi atenţia pe care o acordă atât gustului mâncării, cât şi aspectului.

Cherhanale din Jurilovca, Sfântul Gheorghe, Crişan, Mila 23, Murighiol, Ghindăreşti, Vadu şi 23 August vor expune spre vânzare numeroase produse dobrogene obţinute din peşte. De asemenea, la târg va fi prezent primul operator economic care exploatează de peste 20 de ani bogăţiile Mării Negre, procesând rapane, midii şi peşti marini din producţia autohtonă.

De asemenea, vor putea fi degustate şi produse reprezentative pentru Delta Dunării înregistrate pe scheme de calitate: Scrumbia afumată de Dunăre -Indicaţie Geografică Protejată (IGP), Salata cu icre de ştiucă -Indicaţie Geografică Protejată (IGP) şi Salata Tradiţională cu icre de crap – Specialitate Tradiţională Garantată (STG), dar şi Plăcinta dobrogeană care urmează paşii înregistrării ca Indicaţie Geografică Protejată.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan plănuiește că până în 2029 să producă în masă autovehicule electrice alimentate cu baterii de ultimă generație
Nissan Motor se aşteaptă ca până la începutul lui 2029 să producă în masă vehicule electrice (EV) alimentate cu baterii de ultimă generaţie, a anunţat marţi al treilea mare producător......
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere cu 33%
Companiile din grupul Signal Iduna raportează prime brute subscrise de peste 367 de milioane de lei pentru 2023, în creștere ...
Cele două companii Signal iduna care activează în România anunță că și-au consolidat poziția pe piața românească ...
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește tehnologie americană
Ucraina a început construcția a două noi unități nucleare în vestul țării. În premieră, una dintre ele folosește ...
Compania de stat ucraineană Energoatom a lansat construcția a două noi unități (5 și 6) la centrala nucleară Khmelnytskyi ...
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie ...