1EUR = 4.7600 RON | Bucureşti 22 º

Companii

Petrol: IEA şi-a redus estimările privind cererea mondială

Cererea mondială de petrol va înregistra o creştere mai slabă decât preconiza anterior iar preţul ţiţeiului ar putea continua să scadă, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), transmite Reuters.

14 oct, 2014 | Agerpres

Preţul petrolului a scăzut pentru a treia lună consecutiv în septembrie iar cotaţia ţiţeiului Brent a ajuns în prezent la 88 de dolari, cea mai redusă valoare din ultimii patru ani, ca urmare a ofertei abundente, încetinirii ritmului de creştere a cererii şi a aprecierii dolarului american, scrie Agerpres.

'Recentele scăderi de preţuri par determinate atât de ofertă cât şi de cerere. Este posibil să fie nevoie de noi scăderi de preţ pentru ca această creştere a cererii să primească un implus', a anunţat IEA în raportul său lunar.

Potrivit estimărilor IEA publicate marţi, cererea mondială de petrol va creşte în 2014 cu 700.000 de barili pe zi (bpd) până la 92,4 milioane bpd, cu 200.000 de bpd mai puţin decât estima în luna septembrie. De asemenea, în 2015, potrivit estimărilor Agenţiei, cererea mondială de petrol va creşte cu 1,1 milioane bpd, până la 93,5 milioane bpd, cu 300.000 de bpd mai puţin decât estima anterior.

'Creşterea cererii pare să fi atins nivelul minim. Deşi prognozele economice au fost revizuite în jos, Fondul Monetar Internaţional îşi menţine punctul de vedere referitor la continuare relansării economice, chiar dacă este vorba de o relansare mai lentă decât se anticipa', precizează IEA.

Între timp, IEA susţine că oferta mondială a crescut cu aproape 910.000 bpd în luna septembrie, până la 93,8 milioane bpd, în condiţiile în care atât Organizaţia Statelor Exportatoare de petrol cât şi ţările producătoare care nu sunt membre OPEC şi-au majorat producţia. IEA estimează că producţia de petrol a OPEC a atins în septembrie cea mai ridicată valoare din ultimele 13 luni până la 30,66 milioane bpd.

Încăpăţânarea cu care OPEC menţine un nivel crescut al producţiei şi lipsa unui acord în interiorul OPEC sugerează că există şanse mici ca să se ajungă la un acord cu privire la reducerea producţiei la reuniunea de luna viitoare a miniştrilor Petrolului din OPEC, ceea ce va menţine presiunile la adresa preţurilor

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO