Petrol – IEA estimează pentru prima dată că cererea mondială va atinge vârful înainte de 2030

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) prognozează că cererea mondială de petrol va atinge nivelul maxim "înainte de sfârşitul deceniului", potrivit unui raport anual publicat miercuri, care estimează pentru prima dată atingerea vârfului cererii mondiale de petrol înainte de 2030, informează AFP.
AGERPRES - mie, 14 iun. 2023, 12:44
Petrol - IEA estimează pentru prima dată că cererea mondială va atinge vârful înainte de 2030

„Tranziţia la o economie cu energie curată se accelerează, lăsând să se întrevadă un vârf al cererii mondiale de petrol înainte de sfârşitul acestui deceniu, pe măsură ce vehiculele electrice, eficienţa energetică şi alte tehnologii progresează”, a declarat directorul general de la IEA, Fatih Birol, într-un comunicat de presă citat de scrie Agerpres.

Conform noilor previziuni pentru următorii cinci ani, organizaţia cu sediul la Paris subliniază că, chiar dacă cererea totală de petrol va continua să crească până în 2028, ritmul de creştere va încetini semnificativ spre sfârşitul perioadei de prognoză, după care se estimează că va fi atins nivelul de vârf al cererii mondiale de petrol.

„Pe baza politicilor guvernamentale actuale şi a tendinţelor de pe piaţă, cererea mondială de petrol va creşte cu 6% între 2022 şi 2028, pentru a ajunge la 105,7 milioane de barili pe zi în 2028, susţinută de o cerere solidă din partea sectoarelor petrochimie şi aviaţie”, susţin experţii IEA. „Cu toate acestea, creşterea anuală a cererii se va diminua de la un avans de 2,4 milioane de barili pe zi în acest an, până la un avans de doar 400.000 de barili pe zi în 2028, ceea ce lasă să se întrevadă un vârf al cererii”, adaugă experţii.

Atingerea acestui nivel de vârf va avea loc, potrivit IEA, mai devreme decât se preconiza anterior. În precedentul raport ‘World Energy Outlook’, publicat în 2022, IEA estima că „cererea mondială de petrol îşi va reveni, în pofida preţurilor ridicate, urmând a culmina şi a se stabiliza în jurul anului 2035”.

Potrivit IEA, utilizarea de benzină, al doilea cel mai important produs petrolier, va începe să scadă încă din 2023, iar utilizarea de petrol drept carburant pentru transport ar urma să scadă după 2026. Însă acest declin ar urma să fie încetinit de cererea în plin având pentru produse petrochimice, precum şi de creşterea puternică a consumului de petrol în economiile emergente, care vor contracara în mare parte diminuarea cererii în economiile avansate.

„Preţurile ridicate la energie şi problemele cu securitatea aprovizionării evidenţiate de criza energetică mondială, agravată de războiul din Ucraina, accelerează tranziţia spre tehnologiile energetice mai curate”, subliniază IEA.

În consecinţă, este posibil ca cererea de petrol a ţărilor OECD să atingă un vârf încă din acest an, urmând să înceapă să scadă după 2024. Pe termen mediu, vânzările mari de vehicule electrice va face ca ritmul de creştere a cererii de petrol a Chinei să încetinească în ultimii ani ai intervalului de prognoză astfel că în jurul anului 2027 India va deveni principalul motor al creşterii cererii mondiale de petrol.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Te-ar mai putea interesa și
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% au fost comise de grupuri de crimă organizată, reiese din datele unei......
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...