Preţul petrolulului a scăzut la 30 de dolari pe baril

Preţul petrolului Brent s-a prăbuşit, marţi, cu până la 3%, la puţin peste 30 de dolari pe baril, în aşteptarea datelor oficiale din SUA privind stocurile de ţiţei şi carburanţi. Iminenta intrare pe piaţă a Iranului, unul dintre cei mai mari producători din lume, şi aprecierea dolarului accentuează de asemenea debandada de pe piaţa petrolului.
Economica.net - mar, 12 ian. 2016, 09:23
Preţul petrolulului a scăzut la 30 de dolari pe baril

Barilul de petrol Brent se tranzacţionează, la ora transmiterii acestei ştiri, la 30,87 dolari pe baril, în scădere cu 68 de cenţi, sau 2,16%, potrivit cotaţiilor Bloomberg. Nivelul minim al zilei a fost de 30,43 dolari pe baril, în scădere cu 3,6%.

Luni, preţul petrolului Brent a închis la 31,55 dolari pe baril, în cădere cu 6%, cel mai scăzut final de şedinţă din aprilie 2004. 

Analiştii anticipează că stocurile de petrol din SUA au crescut în ultima săptămână, un nou semnal privind supraoferta semnificativă de pe piaţa mondială în contextul evoluţiei anemice a cererii din economiile emergente şi din Europa.

De asemenea, Iranul ar putea intra pe piaţă încă din luna martie cu cantităţi semnificative de ţiţei, odată ce SUA şi puterile aliate vor începe să ridice sancţiunile economice impuse regimului de la Teheran pentru a descuraja controversatul program nuclear.

Prăbuşirea preţurilor petrolului este accentuată şi de dolarul puternic, dar şi de volatilitatea de pe piaţa chineză, care contribuie la temerile privind evoluţia timidă a cererii de materii prime.

Petrolul WTI, de referinţă în SUA, a atins marţi un minim de 30,41 dolari pe baril, după ce a închis luni la 31,41 dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din decembrie 2003. În ultimele şase şedinţe de tranzacţionare, petrolul s-a ieftinit pe piaţa americană cu 15%. Volumele tranzacţionate marţi depăşesc semnificativ media ultimelor 100 de zile.

Analiştii băncii Morgan Stanley, citaţi de Bloomberg, estimează că dolarul puternic şi condiţiile actuale din piaţă vor împinge preţul petrolului Brent spre 20 de dolari pe baril.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel Team l-a numit pe Mihai Tudor în funcția de CEO al grupului
Simtel Team l-a numit pe Mihai Tudor în funcția de CEO al grupului
Simtel Team, companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider național în domeniul energiei regenerabile, anunță numirea lui Mihai......
Flip.ro a lansat un nou serviciu dedicat companiilor, de închiriere de telefoane recondiționate
Flip.ro a lansat un nou serviciu dedicat companiilor, de închiriere de telefoane recondiționate
Start-ul românesc Flip.ro, care încurajează economia circulară prin recondiționarea telefoanelor mobile, anunță un ...
Numărul șomerilor în Germania a crescut în luna mai, dar mai puțin decât era prognozat. Rata șomajului a rămas stabilă
Numărul șomerilor în Germania a crescut în luna mai, dar mai puțin decât era prognozat. Rata șomajului a rămas stabilă
Numărul şomerilor în Germania a crescut mai puţin decât se estima în luna mai, potrivit datelor oficiale publicate ...
Strategia Guvernului: Utilizarea hidrogenului în rețeaua de distribuție de gaze ar trebui evitată, România va folosi în continuare gazele naturale, se așteaptă resursele din Marea Neagră
Strategia Guvernului: Utilizarea hidrogenului în rețeaua de distribuție de gaze ar trebui evitată, România va folosi ...
Strategia hidrogenului, recent pusă în dezbatere publică, vorbețe despre posibilitatea utilizării lui în amestec de ...