Petrescu, Deloitte: Băncile nu mai plătesc propriile greşeli din trecut, ci pe ale întregii economii

Economica.net
21 05. 2013
deloitee_35786100

„(Băncile – n.r.) nu mai plătesc greşelile trecutului făcute de bănci şi acum plătesc greşelile trecutului făcute de întreaga economie naţională, inclusiv de mediul privat. Se vorbeşte foarte mult despre creditul cu buletinul şi despre exuberanţa consumatoristă şi aşa mai departe. Băncile au plătit greşeala acesta în primii doi ani. În 2008 au oprit creditele cu buletinul, în 2010 deja băncile provizionaseră sau vânduseră 80% din portofoliile de credite cu buletinul. Deci impactul pe bilanţ, pe profit a fost în 2009 – 2010. Creditele acestea nu mai există în bilanţurile băncilor, creditele neperformante. Cele performante continuă să genereze profituri, dar mai mici, fiindcă sunt mai puţine”, a afirmat Petrescu la o conferinţă pe tema sistemului bancar.

Ea a făcut referire şi la greşelile referitoare la companiile care s-au împrumutat cu garanţii supraevaluate, care au fost plătite în perioada 2010 -2012, când băncile au constituit provizioane.

„Am văzut ajustarea care a avut loc în trimestrul trei al anului trecut a valorii garanţiilor tuturor acestor companii care s-au supraîndatorat. Problema este că deja acum sistemul s-a ajustat, s-a stabilizat şi este confruntat cu potenţialul real de creştere economică a ţării. Avem surse de finanţare. Acum sistemul are suficient capital, are suficiente surse de finanţare, din păcate însă nu sunt proiecte care să genereze practic randamente superioare acestui nivel de dobânzi”, a spus Petrescu.

Ea apreciază că, până când nu se relansează economia, băncile nu vor putea să meargă mai departe, arătând că acestea au încă provizioane semnificative din trecut.

„Au provizioane semnificative fiindcă companiile decid să nu mai opereze pe piaţa acesata, să închidă, să intre în insolvenţă, să-şi limiteze pierderile. Valul de insolvenţă a crescut anul trecut datorită acestei realizări a economiei reale cum că nu pot să producă profitabil încă în România”, a mai spus partenerul Deloitte.