1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

Companii

Preţul petrolului Brent a atins maximul anului

Preţul ţiţeiului Brent a ajuns joi, 1 decembrie, la 54 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel al anului, după ce miercuri statele membre OPEC au ajuns la un acord pentru reducerea producţiei cu 1,2 milioane de barili pe zi.

02 dec, 2016 | ECONOMICA.net

Petrolul Brent era cotat în această dimineaţă (n.r. 2 decembrie 2016) în jurul valorii de 53,30 dolari pe baril.

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a ajuns la un acord privind îngheţarea producţiei de ţiţei, după negocieri îndelungate. Astfel, OPEC îşi va reduce producţia cu 1,2 milioane de barili pe zi, până la 32,5 milioane de barili pe zi, potrivit  unor surse citate de Reuters și Bloomberg, care au dorit să rămână anonime în contextul în care discuţiile membrilor continuă, pentru stabilirea cotelor individuale.

"OPEC a dovedit scepticilor că încă nu a murit. Mutarea va accelera reechilibrarea pieței și reducerea stocurilor de petrol la nivel global”, afirmă Amrita Sen, analist la Energy Aspects, citată de Reuters.

Arabia Saudită ar urma să contribuie cel mai puternic la reducerea producției, producția sa urmând să fie redusă cu circa 0,5 milioane de barili pe zi, la 10,06 milioane de barili pe zi. Iranul ar urma să înghețe producția aproape de nivelul actual, la 3,797 milioane de marili pe zi. La fel şi alte state membre în organizaţie. Irakul, cel de-al doilea producător din OPEC, a acceptat să îşi reducă producţie cu 209.000 de barili pe zi.

O altă decizie adoptă de OPEC la întâlnirea de astăzi a fost, potrivit sursei citate de Reuters, excluderea Indoneziei din organizație.

Cotațiile petrolul cresc cu peste 8% în urma informațiilor, ajungând la pragul de 50 de dolari, pentru prima dată din luna octombrie. De la mijlocul lui 2014, cotaţia barilului de petrol s-a înjumătăţit din cauza supraproducţiei. De asemenea, indicele Dow Jones al Bursei de pe Wall Streeta urcat cu 0,4%.

Acordul vine după ce Arabia Saudită şi aliaţii săi din Golf au acceptat reduceri majore ale producţiei, iar Iranul a fost de acord cu o îngheţare a producţiei.

OPEC, care reprezintă o treime din producţia globală de petrol, a încheiat un acord preliminar în luna septembrie la Alger. Acordul prevedea reducerea produţiei la 32,5-33 milioane de barili pe zi, pentru susținerea prețurilor, însă stabilirea detaliilor a fost amânată pentru întâlnirea de astăzi din Viena.

Rusia şi alţi producători de petrol din afara OPEC îşi vor reduce producţia cu 600.000 barili pe zi

Rusia şi alţi producători care nu fac parte din OPEC se vor alătura măsurii privind reducerea producţiei de ţiţei, anunţată de organizaţie, şi îşi vor diminua oferta cu 600.000 barili pe zi, informează agenţia EFE.

Această decizie a fost anunţată marţi de preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Mohamed Bin Saleh al-Sada, la o conferinţă de presă la Viena.

'Am plăcerea să vă anunţ că Rusia s-a angajat să reducă producţia cu 300.000 barili pe zi', a spus, la finalul celei de-a 171-a conferinţe ministeriale a OPEC, Mohamed Bin Saleh al-Sada, care este şi ministru al Energiei în Qatar.

Reducerea ofertei, care va trebui parafată la o reuniune ce va avea loc pe 9 decembrie, la Doha -deşi, a spus el, ar putea fi luate în considerare şi alte oraşe pentru reuniune - va fi astfel de 1,8 milioane barili pe zi.

'Multe ţări (producători non OPEP) sunt dispuse să-şi reducă producţia şi 600.000 barili credem că este o cifră mai mult decât realistă. Rusia îşi va asuma o diminuare cu 300.000 barili pe zi', a precizat ministrul din Qatar.

'Aşa cum ştiţi, Rusia a sprijinit decizia noastră. Poziţia sa era de îngheţare a producţiei, dar a spus că se angajează să facă mai mult decât atât', a preşedintele OPEC.

La rândul său, ministrul venezuelean al Petrolului, Eulogio del Pino, a menţionat cooperarea dintre OPEC şi alţi mari producători din afara cartelului.

'Rusia a anunţat o reducere de 300.000 barili pe zi. Ne aşteptăm din partea ţărilor non OPEC la o reducere totală de 600.000 barili pe zi. Va fi semnată săptămâna viitoare, pe 9 decembrie', a declarat oficialul venezuelean.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO