Petroliștii cer Guvernului să renunțe la planul de a indexa redevențele cu rata inflației. Avertismentele industriei

Indexarea cu inflaţia a redevenţelor petroliere va genera un impact negativ asupra securităţii energetice naţionale, asupra economiei româneşti şi asupra veniturilor bugetului de stat, susţine Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), într-un comunicat remis AGERPRES marţi dimineaţa.
Mihai Nicuţ - mar, 10 oct. 2023, 09:27
Petroliștii cer Guvernului să renunțe la planul de a indexa redevențele cu rata inflației. Avertismentele industriei

Indexarea cu inflația a redevențelor petroliere va genera un impact negativ asupra securității energetice, asupra economiei românești și asupra veniturilor bugetului de stat, arată un comunicat al Federației Patronale de Petrol și Gaze (FPPG), care reprezintă producătorii de hidrocarburi din România. FPPG solicită Guvernului eliminarea din proiectul de OUG a pevederii privind indexarea anuală a redevențelor cu rata inflației.

“Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) ia act cu mare îngrijorare de  proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru bunurile proprietatea publică a statului  precum și pentru administrarea eficientă a proprietăților statului și care vizează indexarea  redevențelor petroliere cu rata inflației, care a fost publicat pe website-ul Ministerului de Finanțe”, arată comunicatul de presă.

“FPPG solicită eliminarea din Proiectul de OUG a prevederilor referitoare la indexarea redevențelor  petroliere cu rata inflației, care sunt lipsite de orice temei juridic și nu au un temei economic adecvat  și, de asemenea, vor descuraja semnificativ investițiile, ceea ce va genera un impact negativ asupra  securității energetice naționale, asupra economiei românești și asupra veniturilor bugetului de stat”, mai spune Asociația.

“Federația Patronală Petrol și Gaze aduce la cunoștința publicului și reamintește factorilor de decizie că  redevențele pentru petrol și gaze se calculează prin aplicarea unor procente la valoarea producției brute de  petrol și gaze. Deoarece baza de redevențe este calculată în funcție de prețurile realizate, inflația este deja  reflectată în formula actuală de determinare a redevențelor petroliere. În consecință, o astfel de măsură ar  însemna o dublă aplicare a ratei inflației. Dorim să reiterăm că actualizarea unor cote procentuale cu rata  inflației este contrară principiilor economice fundamentale și nu se aplică nicăieri în lume, după  cunoștințele noastre.

Creșterea redevențelor va avea un efect negativ semnificativ asupra investițiilor și, în consecință,  asupra producției viitoare de petrol și gaze naturale. Redevențele mai mari cresc costul marginal al  extracției resurselor minerale și, de asemenea, descurajează dezvoltarea oricăror rezerve marginale care au  fost descoperite și conduc la abandonarea timpurie a sondelor productive de petrol și gaze naturale.  Impozitarea efectivă a petrolului și gazelor naturale în România este mult peste media UE și face ca  proiectele energetice ale țării să nu fie competitive”, mai arată comunicatul.

Totodată, FPPG semnalează și o problemă ce necesită reflectare: încălcarea clauzelor de stabilitate  definite de acordurile individuale de concesiune și de Legea petrolului, conform cărora titularii vor  continua să plătească redevențe la nivelul stabilit în acordurile lor de concesiune petrolieră respective pe  durata acestor acorduri, cu excepția adoptării unor norme mai favorabile pentru titularii de acorduri  petroliere. În plus, pentru concesiunile offshore și onshore de mare adâncime, se aplică dispozițiile  suplimentare de stabilitate din Legea 256/2018. Modificările arbitrare și unilaterale ale acordurilor de  concesiune, prin indexarea cotelor de redevență vor avea consecințe directe asupra proiectelor în curs  de desfășurare și ar putea obliga deținătorii de titluri să caute o soluție prin proceduri judiciare.

În concluzie, FPPG subliniază că potențiala implementare a unei astfel de indexări cu inflația a  cotelor redevențelor petroliere nu va avea un temei juridic și economic adecvat și, de asemenea, va  descuraja semnificativ investițiile, ceea ce va genera un impact negativ asupra securității energetice  naționale, asupra economiei românești și asupra veniturilor bugetului de stat.

Federația Patronală Petrol și Gaze, în calitate de reprezentant al industriei de țiței și gaze, respectiv, peste  98% din producătorii României, rămâne deschisă la un astfel de dialog, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...